ΥΛΙΚΑ
Για το κοτόπουλο:
1 ολόκληρο κοτόπουλο, κομμένο στα 4
2 κ.γ. ρίγανη, ξερή
2 κ.γ. αλάτι, χοντρό
1 κ.γ. πιπέρι
1 1/2 κ.σ. μουστάρδα dijon
2 λεμόνια (από το ένα το χυμό και το ξύσμα, το δεύτερο κομμένο σε ροδέλες)
10 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο, σπασμένη
1 1/2 κ.γ. εστραγκόν, ξερό
200 ml. ζωμό κοτόπουλου
1 κ.σ. μέλι
Για το πιλάφι:
500 γρ. ρύζι, για πιλάφι
1/2 κ.γ. σαφράν, σε σκόνη
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
Πιπέρι
50 γρ. σταφίδες σουλτανίνα
50 γρ. φιστίκια Αιγίνης
700 ml ζωμό κοτόπουλο
3-4 κ.σ. χυμό από λεμόνι
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ
ανά μερίδα/ τεμάχιο
Θερμίδες
1300
65%
Λίπος
70.4g
101%
Kορεσμένα
11.8g
59%
Πρωτεΐνες
53.5g
107%
Yδατάνθ.
115.7g
45%
Σάκχαρα
8.9g
10%
Αλάτι
2.3g
38.33%
Ινες
3.1g
13%
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 Παίρνουμε τα κοτόπουλα, τα βάζουμε μέσα στο ταψί του φούρνου και τα πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, το χοντρό αλάτι , το πιπέρι, το εστραγκόν και το ελαιόλαδο. Τρίβουμε καλά με τα χέρια μας το κοτόπουλο, φορώντας γάντια μίας χρήσης ώστε να πάνε παντού όλα τα υλικά.
2 Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε το μέλι, το χυμό από το ένα λεμόνι, τον ζωμό κοτόπουλο, τη μουστάρδα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί ο κύβος.
3 Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από το κοτόπουλο και ανακατεύουμε με τα χέρια φορώντας γάντια μίας χρήσης.
4 Ρίχνουμε το νερό, κόβουμε το δεύτερο λεμόνι σε κάθετες φέτες και το τοποθετούμε διάσπαρτο στο ταψί.
5 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 1 ώρα και 30 λεπτά. (Σε περίπτωση που κατά το ψήσιμο το φαγητό χρειάζεται και άλλη υγρασία προσθέτουμε άλλα 100 ml νερό)
6 Μόλις ψηθεί το κοτόπουλο το σερβίρουμε ζεστό με το πιλάφι.
7 Εκτέλεση για το πιλάφι: Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το ζωμό με το σαφράν και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
8 Ζεσταίνουμε μία άλλη κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα λίγο ελαιόλαδο και το πιλάφι. Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας με μια κουτάλα, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το αλάτι και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.
9 Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το ρύζι το ζωμό και τα φιστίκια. Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί τελείως τα υγρά. Δεν το ανακατεύουμε συνεχώς παρά μόνο όταν απορροφηθεί τελείως ο ζωμός.
10 Τα τελευταία 5 λεπτά μαγειρέματος προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε.
11 Μόλις ετοιμαστεί το πιλάφι, σερβίρουμε με το κοτόπουλο.
Πηγή:giorgostsoulis.com