Τα 4 φυσιολογικά συμπτώματα μετά τα εμβόλια – Πότε πρέπει να δείτε γιατρό - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Μαΐου 22, 2021

Τα 4 φυσιολογικά συμπτώματα μετά τα εμβόλια – Πότε πρέπει να δείτε γιατρό

Ανησυχία έχουν προκαλέσει το τελευταίο διάστημα περιστατικά θρομβώσεων μετά από τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca. Μια 44χρονη στην Κρήτη μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση έχοντας υποστεί εγκεφαλική θρόμβωση, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα ένας 35χρονος επίσης από την Κρήτη 11 μέρες μετά τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο εμφάνισε την πρώτη θρόμβωση στο πόδι και χειρουργήθηκε, και μετά από άλλες 5 ημέρες εμφάνισε και δεύτερη θρόμβωση.

Πιθανή συσχέτιση με το εμβόλιο της AstraZeneca υπάρχει στα περιστατικά του 35χρονου και της 44χρονης από την Κρήτη που εμφάνισαν θρομβώσεις, σύμφωνα με το προσωρινό πόρισμα που εξέδωσε η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνισης του ΕΟΦ, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως την Πέμπτη.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο προσωρινό πόρισμα καθώς ήδη έχουν ενημερωθεί προφορικά για το αποτέλεσμα του αντισώματος. Ανακάλυψαν ότι ο 35χρονος και η 44χρονη βγήκαν θετικοί σε ειδικό έλεγχο για παράγοντα που είναι χαρακτηριστικό του συνδρόμου θρόμβωσης και αιμορραγίας. Όταν τα αποτελέσματα φτάσουν και γραπτώς στην επιτροπή, θα καταλήξουν σε οριστικό πόρισμα.


Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται ο κλινικός έλεγχος στην περίπτωση της 47χρονης επίσης στην Κρήτη και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Πληροφορίες τονίζουν πως  υπάρχει ανησυχία σε μέλη της επιτροπής όσον αφορά στη συχνότητα των περιστατικών θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Στην πόλη μας αναστάτωση είχε σημειωθεί μετά τον θάνατο 44χρονης που είχε προηγουμένως κάνει το συγκεκριμένο είδος εμβολίου, ωστόσο μετέπειτα τονίστηκε πως ο θάνατός της δεν σχετίζονταν με θρομβώσεις.

Σπάνιες οι σοβαρές αγγειακές επιπλοκές με AstraZeneca

«Και τα τέσσερα εμβόλια που κυκλοφορούν είναι πολύ αποτελεσματικά και ασφαλή. Έχουν ελάχιστες επιπλοκές που ο ΕΟΦ τις παρακολουθεί πολύ προσεκτικά» τόνισε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος.

Εστιάζοντας στα εμβόλια της AstaZeneca και της Johnson & Johnson είπε πως «σπάνια, μία στο εκατομμύριο, έχουν σοβαρές αγγειακές επιπλοκές, επειδή φτιάχνονται με αδενοϊό. Για να φτιάξει κανείς αντισώματα δίνουμε πρωτεΐνη. Τα άλλα δύο εμβόλια έχουν προθρομβωτική δράση για την πρωτεΐνη».

Πάντως πρόσθεσε πως «στην περίπτωση των εμβολίων της Pfizer και της Moderna που είναι εμβόλια mRNA υπάρχει σύνδεση με αναφυλακτικές αντιδράσεις που ωστόσο έχουν αντιμετωπιστεί. Γι’ αυτό εξάλλου και μετά τον εμβολιασμό συνιστάται στους εμβολιασμένους να παραμένουν στο εμβολιαστικό κέντρο για 15-30 λεπτά, ώστε αν τυχόν προκύψει τέτοιο ενδεχόμενο να γίνει άμεση παρέμβαση. Επίσης στο Ισραήλ σημειώθηκε μια σπάνια επιπλοκή καρδίτιδας, μιας φλεγμονής της καρδιάς, σε 62 περιπτώσεις στα 5 εκατομμύρια εμβολιασμών. Όμως τα αντιμετώπισαν, και οι επιστήμονες εκεί τόνισαν πως είναι ένα ποσοστό που δεν ξεπερνά το φυσιολογικό».

Ο κ. Χρούσος σημείωσε σε κάθε περίπτωση ότι «το όφελος που προκύπτει από τον εμβολιασμό είναι τεράστιο σε σχέση με το κόστος». Συνέστησε σε όσους αποφασίσουν να κάνουν ένα από τα εμβόλια «να είναι καλά ενυδατωμένοι και να κινούνται ώστε να μην “λιμνάσει” το αίμα».

Εξάλλου πρόσθεσε πως «πολλά φάρμακα και εμβόλια για άλλες ασθένειες έχουν πολύ περισσότερες παρενέργειες κι ωστόσο τα παίρνουμε. Οι θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca είναι ελάχιστες. Και το μοναδικό περιστατικό που ήταν θανατηφόρο ήταν στο γενικό νοσοκομείο Αθηνών». «Αντιλαμβάνομαι τη φοβία του κόσμου, όμως και με το γεγονός πως πλέον θα έχουμε περισσότερα εμβόλια σύντομα ο καθένας θα μπορεί να επιλέξει αυτό που θέλει να κάνει», σχολίασε ο καθηγητής.

Ερωτηθείς σχετικά με την περίπτωση των γυναικών που απέφυγαν να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca είπε πως «Συνολικά από τα 10-11 περιστατικά που εμφάνισαν θρομβώσεις τα 8 ήταν γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, ενώ τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας εμφανίστηκαν κυρίως σε άνδρες. Όμως όλα αυτά τα στοιχεία δεν πρέπει να μας εμποδίσουν από το να εμβολιαστούμε», σχολίασε.

Ο Κ. Χρούσος σημείωσε πως «σε όλα τα εμβόλια μπορεί ο εμβολιασμένος να έχει 2-3 μέρες μετά ένα αίσθημα κακουχίας, δέκατα, ναυτία, και ρίγη. Αυτά είναι φυσιολογικά. Αν ωστόσο δει πως έχει πχ έντονο πονοκέφαλο ή τα συμπτώματα δεν υποχωρούν θα πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό του». Τέλος σημείωσε πως άτομα που έχουν ιστορικό με θρομβώσεις καλό θα ήταν να συμβουλευτούν τον αιματολόγο τους και εκείνος θα τους δώσει κατευθύνσεις σχετικά με τον εμβολιασμό.

Ιωαννίδης: «Υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο της AstraZeneca»

«Υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο της AstraZeneca» υπογράμμισε χθες από την πλευρά του ο καθηγητής παθολογίας και επιδημιολογίας, Γιάννης Ιωαννίδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega εξ αφορμής των τριών περιστατικών θρόμβωσης στην Κρήτη μετά από εμβολιασμό με το συγκεκριμένο προϊόν.

«Αυτός είναι ο λόγος που εξέφρασε επιφυλάξεις για την χρήση του σε άτομα που δεν είναι μεγάλης ηλικίας. Με βάση τα δεδομένα από την Νορβηγία, ο κίνδυνος θανάτου είναι μια στις 43.000 και ο κίνδυνος σοβαρής θρόμβωσης 1 στις 23.000. Οπότε πρέπει να συγκριθεί αυτό με τι ωφέλεια θα έχει κάποιος από το εμβόλιο της AstraZeneca. Το εμβόλιο της AstraZeneca (ΑΖ) δεν είναι πολύ καλή ιδέα για άτομα κάτω από 50 ετών. Αφού έχουμε επιλογή για άλλα εμβόλια, θα έλεγα ότι το ΑΖ δεν είναι καλή επιλογή. Και όσο μικρότερο το άτομο, γίνεται μάλλον χειρότερη επιλογή» σημείωσε σχετικά.

Ταυτόχρονα, ο καθηγητής, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι ελαττωματική η παρτίδα των συγκεκριμένων εμβολίων στην Κρήτη. «Τρία περιστατικά είναι πολύ λίγα, αλλά το κάθε ένα από αυτά έχει τεράστια σημασία για αυτόν που τα παθαίνει» είπε και πρόσθεσε: «Όλα αυτά τα εμβόλια έχουν επείγουσα αδειοδότηση. Δεν έχουν πλήρη άδεια. Ακόμα μαθαίνουμε σχετικά με τις παρενέργειές τους».

Τέλος, ο κ. Ιωαννίδης τόνισε ότι δεν υπάρχουν εξετάσεις που να μπορούν να προβλέψουν τις παρενέργειες του εμβολίου.

Σε κρίσιμη κατάσταση 44χρονη μετά εμβολιασμό με AstraZeneca

Εν τω μεταξύ δύσκολες ώρες διάγει η 44χρονη από την Κρήτη η οποία εμφάνισε σοβαρά προβλήματα υγείας μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τα συμπτώματα που είχε εμφανίσει αρχικά η γυναίκα -μητέρα τριών παιδιών-ήταν ήπια. Οι γιατροί του Βενιζέλειου νοσοκομείου ωστόσο την υπέβαλαν σε αξονική τομογραφία, η οποία έδειξε ότι έχει υποστεί εγκεφαλική θρόμβωση. Γι’ αυτόν τον λόγο διακομίστηκε εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Η 44χρονη μεταφέρθηκε άμεσα στη ΜΕΘ όπου παραμένει διασωληνωμένη, με τους γιατρούς να περιγράφουν ως κρίσιμη την κατάστασή της.

Όχι 2η δόση AstraZeneca σε όσους εμφάνισαν θρόμβωση

Εν τω μεταξύ πρόσθετες συστάσεις για τα περιστατικά θρομβώσεων ή χαμηλών αιμοπεταλίων που έχουν εμφανιστεί ή πιθανόν εμφανιστούν μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca (Vaxzevria), παρείχε την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Συγκεκριμένα, η επιτροπή για τα ανθρώπινα φάρμακα του EMA (CHMP) συνιστά τα εξής:

-Δεν πρέπει να χορηγούν τη δεύτερη δόση του Vaxzevria σε οποιονδήποτε εμφάνισε θρόμβους αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια (θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας, TTS) μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου.

-Θα πρέπει να ελέγξουν για σημάδια θρόμβων αίματος σε οποιοδήποτε άτομο έχει χαμηλά αιμοπετάλια αίματος εντός 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

-Θα πρέπει να ελέγξουν για σημάδια χαμηλών αιμοπεταλίων σε οποιοδήποτε άτομο που έχει θρόμβους αίματος εντός 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

-Πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι ασθενείς που έχουν θρόμβους αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια μετά τον εμβολιασμό, λαμβάνουν εξειδικευμένη φροντίδα.

-Αν και οι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια μετά τον εμβολιασμό παραμένουν πολύ σπάνιοι, ο EMA συστήνει σε όσους εμβολιάζονται να έχουν πλήρη γνώση των πιθανών παρενεργειών, ώστε να μπορούν να λάβουν άμεση εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη, εάν χρειαστεί.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, τα «ύποπτα» συμπτώματα που ενδέχεται να εμφανιστούν 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό, έχουν ως εξής: δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στο στήθος, πρήξιμο ή πόνος στα πόδια, επίμονος κοιλιακός πόνος, αλλά και νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι, θολή όραση, σύγχυση ή επιληπτικές κρίσεις, ασυνήθιστοι μώλωπες ή εντοπισμός στρογγυλών σημείων πέρα ​​από το σημείο του εμβολιασμού.

 

Για το AstraZeneca

Σημειώνεται πως το εμβόλιο των AstraZeneca και Οξφόρδης παρουσιάζει αποτελεσματικότητα 76% έπειτα από δύο δόσεις και 60 έως 73% στα άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω που έχουν λάβει μία δόση. Σύμφωνα με έρευνα, η αποτελεσματικότητά του φαίνεται να μειώνεται σε ό,τι αφορά τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Οι δύο δόσεις του εμβολίου χορηγούνται σε απόσταση 8 έως 12 εβδομάδων μεταξύ τους.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), έπειτα από την αναστολή εμβολιασμών σε 15 χώρες, απεφάνθη στις 18 Μαρτίου ότι το εμβόλιο της AstraZeeca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Στην Ελλάδα μάλιστα, με το συγκεκριμένο σκεύασμα εμβολιάζονται κατ’ αποκλειστικότητα οι πολίτες 30-39 και αρχικώς οι 40-44 ετών, ενώ οι άνω των 45 εμβολιάζονται με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια. Ωστόσο από χθες οι ηλικίες 40-44 μπορούν να κάνουν και όποιο άλλο εμβόλιο επιθυμούν. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες ότι οι θρόμβοι στο αίμα πρέπει να αναφέρονται ως «πολύ σπάνια» παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca. Ωστόσο, ο ΕΜΑ απεφάνθη -όπως και για το εμβόλιο της Johnson & Johnson- ότι τα συνολικά οφέλη στην πρόληψη της Covid-19 είναι σαφώς περισσότερα από τους κινδύνους.

Οι θρόμβοι εμφανίζονται σε φλέβες στον εγκέφαλο (CVST) καθώς και στην κοιλιά και τις αρτηρίες. Θεωρούνται ασυνήθιστοι τόσο για τα σημεία στα οποία συναντώνται, όσο και επειδή εμφανίζονται μαζί με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, που κάνουν το αίμα να πήξει. Παραδόξως, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο ασθενής εμφανίζει τόσο αιμορραγίες όσο και θρόμβους.






Πηγή: https://www.typosthes.gr/koinonia/250084_ta-4-fysiologika-symptomata-meta-ta-embolia-pote-prepei-na-deite-giatro

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες