Παλιά Αθήνα: Τέσσερις περιοχές της που άλλαξαν όνομα μέσα στα χρόνια - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Ιανουαρίου 30, 2021

Παλιά Αθήνα: Τέσσερις περιοχές της που άλλαξαν όνομα μέσα στα χρόνια


Η Αθήνα και οι συνοικίες της έχουν αλλάξει πολύ στο πέρασμα του χρόνου και συγκεκριμένα των αιώνων. Έχουν ζήσει πολλά γεγονότα ιστορικά και έχουν αλλάξει μορφή πολλές φορές.

Υπάρχουν, ωστόσο ακόμη γωνιές που μπορεί να σε ταξιδέψουν πίσω στην ιστορία και να νομίζεις ότι σου διηγούνται γεγονότα από τα παλιά, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο ευχάριστα. Ανάμεσα σε αυτά που έχουν αλλάξει είναι και τα ονόματα κάποιων περιοχών της Αθήνας. Το ίδιο συμβαίνει και με αρκετούς δρόμους της αλλά αυτό είναι κάτι που αλλάζει πιο συχνά και δεν προκαλεί τόση εντύπωση. Για παράδειγμα ήξερες ποια περιοχή ήταν τα Αλώνια και ποια η Μαγκουφάνα; Η Παλιά Αθήνα έχεις τις δικές της ιστορίες.

Κατσικάδικα

Θα μπορούσες ποτέ να φανταστείς ότι μια περιοχή της Αθήνας, ιδιαίτερα κοσμική κάποτε λεγόταν Κατσικάδικα; Κι όμως, στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ακόμα σχεδιαζόταν η Πλατεία Δεξαμενής, το Κολωνάκι αποκαλούταν Κατσικάδικα. Για να καταλάβεις τι ακριβώς συναντούσες τότε, σκέψου μόνο ότι βόρεια της πλατείας δεν υπήρχαν άλλα κτήρια παρά μόνο καλύβες βοσκών. Και φυσικά υπήρχε και η ανάλογη μυρωδιά. Επιπλέον τα κατσίκια και τα ζώα των βοσκών έφαγαν κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά ακόμη και την πρώτη απόπειρα δεντροφύτευσης του Λυκαβηττού.

Αλώνια


Τα Αλώνια ήταν κάποτε η περιοχή του Θησείου. Λεγόταν έτσι μάλιστα μέχρι και σχετικά πρόσφατα και συγκεκριμένα έως και τα πρώτα χρόνια της ανεξάρτητης Αθήνας. Ήταν τότε που εκπονήθηκε το πρώτο σχέδιο πόλης, από τους Κλεάνθη και Σάουμπερτ. Και το γιατί ονομάστηκε έτσι η περιοχή είναι προφανές. Εκεί υπήρχαν για χρόνια όντως αλώνια. Και μιλάμε για την πλατεία έξω από τον σταθμό του ηλεκτρικού. Αυτά τα αλώνια μάλιστα αναφέρονται επίσης και στα σχέδια των Κλεάνθη και Σάουμπερτ.
Μαγκουφάνα

Ακόμη μια περιοχή που άλλαξε τοπωνύμιο. Και μάλιστα αυτή η αλλαγή του ονόματος έγινε σχετικά πρόσφατα. Η Μαγκουφάνα, λοιπόν, ήταν κάποτε η σημερινή Πεύκη. Το όνομά του άλλαξε όνομα με διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το 1960.

Λεβίδη



Μια περιοχή στο κέντρο που μπορεί να μην έχεις ξανακούσει να την αποκαλούν έτσι ακόμη κι αν έχεις περάσει πολλές φορές από εκεί είτε με τα πόδια είτε με το αυτοκίνητο. Πρόκειται για την περιοχή της οδού Πατησίων, μεταξύ των οδών Κεφαλληνίας και Αγ. Μελετίου. Είναι άγνωστο από πού έχει πάρει το όνομα αυτό το οποίο σταδιακά ξεχάστηκε.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες