Κορονοϊός: Νέο σύμπτωμα στην μακρά COVID προκαλεί ένα ιδιαίτερο πρόβλημα στους ασθενείς - ΕΙΔΗΣΕΙΣ-NEWS

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Τρίτη, Μαρτίου 02, 2021

Κορονοϊός: Νέο σύμπτωμα στην μακρά COVID προκαλεί ένα ιδιαίτερο πρόβλημα στους ασθενείς


Καθώς η πανδημία COVID-19 μπαίνει στο δεύτερο έτος της, πέρα από το πώς να αποτρέψουμε την μόλυνση και να σώσουμε ζωές βραχυπρόθεσμα, εστιάζουμε πλέον και στο πώς να φροντίσουμε καλύτερα τους ασθενείς που πάσχουν από τις εξουθενωτικές επιδράσεις της λεγόμενης μακράς COVID.

Η μακρά COVID περικλείει τα συμπτώματα εκείνα που προκαλεί ο κορονοϊός και τα οποία διαρκούν για μήνες αφότου ο ασθενής ξεπεράσει την αρχική μόλυνση. Τώρα, μια νέα μελέτη έρχεται να αναδείξει ένα σύμπτωμα που πλήττει σχεδόν το ένα τέταρτο των ασθενών που βρίσκονται σε ανάρρωση από τον κορονοϊό.

Και είναι ένα σύμπτωμα που εύκολα μπορεί να περάσει απαρατήρητο ή να το αποδώσετε σε κάτι άλλο εντελώς: η τριχόπτωση.
Κορονοϊός: Η απώλεια μαλλιών είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι νομίζατε στους ασθενείς με μακρά COVID

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό ιατρικό περιοδικό The Lancet, βασίστηκε στην ανάλυση των ερευνητών για τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα της COVID-19, που καταγράφηκαν στην Wuhan της Κίνας, την περιοχή όπου ο κορονοϊός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019. Από 1.733 νοσηλευόμενους ασθενείς που μελετήθηκαν , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κόπωση ήταν το πρωταρχικό μακροχρόνιο σύμπτωμα έως και έξι μήνες μετά την αρχική μόλυνση. Ωστόσο, ένα άλλο παράξενο σύμπτωμα ήταν επίσης πολύ διαδεδομένο: η τριχόπτωση.

Κορονοϊός: Μόνο η κόπωση, η μυϊκή αδυναμία και τα προβλήματα ύπνου είναι πιο συχνά από την τριχόπτωση

Έξι μήνες μετά την αρχική μόλυνση, οι συμμετέχοντες ασθενείς στην έρευνα απάντησαν σε ερωτηματολόγια, υποβλήθηκαν σε φυσικές εξετάσεις και έκαναν εξετάσεις αίματος. Διαπιστώθηκε ότι:
Το 63% βίωνε κόπωση ή μυϊκή αδυναμία
Το 26% είχε προβλήματα ύπνου
Το 22% ανέφερε ότι είχε αισθητή τριχόπτωση
Κορονοϊός: Η τριχόπτωση επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες με μακρά COVID

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η τριχόπτωση είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τις γυναίκες ως ένα σύμπτωμα μακράς COVID. Οι γυναίκες είναι επίσης πιο ευαίσθητες σε γενική σωματική κατάπτωση ή κόπωση, καθώς σε δυσκολία αναπνοής μετά από σωματικές δραστηριότητες. Οι γυναίκες φάνηκαν επίσης να υποφέρουν πιο έντονα από επίμονα ψυχολογικά προβλήματα, που σχετίζονται με την COVID-19.
Κορονοϊός: Ευτυχώς η τριχόπτωση δεν είναι κάτι μόνιμο που πρέπει να σας ανησυχεί

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) αναφέρει ότι υπό κανονικές συνθήκες, ένα άτομο χάνει 50-100 τρίχες την ημέρα. Όταν χάνει περισσότερες θεωρείται ότι πάσχει από “υπερβολική τριχόπτωση” μαλλιών, γνωστή ιατρικά ως telogen effluvium. Αντίθετα, η «απώλεια μαλλιών» ορίζεται ως η κατάσταση όπου τα μαλλιά απλά σταματούν να αναπτύσσονται γενικά, αντί να μεγαλώνουν και στη συνέχεια να πέφτουν.

Τα καλά νέα είναι ότι η τριχόπτωση που σχετίζεται με την μακρά COVID δεν είναι μόνιμη. Το σώμα μπορεί να χάσει περισσότερες τρίχες από το κανονικό από διάφορους στρεσογόνους παράγοντες, όπως η απότομη απώλεια πολλού βάρους, ο τοκετός, υψηλά επίπεδα άγχους, κάποια εγχείρηση, ο υψηλός πυρετός, ή και η ανάρρωση από ασθένεια που περιελάμβανε υψηλό πυρετό.

Για όσους υποφέρουν από απώλεια μαλλιών μετά την COVID-19, η AAD αναφέρει ότι τα μαλλιά σας πιθανότατα «θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό μόνα τους. Απλώς πρέπει να τους δώσετε χρόνο. Καθώς τα μαλλιά σας μεγαλώνουν, θα παρατηρήσετε μικρές τρίχες που είναι όλες ίδιες μήκος κοντά στη γραμμή των μαλλιών σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τα μαλλιά τους να επανέρχονται στην κανονική πληρότητά τους εντός έξι έως εννέα μηνών«.

Πηγές: https://www.aad.org, https://bestlifeonline.com


Post Bottom Ad

Responsive Ads Here