Η Συμμετοχή του Covid-19 στις Εκλογές των ΗΠΑ - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Οκτωβρίου 06, 2020

Η Συμμετοχή του Covid-19 στις Εκλογές των ΗΠΑ

Γράφει ο Γιώργος Γρηγοράκος

 

Ανησυχία έχει προκληθεί στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο από την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ στις 2 Οκτωβρίου, μέσω του αγαπημένου του Twitter, ότι βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Περαιτέρω προβληματισμό όμως δημιουργεί η εσπευσμένη μετακίνησή του σε στρατιωτικό νοσοκομείο για νοσηλεία καθώς και η υποβολή του σε θεραπεία με ένα νέο δοκιμαστικό φάρμακο αντισωμάτων. Πέραν των ανησυχιών που προκαλούνται από το όποιο κενό εξουσίας δημιουργείται στην ισχυρότερη χώρα του κόσμου, παρά το εξιτήριο που έλαβε, προκύπτει ένα τεράστιο ερώτημα, για ποιό λόγο ο σημαντικότερος άνθρωπος του πλανήτη υποβάλλεται σε μία αμφιβόλου αποτελεσματικότητας θεραπεία με άγνωστες παρενέργειες;

 

Ο Τράμπ από την αρχή της πανδημίας κατηγορεί απροκάλυπτα τον μεγάλο εμπορικό του εχθρό, την Κίνα, για την δημιουργία του ιού και την διασπορά του. Επίσης μέσω της αλλοπρόσαλλης ρητορικής του για την επικινδυνότητα, τους τρόπους προφύλαξης και αντιμετώπισης του Covid-19, καθώς και τις χρονικές διαβεβαιώσεις που έδινε για την δημιουργία του εμβολίου και το τέλος της πανδημίας, επεδίωξε να εμφανιστεί ως ο καινοτόμος ηγέτης που μπορεί με την πολιτική του αλλά και τα μέσα που διαθέτει να δώσει οριστικό τέλος στην παγκόσμια υγειονομική κρίση. Δεν Δίστασε μάλιστα να σαρκάσει επανειλημμένα τους επιστήμονες που προειδοποιούσαν για  την επικινδυνότητα του Covid- 19, φτάνοντας στο σημείο να αμφισβητήσει δημόσια τον σύμβουλο σε θέματα υγείας της κυβέρνησης του, δόκτορα Fauci, ως προς τις οδηγίες που έδινε για την επιβεβλημένη δημόσια συμπεριφορά των πολιτών και τα μέτρα ασφαλείας τα οποία έπρεπε να ληφθούν. Επί μήνες ο Ντόναλντ Τραμπ αρνιόταν πεισματικά να φορέσει μάσκα προστασίας και  ειρωνευόταν όλους εκείνους που επέμειναν στην  χρήση της.

 

Όμως τα πράγματα μετά την νόσηση Τράμπ αρχίζουν να μπερδεύονται. Επειδή ο "διάβολος" κρύβεται στις λεπτομέρειες, καλό θα ήταν να μην αρκεστούμε σε μια υπεραπλουστευμένη διαπίστωση, ότι πρόκειται δηλαδή για ένα φαιδρό άτομο χαμηλής πολιτικής βαρύτητας, αλλά να εξετάσουμε σε βάθος ολόκληρη την πολιτική τακτική του Αμερικανού Προέδρου κατά την διάρκεια της πανδημίας, λαμβάνοντας φυσικά υπόψιν τα τεράστια συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε λίγες ημέρες στις ΗΠΑ.

 

Όλα αυτά που με μια πρώτη ματιά δείχνουν αλλοπρόσαλλα ίσως τελικά να μην είναι. Ψίθυροι, που ακούγονται όλο και πιο δυνατά, θέλουν τον ιό να παρασκευάστηκε σε εργαστήριο των ΗΠΑ και εσκεμμένα ή ατυχώς μολύνθηκαν άνθρωποι. Ο Αμερικανός πρόεδρος λέγεται ότι ήταν γνώστης του γεγονότος από την αρχή και είχε τις διαβεβαιώσεις ότι θα ήταν έγκαιρα έτοιμο το αντίδοτο (ενδεχομένως αυτό που εφαρμόζεται σήμερα ως δοκιμαστική θεραπεία στον Τραμπ). Μετά από μια οργανωμένη επίθεση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αποδόμησε τον "πολύ λίγο" είναι η αλήθεια Τζο Μπάιντεν, καταφέρνοντας να ισοσκελίσει την διαφορά των δημοσκοπήσεων και ετοιμαζόταν να ανακοινώσει δημόσια ότι βρέθηκε θεραπεία για τον Κορωνοϊό που θα είχε ως αποτέλεσμα  να εκτοξεύσει τα εκλογικά ποσοστά του στα ύψη.

 

Σε κάθε περίπτωση, ασχέτως αν ισχύουν τα παραπάνω, ο Covid-19 πρόλαβε και τρύπωσε για τα καλά στο «Οβάλ Γραφείο» μολύνοντας  έναν πρόεδρο που διάγει την όγδοη δεκαετία της ζωής του, σε μία χώρα που μετρά πάνω από 200.000 θανάτους και με την δημόσια εικόνα του αμερικανού προέδρου να έχει ήδη πληγεί από την εκδικητική μανία του υιού. Επίσης μεγάλο πλήγμα έχει υποστεί και όλο το δίκτυο προώθησης και αναπαραγωγής των θεωριών Τραμπ για τον κορωνοϊό.

 

Η διχασμένη και απογοητευμένη αμερικανική κοινωνία με την δημόσια εικόνα των δύο μονομάχων της προεκλογικής τηλεμαχίας, θα κληθεί σε λίγες ημέρες να αποφασίσει για την εκλογή του επόμενου προέδρου. Ενδεχομένως ο Covid-19 να αναδειχθεί στον σκοτεινό ρυθμιστή των πολιτικών ισορροπιών στην ταλαιπωρημένη από την πολιτική παρακμή Ουάσιγκτον του 2020.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες