Ανησυχία για τις ΜΕΘ στην Αττική - 36 παραμένουν ελεύθερες - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 18, 2021

Ανησυχία για τις ΜΕΘ στην Αττική - 36 παραμένουν ελεύθερες

Σε ολόκληρη την επικράτεια υπάρχουν 305 κενές κλίνες ΜΕΘ-COVID ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας - Ανησυχία από τη διασπορά σε 13 περιοχές της χώρας - Στο μικροσκόπιο των ειδικών Θάσος, Κάρπαθος και Κάλυμνος - Τι ισχύει για τον επαναπρογραμματισμό των ραντεβού που ματαιώθηκαν λόγω κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία «Μήδεια» που έπληξε τις τελευταίες ημέρες την χώρα μας είχε άμεση επίδραση στα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, με τον σημερινό αριθμό των κρουσμάτων που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας να μην μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικός της πραγματικής επιδημιολογικής εικόνας.


Αρκετό είναι να πούμε ότι οι 755 νέες διαγνώσεις του τελευταίου 24ωρου προκύπτουν από μόλις 25.724 ελέγχους (13.643 μοριακά και 12.081 rapid τεστ), την στιγμή που χθες ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός ξεπερνούσε τις 40.000. Σήμερα, επίσης, σημειώθηκαν και 13 νέοι θάνατοι.


Οι διασωληνωμένοι αποτυπώνουν τη δυναμική της πανδημίας


Την αμείωτη ένταση της πανδημίας αποτυπώνει ξεκάθαρα πλέον ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των διασωληνωμένων, που σήμερα ανήλθαν στους 313, αριθμός που όσο ανεβαίνει, τόσο επιβαρύνει και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας κατά την σημερινή συνέντευξη τύπου, σε ολόκληρη την επικράτεια υπάρχουν 305 κενές κλίνες ΜΕΘ-COVID από το σύνολο των 656, ενώ στην Αττική ο αριθμός περιορίζεται στις 36 κενές κλίνες από το σύνολο των 240, με το ποσοστό πληρότητας να ανέρχεται πλέον στο 85%.


Στο πλαίσιο αυτό, οι επικεφαλής των νοσοκομείων της Αττικής προετοιμάζονται για την αύξηση των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 στα νοσοκομεία και ιδίως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Συγκεκριμένα, πυρετώδεις και πιεστικές είναι οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο σύστημα υγείας για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των περιστατικών κορωνοϊού που κατακλύζουν τα νοσοκομεία, σύμφωνα και με έγγραφο της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής που παρουσίασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).


Όπως προκύπτει από το έγγραφο, εντέλλεται το νοσοκομείο «Αττικόν» να λειτουργήσει 10 νέες κλίνες ΜΕΘ και το «Θριάσιο» άλλες 5 κλίνες προκειμένου να φιλοξενήσουν ασθενείς με λοίμωξη COVID-19. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως τα δύο νοσοκομεία, «Αττικόν» και «Θριάσιο», που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά του κορωνοϊού θα παραχωρήσουν άμεσα δέκα και πέντε κλίνες αντίστοιχα από τις γενικές κλίνες ΜΕΘ που διαθέτουν για τις ανάγκες της επιδημίας.


Ανησυχία από τη διασπορά σε 13 περιοχές


Ενδεικτικό της κατάστασης που δημιούργησαν οι πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες, ιδίως στην Αττική, είναι τα μόλις 231 κρούσματα που καταγράφηκαν σήμερα στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, με τα χιόνια και τα προβλήματα μετακίνησης, ηλεκτροδότησης και ύδρευσης σε πολλές περιοχές της Αθήνας να μην επιτρέπουν τη διενέργεια περισσότερων ελέγχων στους κατοίκους της πρωτεύουσας. Στην Θεσσαλονίκη, ωστόσο, όπου η κακοκαιρία δε δημιούργησε σημαντικά προβλήματα, ο αριθμός των νέων περιστατικών κορωνοϊού κυμάνθηκε σε παρόμοια επίπεδα με τα χθεσινά, φτάνοντας τα 125 κρούσματα.


Σημαντικό σημείο στην σημερινή τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας, ωστόσο, ήταν η ανησυχητική επιδημιολογική κατάσταση των υπόλοιπων Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) της χώρας, από τις οποίες σήμερα ξεχωρίζουν η Αργολίδα με 26 κρούσματα, η Χαλκιδική με 23, η Λάρισα και το Ρέθυμνο με 22 και τα Ιωάννινα με 20.


«Εκτός από Αττική και Θεσσαλονίκη, παρατηρείται αύξηση και σε άλλες ΠΕ όπως στην Αχαΐα, την Εύβοια, το Ρέθυμνο, την Ηλεία, την Κορινθία, τη Θάσο, την Αργολίδα, τη Βοιωτία, την Κεφαλονιά, την Κάλυμνο, την Κάρπαθο, τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο. Στις μεγάλες περιφέρειες όμως υπάρχει μια σταθεροποίηση και φαίνεται ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει αποδίδουν», τόνισε ο κ. Κικίλιας.


Για το λόγο αυτό, οι επιδημιολόγοι ενέταξαν σήμερα τα Ιωάννινα στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, πράγμα που σημαίνει ότι θα τεθούν σε ισχύ τα μέτρα που ισχύουν για τις «κόκκινες» περιοχές.


Στο μικροσκόπιο των ειδικών τα νησιά


Ανάμεσα στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που ανέφερε ο Υπουργός Υγείας βρίσκονται και ορισμένα νησιά του Αιγαίου, τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν «γρίφο» για τους ειδικούς της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.


Κάρπαθος και Κάλυμνος βρίσκονται ήδη από το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, με τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί, ωστόσο, να μην έχουν αποφέρει μέχρι στιγμής το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό, αναμένεται αυστηροποίηση των μέτρων, τουλάχιστον για την Κάλυμνο.


Σημαντική ανησυχία προκαλεί, επίσης, η περίπτωση της Θάσου, όπου χθες ο δήμαρχος κατέθεσε δεύτερο αίτημα για «λουκέτο» στα σχολεία του νησιού, καθώς τα παιδιά που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό φτάνουν περίπου τα 25. Παράλληλα, σε καραντίνα τέθηκαν σήμερα τέσσερα τμήματα του Γυμνασίου Μοιρών στο Ηράκλειο, καθώς καθηγήτρια εντοπίστηκε θετική στην COVID-19.


Τι ισχύει για τον επαναπρογραμματισμό των ραντεβού εμβολιασμού


Στις προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπιστούν λόγω της κακοκαιρίας αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.


Από την πλευρά του, ο κ. Κικίλιας δήλωσε πως «οργανώθηκε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού πάνω από 450 τροφίμων και εργαζομένων στις φυλακές Κορυδαλλού και στην Αμυγδαλέζα. Οι εμβολιασμοί γίνονταν μέχρι τις 3 τα ξημερώματα, ώστε να μη χάσουμε δόσεις. Εμβολιάστηκαν επίσης ένστολοι, στρατιωτικοί και αστυνομικοί».


Στην συνέχεια, ο κ. Θεμιστοκλέους, εξήγησε πως τις επόμενες ημέρες θα ειδοποιηθούν όλοι για την ημερομηνία, την ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο όπου θα απευθυνθούν.


Για την ανανέωση των ραντεβού υπάρχουν τρεις κατηγορίες πολιτών:


1. Πολίτες ηλικίας 60 – 64 ετών: Ο εμβολιασμός τους θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, από Δευτέρα έως Παρασκευή, στα ίδια εμβολιαστικά κέντρα. Οι πολίτες αυτοί θα ενημερωθούν τρεις ημέρες πριν.


2. Πολίτες που είχαν ραντεβού στο mega εμβολιαστικό κέντρο στο Μαρούσι: Ο εμβολιασμός τους θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Οι πολίτες αυτοί θα ενημερωθούν τρεις ημέρες πριν.


3. Πολίτες ηλικίας 75+ και άλλες ειδικές κατηγορίες: Θα εμβολιαστούν την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου. Οι πολίτες θα λάβουν μήνυμα με την ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο. Η πλειονότητα αυτής της κατηγορίας είναι πολίτες που θα λάβουν τη δεύτερη δόση και γίνεται προσπάθεια να μην υπάρχει μεγάλη απόκλιση από την πρώτη.


Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σημείωσε, τέλος, ότι σήμερα εμβολιάστηκαν 25.137 πολίτες με την προσέλευση να ξεπερνά το 89%. Συνολικά στην χώρα οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει τις 600.000, με ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 5,71%.






Πηγή: https://www.protothema.gr/koronoios-live/article/1096269/anisuhia-gia-ton-auxanomeno-arithmo-ton-diasolinomenon-eftasan-tous-313-menoun-36-kenes-meth-stin-attiki/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες