Παγκόσμια Ημέρα Γάμου: Τιμούμε τον άντρα και τη γυναίκα που ενώνονται για να φτιάξουν οικογένεια! - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Φεβρουαρίου 14, 2021

Παγκόσμια Ημέρα Γάμου: Τιμούμε τον άντρα και τη γυναίκα που ενώνονται για να φτιάξουν οικογένεια!


Με σκοπό να τιμηθεί η ένωση του άντρα και της γυναίκας «εφ’ όρου ζωής» ώστε να δημιουργήσουν οικογένεια, καθιερώθηκε και τιμάται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Γάμου.
Ως ημέρα εορτασμού έχει οριστεί η δεύτερη Κυριακή του Φεβρουαρίου. Φέτος, μάλιστα, η ημέρα αυτή «πέφτει» στις 14 Φεβρουαρίου, του Αγίου Βαλεντίνου, δίνοντας έναν ακόμα λόγο στους απανταχού παντρεμένους – ερωτευμένους να γιορτάσουν!
Ως «Παγκόσμια Ημέρα Γάμου» εορτάστηκε πρώτη φορά το 1983, θέλοντας να τιμήσει τα ζευγάρια που ενώνονται με σκοπό να δημιουργήσουν οικογένεια και να αποκτήσουν παιδιά. Συνηθίζεται να γιορτάζεται περισσότερο στην Αμερική, όμως τα τελευταία χρόνια η γιορτή έχει εξαπλωθεί σε όλο τον «δυτικό κόσμο» – διότι, κατά τη γνωστή έκφραση, «και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή» και θέλουν να γιορτάσουν, με μία ακόμα αφορμή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη Παγκόσμια Ημέρα στέκεται συγκεκριμένα στον Γάμο με στόχο να δοθεί έμφαση στην απόφαση δύο ανθρώπων να ενωθούν για όλη τους τη ζωή και να αποκτήσουν κατόπιν οικογένεια.

Ιστορική αναδρομή

Η έννοια του γάμου στην ανθρώπινη κοινωνία ξεκινάει από πάρα πολύ παλιά. Η ένωση ενός άντρα και μίας γυναίκας με σκοπό τη δημιουργία οικογένειας συναντάται ήδη στην αρχαία Αίγυπτο, ενώ κατά τα αρχαϊκά χρόνια, ο πατέρας κάθε έφηβης αναλάμβανε να βρει τον καταλληλότερο γαμπρό για την κόρη του. Με διάφορες παραλλαγές, αυτό το «μοτίβο» συνεχίστηκε έως πολύ πρόσφατα, όταν το προξενιό που γινόταν συνήθως μεταξύ των γονέων των μελλόνυμφων αντικαταστάθηκε από τον έρωτα και την ελεύθερη επιλογή συζύγου. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως επί Βυζαντίου καθιερώθηκε ο θρησκευτικός γάμος ως επίσημη τελετή, ενώ το 1982 στη χώρα μας αναγνωρίστηκε ως ισάξιός του έναντι στην πολιτεία ο πολιτικός γάμος.


Το θέμα της προίκας έπαιζε πολύ σπουδαίο ρόλο επί αιώνες για έναν γάμο, καθώς εν πολλοίς καθόριζε και την έκβασή του. Ο πατέρας της νύφης έπρεπε να την προικίσει ώστε να καλοπαντρευτεί, ενώ την ημέρα του γάμου, η νύφη μαζί με την προίκα της μεταφερόταν στο σπίτι του γαμπρού, επίσης επί αιώνες. Κατά την πρόσφατη ιστορία μάλιστα, η προίκα ήταν νομικώς κατοχυρωμένο επακόλουθο ενός γάμου, με την κατάργησή της να απελευθερώνει ακόμα περισσότερο τον θεσμό, στη σύγχρονη κοινωνία.


Ο γάμος σήμερα

Στη σύγχρονη κοινωνία, ένας άντρας και μία γυναίκα έρχονται «εις γάμον κοινωνία» επειδή θέλουν να ζήσουν μαζί όλη τους τη ζωή, να αποκτήσουν παιδιά και να δημιουργήσουν οικογένεια. Οι δύο σύζυγοι έχουν άλλωστε ίδια συμμετοχή στην ανατροφή των παιδιών, στο μεγάλωμά τους, καθώς η μητέρα και ο πατέρας προσφέρουν ισάξια εφόδια ως προς τη δημιουργία ολοκληρωμένων και ισορροπημένων ενηλίκων. Από κοινού ορίζουν τα του οίκου τους, ζουν στην καθημερινότητα που δημιουργούν για τα παιδιά τους και διασφαλίζουν σταθερότητα και γερές βάσεις γι’ αυτά. Τα παιδιά αναθρέφονται με την προσφορά των γονιών τους και μέσα στο γάμο μεγαλώνουν ασφαλή, υπό τις ιδανικότερες συνθήκες. Ο μπαμπάς και η μαμά, το σπίτι, η οικογένεια, είναι, άλλωστε, οι σταθερές που χρειάζεται κάθε παιδί, όχι μόνο στα πρώτα χρόνια της ζωής του, αλλά και καθώς μεγαλώνει και έως ότου γίνει το ίδιο ένας ολοκληρωμένος ενήλικας με άποψη και θέση στην κοινωνία.

Το μέλλον του γάμου

Ο γάμος είναι σήμερα ένα από τα πιο γερά και ανθεκτικά θεμέλια της ανθρώπινης κοινωνίας. Είναι η αρχή για τη δημιουργία οικογένειας, για τη γέννηση παιδιών, για τη συνέχιση της ίδιας της ζωής και αυτό ακριβώς γιορτάζουμε με την Παγκόσμια Ημέρα Γάμου. Τι πιο όμορφο από την ένωση ενός άντρα και μίας γυναίκας που σύντομα θα αποκτήσουν και παιδιά; Αυτό, η ελληνική κοινωνία έχει μάθει να το τιμά και να το γιορτάζει όπως πρέπει με τα περίφημα «γλέντια γάμου», που μπορεί η πανδημία και ο κορονοϊός προσωρινά να έχουν αναβάλει, όμως όλοι μας – ειδικά οι μελλόνυμφοι – αναμένουμε να ξαναρχίσουν το συντομότερο!

Διότι, ο θεσμός του γάμου διασφαλίζει το αρχικό κύτταρο της κοινωνίας και κατέχει έναν από τους σημαντικότερους ρόλους ως προς τη διαχείριση της συνοχής της. Όσο κι αν οι ρυθμοί γύρω μας τρέχουν, γνωρίζουμε πολύ καλά πως ο γάμος αποτελεί το «Α και το Ω» μιας κοινωνίας γερής και ανθεκτικής, μιας κοινωνίας όπου ο ένας ενδιαφέρεται για τον διπλανό του, με σκοπό την κοινή τους ευημερία. Ένας γάμος που θεωρείται ευτυχισμένος προϋποθέτει ισορροπία, μια ισορροπία που απαιτείται για τη συνέχιση της ζωής, για τη δημιουργία της οικογένειας – διότι, εάν ο γάμος είναι το κύτταρο της κοινωνίας, τότε η οικογένεια είναι σίγουρα ο πυρήνας της.


Μπορεί, λοιπόν, ο γάμος να έχει συναντήσει πολλές δυσκολίες στη σύγχρονη πραγματικότητα, να δοκιμάζεται και να ταλανίζεται κατά καιρούς ως θεσμός, όμως αντέχει. Και αυτό είναι που γιορτάζουμε με την Παγκόσμια Ημέρα Γάμου, αυτό είναι που γιορτάζουμε φέτος μαζί με την Ημέρα των Ερωτευμένων: Τον γάμο ως θεσμό της κοινωνίας που έχει σκοπό να ενώσει δύο ανθρώπους για πάντα, που έχει σκοπό τη δημιουργία οικογένειας, που έχει σκοπό την πραγματική ευτυχία.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες