Θρίλερ για το όριο χρέους των ΗΠΑ - AgioiTheodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Μαΐου 26, 2023

Θρίλερ για το όριο χρέους των ΗΠΑ


Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για μια αμερικανική χρεοκοπία, καθώς το αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον για την αύξηση του ορίου χρέους επιμένει και η «X-date», δηλαδή η ημερομηνία κατά την οποία υπολογίζεται ότι το αμερικανικό κράτος δεν θα μπορεί πια να πληρώνει τις υποχρεώσεις του, πλησιάζει.

Με την JP Morgan να υπολογίζει στο 25% τις πιθανότητες να παρέλθει η κρίσιμη προθεσμία χωρίς συμφωνία, η Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση των προοπτικών της ΑΑΑ πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ σε αρνητικές. Και αυτό, την ώρα που η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, επανέλαβε ότι η προθεσμία για μια συμφωνία παραμένει στις αρχές του Ιουνίου.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι μία συμφωνία που θα υπογραφεί σε νόμο πριν από την “X-date”, αν και βλέπουμε τις πιθανότητες να περάσουμε αυτή την ημερομηνία χωρίς αύξηση του ορίου χρέους γύρω στο 25% και σε ανοδική πορεία», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της JP Morgan, Μάικλ Φερόλι.

Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές του επενδυτικού οίκου, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποφύγει μια τεχνική χρεοκοπία, δίνοντας προτεραιότητα στις αποπληρωμές ομολόγων έναντι άλλων υποχρεώσεων. Σε κάθε περίπτωση, ο Φερόλι προειδοποιεί ότι ακόμη και μια τέτοια λύση θα έχει σοβαρές επιπτώσεις, οδηγώντας πιθανότατα στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ, που μέχρι σήμερα θεωρείται άριστη (ΑΑΑ) από τους οίκους. Μάλιστα, η Fitch υποβάθμισε τις προοπτικές των ΗΠΑ σε αρνητικές και επιβεβαίωσε ότι θα υποβαθμίσει το ΑΑΑ εάν η κυβέρνηση αποπληρώσει τα ομόλογα, αλλά αθετήσει άλλες υποχρεώσεις της. Μια αποτυχία έγκαιρης αποπληρωμής κεφαλαίου και τόκων σε ομόλογα θα καταλήξει «σε πολύ χειρότερα αποτελέσματα», σημείωσε ο οίκος αξιολόγησης.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, σημείωσε ότι παραμένει στις αρχές Ιουνίου η προθεσμία για την αθέτηση του ανωτάτου ορίου χρέους και δήλωσε ότι θα ενημερώσει σύντομα το Κογκρέσο σχετικά με τα οικονομικά της κυβέρνησης. Μιλώντας σε φόρουμ της Wall Street Journal, η Γέλεν δήλωσε ότι είναι δύσκολο να είναι ακριβής για το ποια ακριβώς ημέρα η αμερικανική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει έλλειψη κεφαλαίων, αλλά πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσει να γίνει πιο ακριβής όσον αφορά την ημερομηνία μόλις εξετάσει τα έσοδα της κυβέρνησης.

Ορισμένοι αναλυτές, μεταξύ των οποίων η Goldman Sachs και η Moody’s Analytics, έχουν εκτιμήσει ότι η χρεοκοπία θα μπορούσε να έρθει λίγες ημέρες μετά την 1η Ιουνίου και συγκεκριμένα μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου.

Ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί απηύθυνε κι εκείνος προειδοποίηση για μια αμερικανική χρεοκοπία και κραχ στις αγορές, καθώς εκτίμησε ότι η συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ μπορεί να φθάσει την τελευταία στιγμή ή και να μην επιτευχθεί. «Μπορεί να φθάσουν στην τελευταία στιγμή πριν να υπάρξει συμφωνία. Ή είναι πιθανό ότι δεν θα φθάσουν σε συμφωνία. Κι αν δεν συμβεί, τότε η αγορά θα καταρρεύσει», είπε ο «Dr Doom», μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg από το Qatar Economic Forum στην Ντόχα.

tromaktiko.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες