Θα εμβολιαστούν όσοι έχουν νοσήσει; – Η κατανομή των πρώτων εμβολίων - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 23, 2020

Θα εμβολιαστούν όσοι έχουν νοσήσει; – Η κατανομή των πρώτων εμβολίων

Διευκρινίσεις για το κατά πόσο θα εμβολιαστούν όσοι ήδη έχουν νοσήσει με κοροναϊό παρείχε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.


Όπως είπε κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί περιλαμβάνονται κανονικά στο σχέδιο του εμβολιασμού.


Σύμφωνα με τον ίδιο, θα εμβολιαστούν με τη σειρά προτεραιότητας που αφορά στην ομάδα του (π.χ. ηλικιακή), αλλά σε κάθε περίπτωση «δεν αποκλείεται από εμβολιασμό κάποιος που έχει νοσήσει».


Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι είναι διαφορετικό ζήτημα ο μη εμβολιασμός ατόμων που έχουν νοσήσει με κοροναϊό κατά τη διάρκεια της μελέτης των εμβολίων. «Τα πλαίσια στα οποία διεξάγονται οι κλινικές μελέτες είναι πολύ αυστηρά. Ένα κριτήριο αποκλεισμού σε μια κλινική μελέτη δεν σημαίνει ότι δεν θα εμβολιαστεί κάποιος, απλά θέλουμε να γνωρίζουμε ποια είναι η επίδραση των εμβολίων σε άτομα που δεν μολύνθηκαν ποτέ, γιατί αυτό αποτελεί ένα συγχυτικό παράγοντα. Έναν παράγοντα που μπορεί να αλλοιώσει το αποτέλεσμα της μελέτης του εμβολίου».


Όσοι έχουν νοσήσει «συμπεριλαμβάνονται κανονικά στο σχέδιο, χωρίς να αλλοιώνει αυτή η γνώση τον προγραμματισμό που υπάρχει» επεσήμανε.



Ποιοι είναι οι 208.529 Έλληνες που θα κάνουν εμβόλιο COVID-19 στην Α’ Φάση

Στο μεταξύ, συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι προετοιμασίες ούτως ώστε να είναι όλα έτοιμα για την έναρξη του εμβολιασμού στις 27 Δεκεμβρίου.


Η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί θα είναι οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε διαρκή έκθεση στον κοροναϊό. Θα ακολουθήσουν τα ηλικιωμένα άτομα που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας και αμέσως μετά θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι άνω των 85 ετών.


Στις 26 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη δόση που θα αποτελείται από 9.750 εμβόλια. Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε εκτός απροόπτου την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer/BioNTech 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις των συγκεκριμένων εμβολίων που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι να μας παραδοθούν έως το τέλος Ιανουαρίου του 2021 429.000 δόσεις κι άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.


Μέχρι το τέλος του Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνον από την Pfizer/BioNTech συνολικά 1.265.550 δόσεις του εμβολίου. Στις δόσεις αυτές θα προστεθούν, εφόσον λάβουν έγκριση μέσα στον Ιανουάριο, δόσεις και από το εμβόλιο της Moderna και από το αντίστοιχο της AstraZeneca.



Ο προγραμματισμός προβλέπει ακριβώς 21 ημέρες ανάμεσα στις δύο δόσεις του εμβολίου, ωστόσο για τουλάχιστον μία εβδομάδα πέρα από τις 21 ημέρες, η δεύτερη δόση μπορεί να γίνει κανονικά σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο καθυστερήσει.


Στον παρακάτω πίνακα που παρουσιάζει η Huffingtonpost.gr καταγράφεται η κατανομή των εμβολίων της πρώτης φάσης.


115.312   ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ -ΚΥ-ΑΕΜΥ – ΕΚΑΒ

8.215      ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

1.689      ΕΟΔΥ (KOMY + PHILOS II + ΠΡΟΚΕΚΑ)

20.433    ΜΟΝΑΔΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ (μαζί με το προσωπικό)

46.000    ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

4.958 ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝ.ΠΡΟΝΟΙΑΣ, ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΑ ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ

3.673      ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

6.059      ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ – ΚΔΗΦ

2.040      ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

150         ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ






Πηγή: in
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες