Χονγκ Κονγκ: Στα σκουπίδια εκατομμύρια εμβόλια λόγω έλλειψης ζήτησης - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Μαΐου 25, 2021

Χονγκ Κονγκ: Στα σκουπίδια εκατομμύρια εμβόλια λόγω έλλειψης ζήτησης


Το Χονγκ Κονγκ μπορεί πολύ σύντομα να χρειαστεί να πετάξει εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κορονοϊού, διότι πλησιάζει η ημερομηνία λήξης τους και δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση.
Παρ′ όλο που είναι ένα από τα λίγα μέρη του κόσμου που είχαν την τύχη να εξασφαλίσουν υπεραρκετές δόσεις για την κάλυψη των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων, η έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την online παραπληροφόρηση, οδήγησαν σε μαζική διστακτικότητα για τα εμβόλια και πολύ μικρά ποσοστά εμβολιασμών.
Αξιωματούχος της κυβερνητικής ομάδας εμβολιασμών, προειδοποίησε χθες τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ ότι ”έχουν περιθώριο μόλις τριών μηνών” πριν την λήξη της πρώτης ποσότητας των εμβολίων Pfizer-BioNTech που προμηθεύτηκε η πόλη.
″Ολα τα εμβόλια έχουν ημερομηνία λήξης” δήλωσε ο Τόμας Τσανγκ, πρώην συντονιστής του Κέντρου Προστασίας της Υγείας. ”Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά από αυτή την ημερομηνία και τα εμβολιαστικά κέντρα της BioNTech θα σταματήσουν να λειτουργούν μετά τον Σεπτέμβριο.”
Ο Τσανγκ υπογράμμισε ότι ”δεν είναι καθόλου σωστό” να κάθεται το Χονγκ Κονγκ πάνω σε εκατομμύρια αχρησιμοποίητες δόσεις, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος αγωνίζεται να βρει εμβόλια. Προειδοποίησε δε ότι δεν θα υπάρξουν προμήθειες νέων εμβολίων.

″Αυτά που έχουμε, είναι όλα όσα έχουμε έως το τέλος του χρόνου” είπε.
Το Χονγκ Κονγκ αγόρασε περίπου 7,5 εκατομμύρια δόσεις τόσο των εμβολίων Pfizer-BioNTech όσο και του κινεζικού Sinovac. Το δεύτερο δεν έχει ακόμα εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά δρομολογήθηκε για χρήση από τους αρμοδίους της πόλης.

Επίσης, έγινε προ-παραγγελία άλλων 7,5 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου AstraZeneca, αλλά ακυρώθηκε νωρίτερα φέτος και οι αρχές δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιούσαν τα χρήματα για τα εμβόλια δεύτερης γεννιάς τον επόμενο χρόνο.
Αντίσταση από τους εργαζόμενους στην υγεία

Μέχρι στιγμής, μόλις το 19% του πληθυσμού έχει λάβει μία δόση εμβολίου και το 14% και τις δύο. Ο δισταγμός είναι συνήθης, ακόμα και ανάμεσα στους εργαζομένους στην Υγεία. Στις αρχές Μαΐου, η Νοσοκομειακή Αρχή της πόλης ανακοίνωσε ότι μόνο το ένα τρίτο των εργαζομένων είχε εμβολιαστεί.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατομμύρια αχρησιμοποίητες δόσεις εμβολίων Pfizer-BioNTech, τα οποία πρέπει να αποθηκευτούν σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες για να έχουν διάρκεια έξι μηνών.

Συνολικά, στο Χονγκ Κονγκ έχουν φτάσει 3.263.000 δόσεις των εμβολίων Pfizer-BioNTech, αλλά μέχρι στιγμής έχουν χρησιμοποιηθεί μόνον 1.231.600.

Η αρνητική διάθεση απέναντι στον εμβολιασμό που επικρατεί στο Χονγκ Κονγκ, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κατάσταση που επικρατεί σε πολλές γειτονικές χώρες, που αγωνίζονται να εξασφαλίσουν αρκετά εμβόλια, ενώ η πανδημία καλά κρατεί.

Τις τελευταίες εβδομάδες, πολιτικοί του Χονγκ Κονγκ έχουν προτείνει την αποστολή εμβολίων στο εξωτερικό, αν η κατάσταση στο εσωτερικό δεν βελτιωθεί.

Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, από τότε που το Πεκίνο και οι τοπικές αρχές συνέθλιψαν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που άρχισαν το 2019.

Πηγή: AFP.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες