Έρχονται αλλαγές στην ημερομηνία λήξεως στα τρόφιμα - ΕΙΔΗΣΕΙΣ-NEWS

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Φεβρουαρίου 16, 2021

Έρχονται αλλαγές στην ημερομηνία λήξεως στα τρόφιμα

Αλλαγές έρχονται στην ημερομηνία λήξεως στα τρόφιμα. Όπως ανέφερε ο Νίκος Γκιώνης τεχνολόγος τροφίμων, υπάρχουν Ευρωπαϊκές οδηγίες για τη συγκεκριμένη αλλαγή.


Σημείωσε πως οποιοδήποτε τρόφιμο γράφει «ανάλωση εώς» πρέπει να τηρούμε ακριβώς την ημερομηνία.


Αυτό που αλλάζει και είναι προς διαβούλευση στην ΕΕ και πάει για το τέλος του 2022.


Μια επιλογή είναι να μπουν μακαρόνια, ρύζι, καφές και τσάι στη λίστα με τα τρόφιμα που δεν έχουν ημερομηνία λήξης.

Μια άλλη επιλογή είναι να καταργηθεί το «ανάλωση κατά προτίμηση» και

η τρίτη επιλογή να μπουν χρώματα. Κόκκινο στο κατανάλωση εώς και «κίτρινο στο ανάλωση κατά προτίμηση».

Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο ποια από τις τρεις αλλαγές θα εφαρμοστεί από το 2022.


Λόγω της ελλιπούς κατανόησης και της εσφαλμένης «ανάγνωσης» των ημερομηνιών που συναντάμε στις ετικέτες των τροφίμων η σπατάλη τροφίμων έχει αυξηθεί. Οι προσεγγίσεις που ακολουθούν οι εταιρείες τροφίμων (καθορισμός χρόνου ζωής τροφίμων από τη βιομηχανία, εμπορικές πρακτικές λιανικού εμπορίου), καθώς και οι ελεγκτικές αρχές, επίσης, έχουν αντίκτυπο στη σπατάλη τροφίμων καθ΄ όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού.


Σε μεγάλο βαθμό οι πολίτες αντιμετωπίζουν αδιακρίτως τις δύο ενδείξεις «ανάλωση έως» και «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από». Το ποσοστό μάλιστα αυτών που θα πετούσαν ένα τρόφιμο μετά την πάροδο της ημερομηνίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, ανεξαρτήτως εάν το τρόφιμο δείχνει ασφαλές, είναι διπλάσιο του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου.


Σημειώνεται ότι η ένδειξη «ανάλωση έως» αναγράφεται σε αλλοιώσιμα τρόφιμα και αφορά την ασφάλεια τροφίμων, ενώ η ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» συναντάται σε μη ευπαθή τρόφιμα και σχετίζεται με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Εφόσον έχει συντηρηθεί σωστά, μπορεί να καταναλωθεί ένα τρόφιμο για ορισμένο διάστημα και μετά το πέρας της αναγραφόμενης ημερομηνίας, αλλά ενδεχομένως δεν θα έχει πλέον τη βέλτιστη ποιότητα (π.χ. υφή, άρωμα). 


Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/ellada/item/80632-erxontai-allages-stin-imerominia-likseos-sta-trofima
 

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες