Ερευνητές υποστηρίζουν πως το κοινό κρυολόγημα μας…προστατεύει από τον κορωνοϊό – Τι αναφέρει η μελέτη - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Μαρτίου 23, 2021

Ερευνητές υποστηρίζουν πως το κοινό κρυολόγημα μας…προστατεύει από τον κορωνοϊό – Τι αναφέρει η μελέτη


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, που ασχολήθηκαν με το ζήτημα, λένε ότι τα οφέλη από αυτή την κατάσταση μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα, ωστόσο ο βαθμός στον οποίο είναι διαδεδομένος ο ρινοϊός δεν παύει να τον καθιστά σημαντικό ανταγωνιστή του Covid-19.


Ερευνητές υποστηρίζουν πως ο ιός του «κοινού κρυολογήματος» μπορεί να παρεμποδίσει την εισχώρηση του κορωνοϊού στα κύτταρά μας.

Κάποιοι ιοί είναι γνωστό ότι ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο για το ποιος θα προκαλέσει μόλυνση σ’ έναν οργανισμό και, απ’ ό,τι φαίνεται, ο ιός που προκαλεί το κρυολόγημα, ο ρινοϊός, τείνει να κυριαρχεί επί του κορωνοϊού σε μια μεταξύ τους «μάχη».

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, που ασχολήθηκαν με το ζήτημα, λένε ότι τα οφέλη από αυτή την κατάσταση μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα, ωστόσο ο βαθμός στον οποίο είναι διαδεδομένος ο ρινοϊός δεν παύει να τον καθιστά σημαντικό ανταγωνιστή του Covid-19.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες: «Σκεφτείτε ότι τα κύτταρα στην μύτη, τον λαιμό και τους πνεύμονές σας είναι σειρές από σπίτια. Εάν κάποιος ιός περάσει την πόρτα ενός σπιτιού, μπορεί να αφήσει την ανοιχτή και για άλλους ιούς, ή να την καρφώσει και να κρατήσει το νέο του σπίτι για τον εαυτό του». «Η γρίπη λοιπόν οφείλεται σ’ έναν από τους πλέον εγωιστές ιούς και σχεδόν πάντα θα μολύνει μόνη της».

Όσον αφορά το πώς συνυπάρχει και αλληλεπιδρά ο Covid-19 με άλλους ιούς στον οργανισμό μας, οι εικασίες των επιστημόνων οργίαζαν εδώ και καιρό.

Ωστόσο, η νέα πραγματικότητα των lockdown και των αποστάσεων ασφαλείας καθιστούσε δυσκολότερη την σχετική μελέτη, καθώς περιόρισε την διάδοση κάθε λογής ιών.

Έτσι, οι ερευνητές αποφάσισαν να προβούν σε προσομοίωση των μολύνσεων σε εργαστηριακό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας μια ρέπλικα των αναπνευστικών μας οδών που έφερε τους ίδιους τύπους κυττάρων με τις αυθεντικές.

Στην συνέχεια, απελευθέρωσαν τους ιούς με διαφορετικούς τρόπους και παρατήρησαν τη συμπεριφορά τους.

Στην περίπτωση που ο ρινοϊός και ο κορωνοϊός απελευθερώνονταν ταυτόχρονα πάνω στη ρέπλικα, μόνο ο ρινοϊός κατάφερνε να μολύνει τα κύτταρα με επιτυχία.

Όταν ο ρινοϊός απελευθερωνόταν με προβάδισμα 24 ωρών, ο κορωνοϊός δεν είχε καμιά πιθανότητα να εισβάλλει στα κύτταρα, ούτε για λίγο. Τέλος, ακόμα και όταν το προβάδισμα των 24 ωρών δινόταν στον κορωνοϊό, εν τέλει «κέρδιζε» και πάλι ο ρινοϊός.

Περαιτέρω πειράματα έδειξαν πως, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η ανοσιολογική αντίδραση που προκαλεί ο ρινοϊός στον οργανισμό μας, εμποδίζει τον κορωνοϊό από το να φτιάχνει «αντίγραφα» του εαυτού του. Όπως όλα δείχνουν, όσο πιο διαδεδομένος παραμένει ο ρινοϊός (όσο δυσάρεστος και αν είναι), τόσο πιο περιορισμένος θα είναι ο κορωνοϊός.

Παρόμοια φαίνεται πως υπήρξε η επίδραση του ρινοϊού και σε άλλες μεταδοτικές ασθένειες , π.χ. το έτος 2009, όταν μια μεγάλη έξαρση του ρινοϊού θεωρείται πως καθυστέρησε τη διάδοση της γρίπης των χοίρων στην Ευρώπη.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε στα σοβαρά ο ρινοϊός να θεωρηθεί «μέτρο» κατά του κορωνοϊού αφού, πάνω απ’ όλα, με το που παρέλθει ο οργανισμός μας είναι ξανά ευάλωτος, τόσο στον Covid-19 όσο και σε άλλες ιώσεις.

Μόνο κατά τις περιόδους του φθινοπώρου και του χειμώνα, οπότε η γρίπη γνωρίζει μεγάλη διάδοση, ενδέχεται να έχει μεγάλη επιρροή στην μετάδοση του κορωνοϊού. Το πώς όμως θα εξελιχθούν όλα αυτά στην πραγματικότητα και στους χειμώνες που θα έρθουν δεν είναι απόλυτα βέβαιο.

Δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα διαμορφωθεί η επιδημιολογική εικόνα καθώς, παρά τους εμβολιασμούς, ο Covid-19 θα συνεχίσει να υπάρχει και η ετοιμότητα του οργανισμού μας να αντιμετωπίσει άλλες ασθένειες ενδέχεται να έχει φθίνει.

Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει μια εκ των ερευνητών που συμμετείχαν στο πείραμα, «Ο εμβολιασμός, μαζί με τα μέτρα προστασίας και την διάδραση μεταξύ των ιών θα επηρεάσουν και θα περιορίσουν την διάδοση του κορωνοϊού, με τον εμβολιασμό να αποτελεί σίγουρα τον ισχυρότερο αντίπαλο κατά της ασθένειας».

ΠΗΓΗ: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες