
Γκιόσα λαχταριστή και μυρωδάτη σε περιμένει τους καλοκαιρινούς μήνες στα «γκιοσάδικα» της Κορινθίας.
Κάθισε κι απόλαυσε τον γευστικότατο αυτό μεζέ καθώς θα βγαίνει απ’ τους φούρνους μαζί με παγωμένη μπύρα ή ντόπιο καλό κρασί.
Γκιόσα: Η πραγματική σημασία της λέξεως είναι η παρδαλή κατσίκα ή προβατίνα, άνω των 6 ετών, που δεν γεννάει πια. Υβριστικά χρησιμοποιείται ως χαρακτηρισμός άσχημη γυναίκας προχωρημένης ηλικίας. Κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από τα αρβανίτικα [gjosa, γίδα].
Για τους κρεατοφάγους όμως δεν είναι τίποτε άλλο από το καλύτερο καλοκαιρινό πιάτο, που συνοδεύετε βεβαία από παγωμένη μπύρα ή κρασί, τρώγεται ζεστή η κρύα σε λαδόκολλα με μπόλικο αλάτι και πιπέρι, ενώ οι ντόπιοι θεωρούν απαραίτητο και το σκόρδο!!!
Όλο το καλοκαίρι στην Κορινθία η Γκιόσα είναι στη ημερήσια διάταξη. Για το ψήσιμο της χρειάζονται πολλά πτυχία γιαυτό τη καλή Γκιόσα θα την βρεις σε "επιστήμονες" του είδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου