Κορονοϊός: Αυτές είναι οι 9 περιοχές της χώρας με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Οκτωβρίου 05, 2020

Κορονοϊός: Αυτές είναι οι 9 περιοχές της χώρας με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο


Η πανδημία έχει κάνει για τα καλά την εμφάνισή της στην χώρα μας με την Αττική να είναι στο επίκεντρο. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλες περιοχές της χώρας που βλέπουν τον κορονοϊό να τις σημαδεύει.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, η επίπτωση της Covid-19 τις τελευταίες δέκα ημέρες η παρουσία του κορονοϊού είναι σημαντική σε Πέλλα και Τρίκαλα, όπως επίσης στα νησιά της Ζακύνθου και της Σάμου, ενώ ακόμη πέντε περιφερειακές ενότητες βρίσκονται ψηλά στο μολυσματικό χάρτη.


Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σε διάστημα μίας εβδομάδας, από την περασμένη Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου έως και χθες, η Πέλλα έχει συγκεντρώσει 158 περιστατικά κορονοϊού. Περισσότερα από τα 114 συνδέονται με τη δεύτερη κονσερβοποιΐα στην οποία «τρύπωσε» ο ιός στο νομό και πρόκειται για αυτή στη Σκύδρα.

Τα Τρίκαλα, για το ίδιο διάστημα, μετρούν 58 νέες μολύνσεις. Η Σάμος συγκεντρώνει σε μία εβδομάδα 35 κρούσματα, πολλά εξ αυτών – τουλάχιστον 16 – συνδέονται με το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων. Η Ζάκυνθος στο διάστημα μίας εβδομάδας καταγράφει τέσσερα νέα περιστατικά, ωστόσο ο χάρτης του ΕΟΔΥ την εμφανίζει τις τελευταίες δέκα ημέρες με μεγάλη επίπτωση καθώς αυτή διαμορφώνεται πάντα σε συνάρτηση με το ποσοστό του πληθυσμού.

Εκτός από τις παραπάνω περιοχές, ιδιαίτερα επιβαρυμένες την τελευταία εβδομάδα είναι ακόμη πέντε περιοχές της χώρας. Πρόκειται για τις: Ιωάννινα (55 κρούσματα σε μία εβδομάδα), Αχαΐα (48 κρούσματα σε μία εβδομάδα), Κοζάνη (39 περιστατικά), Λάρισα (39 περιστατικά) και Καρδίτσα με 35 νέες μολύνσεις σε μία εβδομάδα.

Η Θεσσαλονίκη για το ίδιο διάστημα μετρά 56 περιστατικά κορονοϊού, ενώ η Αττική… 1449.

Από τα 229 επιπλέον κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή, τα 200 είναι εγχώρια κρούσματα και τα 31 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:
28 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
97 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές
9 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας
1 κρούσμα στην Π.Ε Εύβοιας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
1 κρούσμα στην Π.Ε Καβάλας
6 κρούσματα στην Π.Ε Καρδίτσας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε.Κέας Κύθνου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές
6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
8 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε Πρέβεζας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
11 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Όμως, όπως είναι ήδη γνωστό, το Σαββατοκύριακο δεν είναι αντιπροσωπευτικό της πορείας της επιδημίας, καθώς γίνονται λιγότερα τεστ.
Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν νέα μέτρα και lockdown

Την ίδια στιγμή, ανησυχία, πυροδοτήθηκε και από τις διάσπαρτες εστίες, όπως από την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα όπου διαγνώστηκαν 20 άνθρωποι θετικοί στον κορονοϊό. Η κατάσταση στα γηροκομεία θέτει σε επαγρύπνηση τις αρμόδιες Αρχές καθώς αποτελούν σημαντικές εστίες μετάδοσης της νόσου.

Τη Δευτέρα, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι θα επανεξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να αποφασίσουν αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα.

«Καμπανάκι» για τους ασυμπτωματικούς

Κυβέρνηση και ειδικοί θεωρούν μεγάλη απειλή για τη διασπορά του κορονοϊού, τους ασυμπτωματικούς ασθενείς. Ενδεικτικό είναι ότι ένας και μόνο ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδώσει τον ιό έως και σε 80 άτομα σε συνθήκες συνωστισμού. Υπολογίζεται ότι το 50-80% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικοί φορείς, σύμφωνα με το Mega.

Ασυμπτωματικοί ήταν άλλωστε και στην συντριπτική τους πλειοψηφία και όσοι εντοπίστηκαν θετικοί κατά τα διεξαγωγή των rapid tests από τον ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.

Η μη εκδήλωση συμπτωμάτων έχει ως αποτέλεσμα οι φορείς αυτοί να μην παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα και κυρίως να μην απομονώνονται με αποτέλεσμα τα διασπείρουν τον ιό.
Συναγερμός στο Δρομοκαΐτειο: Δύο κρούσματα κορονοϊού

Συναγερμός σήμανε στο Δρομοκαΐτειο, μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr το πρώτο περιστατικό πήγε στα εξωτερικά ιατρεία του Δρομοκαΐτειου όπου υποβλήθηκε σε Rapid test. Υπενθυμίζεται ότι έξω από το Δρομοκαΐτειο έχει στηθεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ το οποίο πραγματοποιεί τεστ σε όποιον εισέρχεται στο ψυχιατρικό νοσοκομείο.

Αφού διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για κρούσμα κορονοϊού μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Όσον αφορά το δεύτερο περιστατικό πρόκειται για γυναίκα τρόφιμο σε εξωτερική δομή του Δρομοκαΐτειου και συγκεκριμένα σε ξενώνα στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Σατωβριάνδου.

Υπενθυμίζουμε σε αυτό το σημείο ότι με απόφαση της υφυπουργού Υγείας κυρίας Ζωής Ράπτη έχει απαγορευτεί το επισκεπτήριο σε όλες τις δομές φιλοξενίας των ψυχιατρικών νοσοκομείων. Επομένως, πιθανολογείται ότι η γυναίκα κόλλησε τον ιό από εργαζόμενο στην ψυχιατρική δομή.

Το πρωί της Δευτέρας (05/10) κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα μεταβεί στο ξενώνα στην οδό Σατωβριάνδου προκειμένου να πραγματοποιήσει τεστ σε τρόφιμους και εργαζόμενους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες