«Κλείδωσε» η παράταση του lockdown - Τρόμος για νέα αρνητικά ρεκόρ - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Νοεμβρίου 21, 2020

«Κλείδωσε» η παράταση του lockdown - Τρόμος για νέα αρνητικά ρεκόρ

Ολοταχώς προς παράταση οδεύει το καθολικό lockdown που βρίσκεται η χώρα, καθώς μπορεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων να έχουν παρουσιάσει μια μικρή κάμψη αλλά δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που έχουν θέσει κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, ενώ ο διασωληνωμένων παραμένει σταθερά υψηλός. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε μιλήσει κατά το πρόσφατο παρελθόν για έναν ημερήσιο αριθμό 500 κρουσμάτων για το άνοιγμα της χώρας.


Την ίδια ώρα γιατροί και νοσηλευτές δίνουν μάχη το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να παραμείνει όρθιο, ειδικότερα στην βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη όπου τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ παραμένουν ασφυκτικά γεμάτα. Ο υπουργός, Υγείας ανέφερε πως αυτή τη στιγμή οι κλίνες ΜΕΘ στην Αττική είναι γεμάτες σε ποσοστό κάτω του 75%, ενώ στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα φτάνει το 95% Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό σε όλη την χώρα υπολογίζονται στους 4.090, με τους 545 να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή (21/11) σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ με 72 θανάτους το τλευταίο 24ωρο.



Αναφορικά με τις ΜΕΘ τα νούμερα είναι ξεκάθαρα για την κατάσταση που επικρατεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η πληρότητα σε αυτές σε όλη την επικράτεια, βρίσκεται σε ποσοστό 85%. Οι ΜΕΘ - Covid που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομέων των Νοσοκομείων Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας είναι σήμερα 218. Από αυτές, 210 είναι κατειλημμένες και 8 κενές, με την πληρότητα να αγγίζει το 96%. Στα Νοσοκομεία της Αττικής, οι διαθέσιμες ΜΕΘ - Covid είναι 218, εκ των οποίων οι 45 είναι κενές, με την πληρότητα αγγίζει το 79,5%.


Αποφάσεις για άρση lockdown

Όσον αφορά στην πιθανότητα άρσης του lockdown την 1η Δεκέμβρη, ο Βασίλης Κικίλιας ήταν ξεκάθαρος λέγοντας, ότι «μάλλον θα χρειαστούμε λίγο παραπάνω χρόνο. Τις εισηγήσεις τις κάνουν οι ειδικοί, τις αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση», εκφράζοντας την ελπίδα, σύντομα να έχουμε εμβόλια και όχι εμβόλιο.


Σύμφωνα με πληροφορίες ο αποφάσεις για την παράταση του καθολικού lockdown ή μη, θα παρθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Από την κυβέρνηση υπάρχει η βούληση η αγορά να ανοίξει λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, προκειμένου να τονωθεί η οικονομία. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι προτεραιότητα στο άνοιγμα θα έχουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο, με την εστίαση να ακολουθεί σε δεύτερο χρόνο.


«Η ανταπόκριση στα μέτρα δεν έχει αποδώσει ακόμη σε σχέση με τη μείωση των κρουσμάτων, οπότε θα είναι εύλογο να αξιολογήσουμε εκ νέου τα δεδομένα όταν έλθει η ώρα» τόνισε χαρακτηριστικά από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφορικά με το άνοιγμα της χώρας εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.


«Είναι δύσκολο να ανοίξουμε το σύνολο της αγοράς και της κοινωνίας από την 30η Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός δήλωσε με πολύ μεγάλη έμφαση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία θυσία στη δημόσια υγεία», υπογράμμισε στη συνέχεια και συνέχισε:



«Αντιλαμβανόμενοι το γεγονός ότι η οικονομία ενόψει και των Χριστουγέννων θα πρέπει με κάποιο τρόπο να είναι ανοιχτή, η προδιάθεσή μας είναι, με τους αναγκαίους όρους, με περιορισμούς, με προφυλάξεις, με όλα τα μέτρα που θα συστήσουν οι επιδημιολόγοι, να ανοίξουμε τα Χριστούγεννα, ίσως πιο κοντά προς την περίοδο των Χριστουγέννων παρά άμεσα. Έχω τη μικρή αισιοδοξία ότι από την επόμενη εβδομάδα ακούγοντας και τους επιστήμονες θα έχουμε μια ύφεση στο επιδημιολογικό φαινόμενο που θα επιτρέψει συν τω χρόνω να μπορέσουμε να ανοίξουμε σταδιακά για την κοινωνία και την αγορά, τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν».


Στο θέμα της άρσης του lockdown τοποθετήθηκε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, «είναι ένα ζήτημα που απασχολεί και έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Όπως είπε, η απόφαση θα ληφθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της επόμενης εβδομαδας. «Σταδιακά και προσεκτικά με απόλυτο σεβασμό στην κατάσταση που επικρατεί θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή άρση του lockdown», πρόσθεσε.


«Η πρόθεση είναι να πάμε σε σταδιακή άρση, αλλά αυτό θα αξιολογηθεί με τα δεδομένα που θα έχουμε την άλλη εβδομάδα. Ας κάνουμε όλοι υπομονή και να μην κάνουμε καμία έκπτωση στην προσπάθεια που κάνουμε. Ας περιμένουμε την εξέλιξη των δεδομένων για να έχουμε πιο σίγουρες ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις μας», τόνισε.







Πηγή: https://www.newsbomb.gr/ellada/story/1139074/kroysmata-simera-kleidose-i-paratasi-toy-lockdown-tromos-gia-nea-arnitika-rekor
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες