Πώς ανοίγουν καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες - Οι ημερομηνίες για άρση μέτρων - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Μαρτίου 26, 2021

Πώς ανοίγουν καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες - Οι ημερομηνίες για άρση μέτρων

«Όλα τα λεφτά» στα self test ρίχνει η κυβέρνηση για το άνοιγμα της αγοράς. Έτσι σχεδιάζεται το άνοιγμα για καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες και η άρση μέτρων.


Δυο φορές την εβδομάδα, θα ελέγχονται με self test ανίχνευσης COVID οι εργαζόμενοι της εστίασης και του τουρισμού, ενώ στο κάδρο μπαίνουν και οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο για το άνοιγμα της αγοράς και την άρση μέτρων.


Τα αποτελέσματα θα δηλώνονται στην ειδική πλατφόρμα, ενώ οι επιχειρήσεις θα μπορούν να τα αναρτούν σε εμφανές σημείο των καταστημάτων τους. 


Η στρατηγική των self-test θα παρουσιαστεί στην σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.


Οι ειδικοί μιλούν για ένα δύσκολο δεκαπενθήμερο για το σύστημα υγείας μέχρι και τα μέσα του επόμενου μήνα, εκφράζοντας εκτιμήσεις για σταδιακή άμβλυνση της επιδημιολογικής εικόνας μετά τις 15 Απριλίου, αλλά και προειδοποιώντας ότι η κατάσταση στο ΕΣΥ θα παραμείνει ιδιαίτερα δύσκολη τις επόμενες δύο εβδομάδες.


Υπενθυμίζεται ότι σήμερα συνεδριάζει και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, στην οποία, κατά πληροφορίες ενδέχεται να τεθεί και το ζήτημα των διαδημοτικών μετακινήσεων, χωρίς να αναμένονται – πιθανότατα – άμεσες αποφάσεις, αλλά περισσότερο μια συζήτηση οριοθέτησης χρονοδιαγράμματος, πάντα σε συνάρτηση με τους επιδημιολογικούς δείκτες.


Οι λοιμωξιολόγοι φαίνεται ότι θέλουν να ανοίξουν κανονικά από τις 5 Απριλίου τα μικρά καταστήματα, καθώς όπως υποστηρίζουν στα μικρά καταστήματα τηρούνται τα μέτρα κατά του κορονοϊού και δεν αποτελούν εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού.


Αλλωστε, μέχρι τις Αρχές Απριλίου θα πρέπει να έχει ξεκινήσει η δωρεάν διανομή των self test στους πολίτες μέσω των φαρμακείων. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν αλλάξει κάτι, οι μικρές επιχειρήσεις θα ανοίξουν κανονικά στις 5 Απριλίου με sms στο 13032 που θα έχει διάρκεια 3 ωρών. Δηλαδή, ο κάθε πολίτης που θα θέλει να πάει να κάνει τα ψώνια του, θα στέλνει μήνυμα στον κωδικό 13032 από την ώρα που θα βγαίνει από το σπίτι του και θα πρέπει να έχει γυρίσει από τις αγορές του σε διάστημα τριών ωρών.


Στο ερώτημα, πάντως, εάν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό, οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι για τη μετακίνηση εκτός νομού, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλη ανησυχία. 


Να σημειωθεί ότι στην τακτική ενημέρωση, στις 6 το απόγευμα, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναμένεται να προβεί σε διευκρινίσεις για τα self-test που θα μπορούν να προμηθεύονται οι πολίτες δωρεάν από τα φαρμακεία.


To μεγάλο στοίχημα του Πάσχα


Διχασμένοι ωστόσο εμφανίζονται οι λοιμωξιολόγοι, αναφορικά με το πώς θα κάνουμε φέτος Πάσχα, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Παρότι η πλειοψηφία των ειδικών κρίνει ότι είναι αρκετά νωρίς για οποιαδήποτε πρόβλεψη, όλες οι δημόσιες δηλώσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι υπάρχει μεν η πρόθεση για μια χαλάρωση στις γιορτές, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι μέσα στον Απρίλιο θα ξεκινήσει η αργή μεν αλλά σταθερή πτώση όλων των επιδημιολογικών δεικτών.


Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αττικής - Πειραιά Ματίνα Παγώνη μιλώντας για το Πάσχα, τόνισε σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε πρόβλεψη, λέγοντας ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι θα εορταστεί φέτος με αποστάσεις και μάσκες. Όπως εξήγησε η κ. Παγώνη, τα επιδημιολογικά δεδομένα της εβδομάδας που θα προηγηθεί του Πάσχα θα κρίνουν το αν θα μπορέσουμε να μετακινηθούμε από νομό σε νομό.


Ο καθηγητής Αθανάσιος Σκουτέλης, υποστήριξε επίσης σήμερα πως θα χρειαστούμε όλο τον Απρίλιο για να «κατέβει» το κύμα. «Μέχρι τέλος του μηνός, όμως, η εικόνα θα έχει ξεκαθαρίσει αρκετά», προσέθεσε ο κ. Σκουτέλης.


Για το Πάσχα, συμφώνησε πως είναι νωρίς για αποφάσεις χαλάρωσης και σίγουρα θα χρειαστεί και ο Απρίλιος για να δούμε ύφεση. «Ενδέχεται να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις τα Πάσχα», είπε και ο κ. Νικολάος Θωμαΐδης. «Μέχρι το Πάσχα μπορεί να γίνουν πράγματα που θα οδηγήσουν σε μια ανακούφιση», ανέφερε ο κ. Σκουτέλης.


Αντίθετα βέβαιος ότι το Πάσχα θα έχουν επιτραπεί οι μετακινήσεις από νομό σε νομό εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθώς έως τότε το ποσοστό ανοσίας, είτε από μόλυνση είτε από εμβολιασμό, θα έχει φτάσει στο 35% με 40%.


Στην κορύφωση του τρίτου κύματος βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Μανωλόπουλο Καθηγητή Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.


Όπως τόνισε σήμερα σε συνέντευξή του, η κατάσταση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται το επόμενο διάστημα, αλλά προέβλεψε ότι ο Απρίλιος θα είναι επιβαρυμένος.


Σε ερώτηση για το εάν το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο σε σχέση με το περσινό, απάντησε ότι η επιλογή είναι μία: ή θα κάνουμε Πάσχα ή θα κάνουμε καλοκαίρι.


Σε σχετική ερώτηση, μιλώντας στον Σκάι, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, δήλωσε ότι πιο σαφής εικόνα θα υπάρξει γύρω στις 15 Απριλίου, υπογράμμισε ωστόσο ότι το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο από το περσινό.






Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/oikonomia/item/86037-pos-anoigoun-katastimata-estiatoria-kai-kafeteries-oi-imerominies-gia-arsi-metron
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες