Το Bitcoin δεν είναι χρήµα .......Ακόµα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Μαΐου 03, 2021

Το Bitcoin δεν είναι χρήµα .......Ακόµα

 

Το Bitcoin αποτελεί τη νέα "αγάπη" των επενδυτών. Έχει εκτοξευθεί από τον Μάρτιο του 2020, από 5.000 δολάρια σε πάνω από 50.000 δολάρια, πριν υποχωρήσει. Οι θαυµαστές του προβλέπουν ότι θα συνεχίσει την άνοδό του και θα φτάσει τα 100.000 δολάρια ή υψηλότερα.


Αλλά αυτό δεν καθιστά το Bitcoin εναλλακτική λύση έναντι του δολαρίου, ακόµα.


Ο κόσµος συρρέει λόγω έλλειψης πίστης στα κρατικά νοµίσµατα. Η Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν συνθλίψει τα επιτόκια και τυπώνουν αδιανόητες ποσότητες χρήµατος για να καλύψουν τα µέτρα αντιµετώπισης της πανδηµίας του κορονοϊού και να τονώσουν τις οικονοµίες τους που έχουν πληγεί.


Το Bitcoin και άλλα κρυπτονοµίσµατα θεωρούνται πλέον ως αξιοσέβαστη επενδυτική επιλογή, και τα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα "προσθέτουν" Bitcoin στα χαρτοφυλάκιά τους. Οι ενθουσιώδεις λένε ότι το Bitcoin είναι "ο νέος χρυσός" και ότι τελικά θα αντικαταστήσει το δολάριο.


Μη βιάζεστε!


Ό,τι κι αν είναι το Bitcoin, δεν είναι χρήµα.


Χρησιµοποιούµε χρήµατα για να αγοράσουµε προϊόντα και υπηρεσίες. Το δολάριο, για παράδειγµα, λειτουργεί ως επιταγή για ένα αυτοκίνητο, ένα παλτό ή ένα εισιτήριο σε µια εκδήλωση – το δολάριο µπορεί να χρησιµοποιηθεί µόνο για οποιαδήποτε αγορά ή πώληση.


Το χρήµα λειτουργεί καλύτερα όταν έχει σταθερή αξία. Παρότι ορισµένοι είναι πρόθυµοι να δεχθούν ως µέσο πληρωµής ένα κρυπτονόµισµα όπως το Bitcoin, τα κρυπτονοµίσµατα θα παραµείνουν κάτι το αξιοπερίεργο έως ότου η αξία τους σταθεροποιηθεί.


Τα συµβόλαια είναι απαραίτητα για µια οικονοµία, είτε αφορούν την αγορά κατοικίας µε υποθήκη, είτε τη χρονοµίσθωση ακινήτου, είτε τη σύναψη ασφαλιστικού συµβολαίου ή αµέτρητες άλλες δραστηριότητες. Ποιος σώφρων άνθρωπος θα υπογράψει ένα µακροπρόθεσµο συµβόλαιο που θα βασίζεται στο Bitcoin; Αν είχατε πάρει ένα ενυπόθηκο δάνειο ύψους 250.000 δολαρίων σε Bitcoin τον Μάρτιο του 2020, σήµερα θα χρωστούσατε στην τράπεζα σχεδόν 2 εκατ. δολάρια.


Με το Bitcoin θα τρως µπριζόλα τη µία µέρα, σκυλοτροφή την επόµενη και χαβιάρι τη µεθεπόµενη.


Ένα άλλο πρόβληµα µε το Bitcoin είναι ότι η προσφορά του είναι πεπερασµένη. Ο αριθµός του δεν µπορεί να αυξηθεί. Η προσφορά χρήµατος πρέπει να µπορεί να διευρυνθεί προκειµένου να καλύψει τις ανάγκες µιας αναπτυσσόµενης οικονοµίας.


Μεταξύ 1775 και 1990, όταν οι ΗΠΑ µετεξελίχθηκαν από µια απλή, γεωργική κατά βάση οικονοµία στο ισχυρότερο βιοµηχανικό έθνος στον κόσµο, η προσφορά δολαρίων αυξήθηκε κατά 160 φορές.


Προκειµένου τα κρυπτονοµίσµατα να αµφισβητήσουν ουσιαστικά την κυριαρχία των υφιστάµενων νοµισµάτων, θα πρέπει να είναι τόσο εύχρηστα όσο είναι το χρήµα σήµερα και θα πρέπει να έχουν σταθερή αξία, η οποία θα καθορίζεται σε σχέση µε τον χρυσό ή κάτι άλλο, όπως το ελβετικό φράγκο, ώστε να µπορούν να χρησιµοποιηθούν για τη σύναψη συµβολαίων. Αν δεν πληρούν και τις δύο αυτές προϋποθέσεις, δεν θα αποτελέσουν ουσιαστική εναλλακτική λύση έναντι του δολαρίου και άλλων κρατικών νοµισµάτων.


Η εµπορική χρήση των κρυπτονοµισµάτων θα επέλθει, καθώς η Federal Reserve κάνει το µοιραίο λάθος να τυπώνει υπέρµετρα χρήµα χωρίς αντίκρισµα προκειµένου να χρηµατοδοτήσει τα τεράστια προγράµµατα αντιµετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού της Ουάσινγκτον και επικείµενα µεγάλα προγράµµατα δαπανών. Αλλά αυτό δεν ισχύει για το Bitcoin, λόγω της αυθαίρετα περιορισµένης προσφοράς του.


Η προσφορά ελβετικών φράγκων είναι τεράστια διότι θεωρείται από τις παγκόσµιες αγορές αξιόπιστο νόµισµα: Το φράγκο διατήρησε την αγοραστική του δύναµη καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο νόµισµα στον κόσµο τα τελευταία 100 χρόνια.


Πηγή: https://www.capital.gr/forbes/3543052/to-bitcoin-den-einai-xri%c2%b5a-ako%c2%b5a

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες