Νέος ΚΟΚ: Μειώνεται το όριο ταχύτητας εντός των πόλεων - ΕΙΔΗΣΕΙΣ-NEWS

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 04, 2021

Νέος ΚΟΚ: Μειώνεται το όριο ταχύτητας εντός των πόλεων


Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον υφυπουργό Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη.
Σύμφωνα με το σχέδιο, μεταξύ άλλων, αναμένεται να μειωθεί το όριο ταχύτητας στα 30 χιλιόμετρα ανά ώρα για οδήγηση εντός πόλης από τα 50 χιλιόμετρα που ισχύει έως σήμερα.
Το Σχέδιο Δράσης, που έχει ως στόχο την μείωση των θανάτων και των σοβαρά τραυματιών κατά 50% στα επόμενα χρόνια, προβλέπει μεταξύ άλλων:

> Τη θεσμοθέτηση Εθνικού Παρατηρητηρίου για την οδική ασφάλεια
> Τη βελτίωση του οδικού δικτύου με μεγάλα έργα υποδομών
> Την υποχρεωτική διδασκαλία της Κυκλοφοριακής Αγωγής στα σχολεία από το δημοτικό
>Την αλλαγή όλης της φιλοσοφίας των εξετάσεων για την απόκτηση άδειας οδήγησης
> Αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και την ψηφιοποίηση της διαδικασίας ελέγχων για τις παραβάσεις του ΚΟΚ.
ΝΕΟΣ ΚΟΚ

«Προφανώς και η εφαρμογή ενός σύγχρονου κώδικα οδικής κυκλοφορίας και η επιβολή προστίμων είναι σημαντικό, αλλά όχι το πιο σημαντικό κομμάτι αυτής της διαδικασίας. Πάνω από όλα πρέπει να αντιληφθούμε ότι προσέχοντας στο δρόμο σεβόμαστε τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας, αυτούς που βάζουμε στο αυτοκίνητο, αλλά και τους συμπολίτες μας. Και πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία είναι συνολικά ώριμη να κάνει και αυτό το μεγάλο άλμα αλλαγών συμπεριφοράς συνεπικουρούμενη πια από ένα οργανωμένο, πολυεπίπεδο σχέδιο βελτίωσης της οδικής ασφάλειας», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.


Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά στην αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Η έμφαση θα δοθεί στις πέντε πιο συχνές παραβάσεις του ΚΟΚ που έχουν ως αποτέλεσμα είτε σοβαρούς τραυματισμούς είτε θανάτους σε ένα τροχαίο ατύχημα:

Υπερβολική ταχύτητα,
μη χρήση ζώνης από όλους τους επιβαίνοντες,
μη χρήση κράνους από οδηγό και συνοδηγό,
οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών,
χρήση κινητού τηλεφώνου.

Οι παραβάσεις θα έχουν διαβαθμισμένα -και πάντως όχι υψηλά- χρηματικά πρόστιμα σε συνδυασμό με διοικητικές κυρώσεις.

Ο νέος ΚΟΚ θα προβλέπει μείωση της μέσης ταχύτητας κίνησης στις αστικές περιοχές από τα 50 στα 30 χλμ/ώρα. Οταν ένα αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητα 30 χλμ./ώρα η πιθανότητα θανάσιμου τραυματισμού πεζού, τον οποίο θα χτυπήσει, είναι 10%. Εάν το αυτοκίνητο κινείται με 50 χλμ./ώρα, η πιθανότητα θανάσιμου τραυματισμού του πεζού εκτοξεύεται στο 80%.
Για τον λόγο αυτό, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές θα κατέβει στα 30χλμ/ώρα.
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών έχει ξεκινήσει τον επανασχεδιασμό και την υλοποίηση με ηλεκτρονικά μέσα της διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης των παραβάσεων του ΚΟΚ.
Ο στόχος είναι διττός: Ο τερματισμός του καθεστώτος της γενικευμένης πεποίθησης ατιμωρησίας και η αύξηση των εσόδων των ΟΤΑ.


Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες