Bloomberg: Προειδοποιεί για κοινωνική έκρηξη -Ποιοι πλούτισαν στην πανδημία - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Ιανουαρίου 20, 2021

Bloomberg: Προειδοποιεί για κοινωνική έκρηξη -Ποιοι πλούτισαν στην πανδημία


«Οι πλούσιοι έχουν γίνει πλουσιότεροι από ποτέ, στη διάρκεια της πανδημίας». Όχι δεν είναι τίτλος άρθρου σε κάποιο ακροαριστερό έντυπο, αλλά στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.
«Η εισοδηματική ανισότητα έχει ήδη φτάσει κοντά στο υψηλότερο σημείο εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα και η πανδημία εγείρει πλέον ερωτήματα σχετικά με το ποια μέτρα έκτακτης ανάγκης έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και ποιοι θα μείνουν πίσω» προειδοποιεί το Bloomberg.
Στη Βρετανία επίσης, μεταδίδει το Bloomberg, διευρύνεται το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών ακόμη και στη νέα γενιά.
Για παράδειγμα, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνονται συνεχώς, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο για τους περισσότερους νέους να εξασφαλίσουν δική τους στέγη. «Οι ιδιοκτήτες κατοικιών έχουν επωφεληθεί από την υγειονομική κρίση, αυξάνοντας κατά 6% το κόστος αγοράς κατοικίας» γράφει το Bloomberg. Στο Λονδίνο βέβαια, οι τιμές αγοράς κατοικίας έχουν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.
«Πρόκειται για την ανισορροπία της οικονομικής δύναμης», λέει ο Ρόμπερτ Τζόις, υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Φορολογικών Σπουδών. «Όλο και περισσότερα σπίτια ανήκουν στα ίδια άτομα, ένα μικρό τμήμα της κοινωνίας ,που τα νοικιάζει στους νεότερους ανθρώπους».
Στη Βρετανία έχει ξεκινήσει άλλωστε μια μεγάλη συζήτηση για την αύξηση της φορολογίας στους πολύ πλούσιους με ετήσιο εισόδημα πάνω από πέντε εκατομμύρια λίρες, «προκειμένου να βρεθούν χρήματα για να ενισχυθούν οι μικρομεσαίοι και τα φτωχότερα στρώματα ,που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Κάτι που έχει γίνει ήδη στην Αργεντινή» γράφει το Bloomberg.
Στην Αμερική, αναφέρει το διεθνές Πρακτορείο, «εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει οριστικά, πάνω από 10 εκατομμύρια Αμερικανοί παραμένουν άνεργοι και σχεδόν τρεις φορές περισσότεροι …πεινάνε». Ολο και περισσότεροι οικονομολόγοι προειδοποιούν για τρομερή κοινωνική έκρηξη και σοβαρές πολιτικές συνέπειες από τη δραματική διεύρυνση του χάσματος πλουσίων-φτωχών, αν δεν ενισχυθούν αποφασιστικά τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες