Μήπως είσαι "Κορωνο-Ηλίθιος" (covidiot)? 7 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Οκτωβρίου 24, 2020

Μήπως είσαι "Κορωνο-Ηλίθιος" (covidiot)? 7 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Η πανδημία του coronavirus έχει προσθέσει άλλη μια νέα λέξη στο λεξικό και αυτή είναι το «covidiot». Όταν ο COVID-19 έγινε για πρώτη φορά παγκόσμια πανδημία νωρίτερα μέσα στο 2020, οι άνθρωποι προσπάθησαν να συνεχίσουν κανονικά τις ζωές τους. Ξαφνικά, είδη οικιακής χρήσης όπως απολυμαντικό χεριών και χαρτί υγείας έγιναν τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη ζήτηση (και η μαγιά μην τη ξεχνάμε) και νέες λέξεις έκαναν την εμφάνισή τους στην καθημερινότητά μας. Όροι όπως «covidiot» ξεπήδησαν από το πουθενά.

Ενώ η λέξη «covidiot» είναι αρκετά διαδεδομένη αυτές τις μέρες, είναι κατανοητό ότι μπορεί να έχουμε χάσει τον ορισμό ανάμεσα στην προσπάθεια να μην κολλήσουμε κορονοϊό και να μάθουμε να ζούμε στη social distancing εκδοχή της πραγματικότητας. Παρακάτω θα δεις τι σημαίνει να είσαι covidiot, αλλά και τι μπορεί να σε ωθήσει στο να γίνεις.

Το Macmillian Dictionary ορίζει το «covidiot» ως «προσβλητικό όρο για κάποιον που αγνοεί τις συμβουλές για την υγεία για τον COVID-19». Το Urban Dictionary ακολουθεί μια αρκετά παρόμοια προσέγγιση, ορίζοντας το «covidiot» ως «κάποιος που αγνοεί τις προειδοποιήσεις σχετικά με τη δημόσια υγεία ή την ασφάλεια».


Βασικά, ένας «covidiot» δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη τον COVID-19 και τους κινδύνους του ιού, παρά αυτά που λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι και η παγκόσμια κοινότητα υγείας. Ταυτόχρονα, μπορεί επίσης να εμπλακούν σε εγωιστική συμπεριφορά που δεν ψάχνει για το μεγαλύτερο καλό όταν πρόκειται για επιβράδυνση και διακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.


Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;


#1. Είναι σε άρνηση


Μερικοί άνθρωποι απλά δεν καταλαβαίνουν τη σημασία της κατάστασης, λέει ο ψυχολόγος John Mayer, με έδρα το New Hampshire, συγγραφέας του Family Fit: Find Your Balance in Life. «Αρνούνται ότι ο ιός υπάρχει ή είναι τόσο κακός όσο τα προβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης», λέει. «Αυτή η άρνηση διαχέεται επίσης σε ένα ψεύτικο σθένος».


#2. Δεν αναλαμβάνουν τις πιθανές επιπτώσεις των ενεργειών τους


«Οι Covidiot τείνουν να πιστεύουν ότι είναι άνοσοι από τον ιό ή δεν θα αρρωστήσουν σοβαρά», λέει ο Timothy Murphy, MD, ανώτερος συνεργάτης για κλινική και μεταφραστική έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Buffalo Jacobs School of Medicine and Biomedical Sciences. Επειδή εκείνοι μπορεί να το περάσουν ελαφρά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβεί το ίδιο και στα άτομα με τα οποία αλληλοεπιδρούν. «Μπορεί να μολυνθούν, να μεταδώσουν τον ιό και να τον δώσουν σε κάποιον που θα αρρωστήσει και θα πεθάνει», λέει.


#3. Νομίζουν ότι επαναστατούν


«Ένα συγκεκριμένο τμήμα του πληθυσμού θέλει απλώς να μην είναι συμμορφωμένο και να επαναστατεί εναντίον των κοινωνικών κανόνων», λέει ο Dr. Watkins.


#4. Είναι ανήσυχοι


«Όταν αυξάνεται η αβεβαιότητα και το άγχος, οι άνθρωποι τείνουν να συμμετέχουν σε περισσότερες ακραίες καταστάσεις», λέει ο Petros Levounis, MD, πρόεδρος του τμήματος ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Rutgers New Jersey και επικεφαλής της υπηρεσίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. «Μερικοί άνθρωποι είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, ενώ άλλοι λένε, “Κανείς δεν ξέρει τίποτα πια και δεν πρόκειται να φορέσω μάσκα"».


#5. Είναι παρορμητικοί


Αυτό είναι ιδιαίτερα πιθανό μετά από μήνες διαβίωσης υπό τοπικούς περιορισμούς. «Έχει κάνει μερικούς ανθρώπους πιο παρορμητικούς και υπάρχουν ορισμένα πράγματα σχετικά με την παρορμητικότητα που είναι άσχημα αυτή τη στιγμή, όπως το να κάνεις πάρτι με 100 άτομα», λέει ο Δρ Λεβούνης.


#6. Νομίζουν ότι αφορά την πολιτική


Η δημόσια ασφάλεια γύρω από τον COVID-19 έχει γίνει πολιτικό πράγμα για ορισμένους ανθρώπους. «Ένα άλλο τμήμα βλέπει την κοινωνική αποστασιοποίηση και τη χρήση μάσκας ως ένα είδος πολιτικού ζητήματος, όπως η άμβλωση». «Δεν είναι. Δεν υπάρχουν δύο πλευρές, όπως οι anti-COVID-19 ή οι pro-COVID-19».


#7. Είναι εγωιστές


Ναι, θα γινόταν και αυτό. «Δημιουργήσαμε έναν μεγάλο πληθυσμό ανθρώπων που ενδιαφέρονται περισσότερο για τα προσωπικά συμφέροντα και τις δικές τους ευχαριστίες από το καλό της ευρύτερης κοινωνίας», λέει ο Mayer.






Πηγή: https://www.queen.gr/well-being/ygeia/story/209358/7-simadia-poy-deixnoyn-pos-i-kolliti-soy-mporei-na-einai-covidiot?v6?v3
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες