Ζώα συντροφιάς: Διχάζει η υποχρεωτική με αστερίσκους στείρωση - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Μαΐου 18, 2021

Ζώα συντροφιάς: Διχάζει η υποχρεωτική με αστερίσκους στείρωση

Σε δημόσια ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί από την Παρασκευή 7 Μαΐου το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, για τα αδέσποτα και τα κατοικίδια, υπό τον τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα ΆΡΓΟΣ».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση που είναι προς αξιολόγηση, επιδιώκεται η ενίσχυση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς κι η θέσπιση αυστηρών κανόνων για τη διασφάλιση της ευζωίας των δεσποζόμενων και των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που εντάσσεται στις πέντε διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες (ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, από φόβο και αγωνία και ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς), οι οποίες για πρώτη φορά κατοχυρώνονται νομοθετικά.


Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου υπάρχει όμως και μια αρκετά αμφιλεγόμενη διάταξη η οποία προβλέπει την υπό προϋποθέσεις υποχρεωτική στείρωση σε σκύλους και γάτες.


Συγκεκριμένα η αναπαραγωγή με το νέο νομοσχέδιο αποκτά ένα πολύ συγκεκριμένο και αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο.

Αναλυτικότερα:

Άδεια σε ιδιοκτήτη δεσποζόμενου για 1 αναπαραγωγή σε όλη τη ζωή του ζώου, με δήλωση υποψήφιων αναδόχων για τα νεογέννητα.

Άδεια σε ερασιτέχνες εκτροφείς για αναπαραγωγή με όρια και προϋποθέσεις.

Ανώτατος αριθμός γεννών ανά ζώο σε όλη του τη ζωή.

Σε αντίθετη περίπτωση από την 1η Σεπτεμβρίου 2023, οι ιδιοκτήτες σκυλιών και γατιών υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα τους μέσα στους έξι πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση ενός έτους ζωής.

Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.


Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των υποχρεωτικών με αστερίσκους στειρώσεων ανέλυσαν ο κτηνίατρος, Κωνσταντίνος Καψάλης και η Ελένη Παπαγεωργίου, υπεύθυνη κτηνιατρείου στην Αθήνα.

«Είμαι υπέρ της στείρωσης»

«Προσωπικά είμαι υπέρ της στείρωσης» δήλωσε η κυρία Παπαγεωργίου και εξήγησε πως βλέπει θετικά την υποχρεωτική στείρωση του ζώου ειδικά όταν ένας ιδιοκτήτης δεν σκοπεύει να ζευγαρώσει το κατοικίδιό του.

Συνεχίζει και αναλύει πως το να αποτρέπει ο ιδιοκτήτης το ζώο από το να ζευγαρώσει κάθε φορά που αυτό βρίσκεται στην ορμονική φάση που το χρειάζεται μπορεί να επιφέρει αρκετές φορές ασθένειες στο ζώο.


Υπογραμμίζει όμως πως δεν μπορεί η στείρωση να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψη ο ιδιοκτήτης του ζώου.

«Ένας ιδιοκτήτης θα πρέπει να μπορεί να ζευγαρώνει το ζώο του εάν θέλει, εφόσον φροντίσει να βρει σπίτι στα νεογέννητα αλλά μετά από κάποιο καιρό καλό θα ήταν να το στειρώσει για την αποφυγή ασθενειών» τονίζει και εξηγεί η πως σε περίπτωση που δεν στειρωθεί ένα ζώο υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσει ασθένειες.

Στα θηλυκά αναλύει, μεταξύ άλλων, πως μπορεί να παρουσιαστούν ψευδοκυήση, μαστίτιδα και πυομήτρα ενώ για τα αρσενικά αναφέρει πως μπορεί να γίνουν αρκετά επιθετικά ή να πάθουν προστάτη.

«Όσον αφορά τα αδέσποτα και πάλι είμαι υπέρ για τον απλούστατο λόγο πως η φύση οδηγεί τα ζώα στον πολλαπλασιασμό, γίνονται πολλά και δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες» συμπληρώνει η κυρία Παπαγεωργίου και εξηγεί πως δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμοι ιδιοκτήτες για τους αυξανόμενους πληθυσμούς αδέσποτων ζώων.

Επίσης, αναφέρει πως οι δράσεις φιλοζωικών εταιριών είναι επαρκείς μέχρι έναν βαθμό και δεν μπορούν να συνεισφέρουν παραπάνω και ολοκληρωτικά.


Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όπως τονίζει και η ίδια πολλά αδέσποτα να «κινδυνεύουν από αρρώστιες, από αυτοκίνητα, από φόλες».

«Ναι στα αδέσποτα»

Αντίθετος με την υποχρεωτική στείρωση στα δεσποζόμενα ζώα εμφανίζεται να είναι ο κ. Καψάλης.

«Ναι στα αδέσποτα» υποστηρίζει καθώς ανήκουν στον δήμο και πρέπει να ελέγχονται με δική του ευθύνη.

«Όχι, στα δεσποζόμενα» συνεχίζει και εξηγεί πως μια στείρωση έχει αρκετούς κινδύνους και παρενέργειες καθώς αποτελεί «κανονικό χειρουργείο».

«Γιατί πρέπει να μπει σε υποχρεωτική βάση;» αναρωτιέται αναφερόμενος στη στείρωση για τα δεσποζόμενα ζώα και τονίζει πως μια στείρωση έχει αρκετές αρνητικές επιδράσεις που δεν είναι δύσκολο να βρει κανείς καθώς «έχουν γραφτεί αρκετά και η Google είναι γεμάτη με τα αρνητικά των στειρώσεων».

«Το υποχρεωτικό μιας κίνησης έχει όλα τα κατά της βούλησης της ελευθερίας» συμπληρώνει και εξηγεί ο κύριος Καψάλης πως τα ζώα είναι «κομμάτι κάθε ελληνικής οικογένειας» και δεν θα έπρεπε ένας μέλος της οικογένειάς να εξαναγκάζεται σε υποχρεωτική στείρωση.

«Θέλω τα παιδιά μου να ζήσουν το μεγαλείο της μητρότητας και της γέννας και να δούμε μαζί τα μικρά σκυλάκια να μεγαλώνουν» τονίζει και αναφέρει πως αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να στερηθεί και μάλιστα να γίνει μέσω νόμου.

«Η κτηνιατρική είναι λειτούργημα» υπογραμμίζει και αναφέρει πως δεν γίνεται συζητήσεις για στείρωση να έχουν κάθετο χαρακτήρα.

Επίσης, αναφέρει πως «δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η στείρωση να είναι υποχρεωτική» και ο μόνος λόγος που μπορεί να σκεφτεί είναι εξαιτίας μιας ενδεχόμενης εγκατάλειψης του δεσποζόμενου ζώου.






Πηγή: https://sputniknews.gr/20210518/zoa-syntrofias-dihazei-i-ypohreotiki-me-asteriskoys-steirosi---debate-gia-ta-yper-kai-ta-kata-13004503.html
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες