Μέτρα στήριξης ως τον Μάιο - Έξτρα ενίσχυση σε εστίαση και τουρισμό - ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Δευτέρα, Μαρτίου 08, 2021

Μέτρα στήριξης ως τον Μάιο - Έξτρα ενίσχυση σε εστίαση και τουρισμό

Σχεδιάζεται παράταση κρατικών ενισχύσεων σε εργαζόμενους κι επιχειρήσεις

Mέχρι και τον Μάιο σχεδιάζεται να παραταθούν τα μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, λόγω των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό. Τα μη επιθυμητά επιδημιολογικά δεδομένα πιέζουν την οικονομία, την αγορά αλλά και τα κρατικά ταμεία που «ξοδεύουν» 750 εκατ. για κάθε εβδομάδα lockdown.


Η ισορροπία μεταξύ δημόσιας υγείας και οικονομίας είναι δύσκολη, ωστόσο πρέπει οι «μηχανές ν’ ανάψουν» και να κινηθεί ξανά η αγορά. Βάσει των αναθεωρημένων σχεδίων της κυβέρνησης, υπάρχει πιθανότητα το άνοιγμα του λιανεμπορίου να ξεκινήσει σταδιακά από τα μέσα Μαρτίου, ενώ από τα μέσα Απριλίου να δρομολογηθεί η επαναλειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους.


Από τον Μάιο, εφόσον τα δεδομένα το επιτρέψουν, οι δραστηριότητες θα έχουν επανέλθει, καθώς θα έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες άνω των 60 ετών και μέχρι τέλη Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί 5,5 εκατομμύρια πολίτες.


Ανάμεσα στα μέτρα που θα δρομολογούνται να πάρουν παράταση ως τον Μάιο είναι το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, τα μειωμένα ενοίκια (για όσες επιχειρήσεις μείνουν κλειστές), η αποζημίωση στους εργαζομένους και οι αναστολές συμβάσεων και υποχρεώσεων.

Ο νέος κύκλος επιστρεπτέας 7 αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο (ενισχύσεις 7,3 δισ. ευρώ από τους 6 κύκλους) και γενικότερα το νέο μοντέλο κρατικών ενισχύσεων έχει στοχευμένα κριτήρια, όπως η πτώση του τζίρου και το συνολικό προφίλ κάθε επιχείρησης με κίνητρο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Σχέδιο ενίσχυσης εστίασης - τουρισμού
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», από την κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί, παράλληλα, το σχέδιο ενίσχυσης των πληγέντων κλάδων (εστίαση και τουρισμός) που χρειάζονται ώθηση και κατά την έξοδο από την πανδημία.


Πέρα από το πρόγραμμα κάλυψης πάγιων δαπανών, επιδοτήσεων και των ρυθμίσεων κορωνοφειλών, δρομολογείται το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», με επιδότηση μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων. 

Ακόμη εξετάζεται να διατηρηθούν και το 2022 οι μειωμένες εισφορές και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης.


Πηγή: https://www.star.gr/eidiseis/oikonomia/535193/metra-sthrixhs-paratash-ws-ton-maio-enisxysh-estiashs
 

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here