Προβλέψεις για πανίσχυρες ηλιακές καταιγίδες το 2024 – Θα… πέσει το internet για βδομάδες - AgioiTheodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023

Προβλέψεις για πανίσχυρες ηλιακές καταιγίδες το 2024 – Θα… πέσει το internet για βδομάδες


Οι πιο έντονες ηλιακές καταιγίδες μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε καταστροφική τροχιακή αποσύνθεση δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη και να διαταράξουν τις υπηρεσίες που βασίζονται σε δορυφόρους, όπως οι επικοινωνίες και τα δίκτυα πλοήγησης
Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι οι επερχόμενες ηλιακές καταιγίδες θα μπορούσαν να είναι τόσο ισχυρές, που το διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα για εβδομάδες.

Σύμφωνα με το unilad.com εάν το Διαδίκτυο διακοπεί για μερικές ώρες στο σπίτι, μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικό και συχνά χειροτερεύει εάν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε επειγόντως. Τι μπορεί να σημαίνει όμως αν αυτή η ταλαιπωρία θα γινόταν δεκαπλάσια εάν οι συνδέσεις στο Διαδίκτυο σε ολόκληρο τον πλανήτη πέσουν ή αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα.


Δυστυχώς, αυτή δεν είναι η πλοκή ενός υποτιμημένου θρίλερ του Netflix αλλά μια πιθανότητα σύμφωνα με επιστήμονες που έχουν μελετήσει την ηλιακή δραστηριότητα.

Κάθε 11 χρόνια ο Ήλιος περνά από μια φάση γνωστή ως ηλιακό μέγιστο, όπου οι επιφάνειά του αρχίζει να εμφανίζει σκοτεινά σημεία. Αυτά τα σκοτεινά σημεία εκτοξεύουν βίαιη εκρηκτική ενέργεια στον πλανήτη που προκαλούνται από μια αλλαγή στο μαγνητικό πεδίο του Ήλιου.


Η NASA έχει προβλέψει ότι το επόμενο ηλιακό μέγιστο θα ξεκινήσει στα τέλη του 2025 – ωστόσο, μια νέα μελέτη με επικεφαλής τον Δρ. Dibyendu Nandi, φυσικό από το IISER Kolkata Center of Excellence in Space Sciences στην Ινδία, έχει προβλέψει ένα ηλιακό γεγονός στις αρχές του 2024.

«Δεν είναι δυνατό να προβλέψουμε την ένταση και τις συνέπειες» των ηλιακών καταιγίδων τόσο νωρίς, αλλά θα πρέπει να μάθουμε περισσότερα καθώς πλησιάζει η νέα χρονιά», είπε μιλώντας στο Mail Online.

«Οι πιο έντονες καταιγίδες μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε καταστροφική τροχιακή αποσύνθεση δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη και να διαταράξουν τις υπηρεσίες που βασίζονται σε δορυφόρους, όπως οι επικοινωνίες και τα δίκτυα πλοήγησης».

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει διακοπή από πολλά από τα τεχνολογικά εργαλεία που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

“Φυσικά, δημιουργούν επίσης όμορφα σέλας, ώστε να περιμένουμε το 2024 να είναι μια καλή χρονιά για τους κυνηγούς σέλας.” Ο Nandi συνέχισε λέγοντας ότι η πρόβλεψη ακριβώς πότε θα μπορούσαν να συμβούν οι πιο έντονες ηλιακές καταιγίδες αποτελούν πρόκληση για τους επιστήμονες. Εξήγησε γιατί η μελέτη του και το συμπέρασμα της NASA διαφέρουν, καθώς και διευκρίνισε ότι οι μεμονωμένοι ηλιακοί κύκλοι μπορεί να ποικίλλουν σε μήκος από εννέα έως 14 χρόνια.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες