Έρχεται 13η σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Οκτωβρίου 06, 2020

Έρχεται 13η σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους

Σκέψεις για παροχή ποσού που θα ισοδυναμεί με έναν 13ο μισθό σκέπτεται το υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από σχετικές εισηγήσεις, σε όσους συνταξιούχους δεν δικαιούνται τα αναδρομικά από την απόφαση του ΣτΕ.


  

Η κυβέρνηση κατέθεσε ήδη από το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή την τροπολογία για την καταβολή των αναδρομικών και στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Μετά την ψήφισή της, η οποία αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, ξεκινούν οι τεχνικές διαδικασίες για την καταβολή των χρημάτων. Η τροπολογία, έρχεται σε συνέχεια του πρόσφατου άρθρου 114, του ν.4714/2020, που καλείται να εφαρμόσει, την 1439/2020 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε, ως αντισυνταγματικές, τις περικοπές, που είχαν επιβληθεί στις συντάξεις, το 2012(ν.4051/2012 και 4093/2012).


Αναδρομικά θα λάβουν εντός Οκτωβρίου, οι συνταξιούχοι που είχαν συνταξιοδοτικό εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ το 2012, από όποιο πρώην Ταμείο κι αν προέρχονται του Δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα.



Οι χαμηλοσυνταξιούχοι είναι οι μεγάλοι «χαμένοι» καθώς δεν θα λάβουν τίποτα από τα αναδρομικά που θα καταβληθούν το δεύτερο 15ήμερο του Οκτωβρίου. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι από όλα τα πρώην Ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που είχαν κάτω από 1.000 ευρώ μικτό συνταξιοδοτικό εισόδημα το 2012 (άθροισμα κύριων, επικουρικών και μερισμάτων) δεν θα λάβουν τώρα αναδρομικά, καθώς δεν επιστρέφονται οι μειώσεις των επικουρικών και η κατάργηση των Δώρων.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr έκτακτη οικονομική βοήθεια είναι πιθανό να δοθεί τον Δεκέμβριο με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση συνολικά εξετάζει να δώσει μια έκτακτη ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους τα Χριστούγεννα. Πιθανόν σαν ένα είδος 13ης σύνταξης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το ποσό θα αγγίζει τα 500 ευρώ.


Αναδρομικά και κληρονόμοι

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα με την καταβολή των αναδρομικών στους κληρονόμους και συγκεκριμένα για περισσότερους από ένα εκατομμύριο δικαιούχους, για 400.000 θανόντες συνταξιούχους, που απεβίωσαν την περίοδο 2016-2019.


Οι κληρονόμοι των συνταξιούχων, που ελάμβαναν σύνταξη και εδικαιούντο αναδρομικά, αλλά την ενδιάμεση περίοδο από το 2015 ως σήμερα απεβίωσαν, δεν θα λάβουν εκτός κάποιας νεότερης απόφασης κάποιο ποσό. Ούτε οι επιζώντες σύζυγοι, που λαμβάνουν τη σύνταξη χηρείας θα λάβουν χρήματα, πάρα μόνο εάν η σύνταξη χηρείας έχει απονεμηθεί πριν τις 13.5.2016 και υπερβαίνει και αυτή με τη σειρά της το όριο των 1.000 €.


Αντίθετα αν ο θανών έχει κινηθεί δικαστικά και έχει ήδη ασκήσει αγωγή μπορούν οι κληρονόμοι, να συνεχίσουν τη διεκδίκηση ως συνεχιστές της δίκης κι αν δικαιωθούν δικαστικά τότε θα λάβουν κάποιο ποσό. Ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Βρούτσης, σε δηλώσεις του, είπε ότι, το ζήτημα αυτό, θα αποφασιστεί μέχρι την προσεχή Τρίτη, οπότε και θα έρθει προς ψήφιση η τροπολογία στη βουλή.






Πηγή: https://www.newsbomb.gr/oikonomia/story/1124247/anadromika-erxetai-13i-syntaxi-gia-toys-xamilosyntaxioyxoys
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες