Ο Μητσοτάκης στο Υποβρύχιο "φάντασμα" - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020

Ο Μητσοτάκης στο Υποβρύχιο "φάντασμα"

Ανήμερα της εθνικής επετείου ο Kυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει να βρεθεί στη Σούδα για να επιβιβαστεί σε υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού, τύπου Παπανικολής. Τα υποβρύχια Type 214 S-120 αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην κρίση στη ΝΑ Μεσόγειο, με το Oruc Reis.


Ο Πρωθυπουργός θα πήγαινε την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, αλλά λόγω της ακύρωσης (εξαιτίας κορωνοϊού) των εκδηλώσεων αποφάσισε να επισκεφθεί μια στρατιωτική μονάδα πρώτης γραμμής, να επισκεφθεί ένα από τα αόρατα υποβρύχια (ή Ghost Submarine. όπως τα αποκαλούν εχθροί και φίλοι), είτε το «Παπανικολής», είτε το «Ματρώζος» (εξαρτάται ποιο θα είναι εκείνη την ημέρα στη Σούδα) να συνομιλήσει με τους αξιωματικούς και τους ναύτες. Ολους αυτούς που παρέμειναν στην πρώτη φάση 34 ημέρες κάτω από τη θάλασσα και παραμένουν άλλες δύο εβδομάδες τώρα. Να ενημερωθεί για την αποστολή τους, για το πώς εγκλωβίζουν και ξετρυπώνουν εχθρικά υποβρύχια, για το πώς καταφέρνουν να παραμένουν αόρατα, τι οπλισμό (τορπίλες και κατευθυνόμενα βλήματα) φέρουν και τη φοβερή «δουλειά» που κάνουν τα ηλεκτρονικά συστήματα, τα σόναρ, καθώς και το περισκόπιό τους…


Σημειώνεται ότι το όνομα «Παπανικολής» προέρχεται από τον Δημήτριο Παπανικολή πυρπολητή που έδρασε κατά την επανάσταση του 1821. Κατά τον πόλεμο του 1940 το πρώτο υποβρύχιο που έφερε το όνομα Παπανικολής (με κυβερνήτη τον Ιατρίδη και με 30 ναύτες και αξιωματικούς ως πλήρωμα) απέπλευσε την 28η Οκτωβρίου 1940, στις 16:00 γράφοντας τις πρώτες επιτυχίες στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο και έδωσε τα πρώτα πλατιά χαμόγελα στον αγωνιούντα τότε ελληνικό λαό. Απέδειξε ότι ο ιταλικός στόλος δεν ήταν αήττητος.Πώς ο ελληνικός στόλος θωράκισε Καστελλόριζο και Ρόδο

Ενας διαφορετικός πόλεμος διεξάγεται τούτες τις ημέρες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, εκεί όπου προκαλεί το Oruc Reis. Είναι ο πόλεμος της στρατιωτικής επικοινωνίας, ή προπαγάνδας, όπως ονομάστηκε, που διεξάγεται έως τώρα εκεί κοντά στον 28ο Μεσημβρινό. Όταν, πριν από λίγες ημέρες, το Oruc Reis επρόκειτο να βρεθεί μερικά μίλια κοντά στο Καστελλόριζο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος διέταξε φρεγάτες, τορπιλάκατους και πυραυλάκατους να «περικυκλώσουν» το Καστελλόριζο, δημιουργώντας γύρω από αυτό ένα πλωτό τείχος. Εν συνεχεία διέταξε τον κυβερνήτη μιας φρεγάτας να βγάλει φωτογραφίες με τα πολεμικά να φρουρούν, σαν ασπίδα το Καστελλόριζο και τις φωτογραφίες αυτές τις έδωσε στη δημοσιότητα.


Το ίδιο ακριβώς έκανε και την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι στη Ρόδο, αν και τα τουρκικά πλοία ήταν σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων. Ωστόσο ο στρατηγός Φλώρος έδωσε και πάλι εντολή να δημιουργηθεί γύρω από το νησί ένα πλωτό τείχος.


Οι Τούρκοι έχασαν και… δικό τους υποβρύχιο

Στον πόλεμο της προπαγάνδας οι Τούρκοι χρησιμοποιούν και αυτοί τις φωτογραφίες και τα βίντεο. Τις προάλλες έδωσαν στην δημοσιότητα δήθεν φωτογραφίες ελληνικών (αόρατων) υποβρυχίων που ξετρύπωσαν κάπου στη ΝΑ Μεσόγειο. Οι φωτογραφίες ήταν θολές και δεν αποδείκνυαν τίποτα. Όταν οι Τούρκοι παρουσίαζαν αυτές τις φωτογραφίες δήθεν με ελληνικά υποβρύχια, τα τύπου Παπανικολής υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονταν πολύ μακριά. Γεγονός είναι ότι τα ελληνικά υποβρύχια και τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα έχουν εντοπίσει πολλές φορές τα τουρκικά τα οποία τα ξετρυπώνουν «βομβαρδίζοντάς» τα με σόναρ.


Στην πρώτη κρίση του Oruc Reis, το καλοκαίρι, οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να εντοπίσουν ένα δικό τους υποβρύχιο που νόμιζαν ότι χάθηκε ανοικτά της Ρόδου και επί 48 ώρες το έψαχναν με αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN235 και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα.


Γιατί ακύρωσε ασκήσεις η Τουρκία

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, από την έδρα του ΝΑΤΟ, αναφέρουν ότι η Τουρκία το μεσημέρι της Δευτέρας ακύρωσε δύο NAVTEX που έχει εκδώσει τελευταίως προφανώς για να δείξει καλό πρόσωπο προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ που έσπευσε να προαναγγείλει ότι Τουρκία και Ελλάδα ματαίωσαν τις στρατιωτικές ασκήσεις. Στην ουσία η Ελλάδα ήταν αυτή που ματαίωσε τη μεγαλύτερη άσκηση που διεξάγει κάθε χρόνο, τον «Παρμενίωνα», χωρίς στην αρχή να υπάρξει αντίστοιχη κίνηση από την Τουρκία. Η Άγκυρα αποσύρει τις δύο τελευταίες NAVTEX ως αποτέλεσμα της επίθεσης που δέχτηκε από την Ελλάδα στην έδρα του ΝΑΤΟ. Ήταν ίσως η πρώτη φορά που ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ (ο «γραμματέας των ίσων αποστάσεων» όπως τον αποκαλούν) αναγκάστηκε να δηλώσει ότι πρέπει να σταματήσουν οι έρευνες στην περιοχή. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν διεξάγει έρευνες, τότε οι «συστάσεις» ήταν για την Τουρκία.


Πηγή: https://www.tovima.gr/2020/10/27/opinions/o-mitsotakis-kai-to-ypovryxio-fantasma/
 

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες