Τράπεζες: Πάγωμα πλειστηριασμών μέχρι την ερχόμενη Άνοιξη για 100.000 ευάλωτα νοικοκυριά - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Ιουνίου 14, 2021

Τράπεζες: Πάγωμα πλειστηριασμών μέχρι την ερχόμενη Άνοιξη για 100.000 ευάλωτα νοικοκυριά


Τι προβλέπει το Σχέδιο της Κυβέρνησης – Τραπεζών προκειμένου να προστατευθεί από τον πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών. Ποια βήματα πρέπει να κάνει ο δανειολήπτης.
Σχέδιο για πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι και τον Μάρτιο του 2022 σε περιπτώσεις 100.000 περίπου ευάλωτων νοικοκυριών, ετοιμάζεται να θέσει άμεσα σε εφαρμογή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το σχέδιο της Κυβέρνησης, η νέα προστασία από τους πλειστηριασμούς θα τίθεται σε ισχύ υπό τις προϋποθέσεις:

1. να πρόκειται για ευάλωτο νοικοκυριό που έχει εγγύηση την πρώτη κατοικία του,

2. να μην είναι σε θέση να εξυπηρετεί τη μηνιαία δόση του και

3. φυσικά να δηλώσει πτώχευση με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο

Σημειώνεται ότι το πάγωμα των πλειστηριασμών για τους ευάλωτους οικονομικά δανειολήπτες ισχύει μέχρι την 30ή Ιουνίου και Κυβέρνηση, Τράπεζες και Εταιρείες Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων συμφώνησαν πως θα προστατευθεί η κατοικία των εν λόγω δανειοληπτών, εφόσον δηλώσουν πτώχευση και πληρούν τα κριτήρια, έτσι όπως τα ορίζει ο νέος Πτωχευτικός Νόμος, μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, που προσδιορίζεται να είναι έτοιμος την Άνοιξη του 2022.
Τα κριτήρια

Το κράτος δεσμεύεται να επιδοτεί με το επίδομα στέγασης που ξεκινά από τα 70 ευρώ τον μήνα και φτάνει τα 210 ευρώ, τα ευάλωτα με δάνειο εγγυημένο με την πρώτη κατοικία νοικοκυριά, έτσι ώστε να πληρωθεί από το Δημόσιο το μεγαλύτερο μέρος της μηνιαίας δόσης και να μη βγει το σπίτι στον πλειστηριασμό. Το επίδομα θα πιστώνεται απευθείας στις τράπεζες και, αν από το εισόδημα του δανειολήπτη προκύψει πως μπορεί να πληρώσει και εκείνος από την πλευρά του ένα μικρό ποσό τον μήνα, θα του ζητηθεί από την τράπεζα.

Με βάση τον νόμο, δικαιούχοι της κρατικής στήριξης οι οποίοι έχουν στην πλειονότητά τους καταγγελμένο κόκκινο δάνειο, είναι όσοι πληρούν τα εξής κριτήρια:

• Έχουν ετήσιο εισόδημα, δηλωθέν στην εφορία, από 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό έως 21.000 ευρώ για 5μελή οικογένεια.

• Η αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 120.000 ευρώ (για μονοπρόσωπο νοικοκυριό) και τα 180.000 ευρώ για 5μελή οικογένεια.

• Η αξία της κινητής περιουσίας τους (καταθέσεις, μετοχές και ομό λογα) δεν πρέπει να ξεπερνά συνολικά τα 17.500 ευρώ
Οι υποχρεώσεις του δανειολήπτη

Δημόσιο, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων έχουν συμφωνήσει τα βήματα που πρέπει να κάνει ο δανειολήπτης προκειμένου να ενταχθεί στο μεταβατικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας του από τον πλειστηριασμό. Τα βήματα αλλά και οι υποχρεώσεις από την πλευρά του δανειολήπτη είναι τα εξής:

1. Με δεδομένο ότι το δάνειο του είναι κόκκινο και δεν έχει την εισοδηματική ικανότητα να το εξυπηρετήσει, πρέπει να υποβάλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου πτωχευτικού πλαισίου και να δηλώσει πτώχευση.

2. Εφόσον πληροί τα κριτήρια που ορίζει ο νόμος, θα του δοθεί μέσω της πλατφόρμας βεβαίωση ότι ανήκει στους δικαιούχους.

3. Με τη βεβαίωση από την ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του Δημοσίου, η οποία άνοιξε την 1η Ιουνίου 2021, θα πρέπει να απευθυνθεί στην τράπεζα για να μπει το δάνειο του στο νέο καθεστώς πληρωμής από το Δημόσιο, με βάση το επίδομα στέγασης, και

4. παράλληλα να σταματήσει η τράπεζα ή η εταιρεία διαχείρισης τη διαδικασία του πλειστηριασμού.

5. Για να ισχύσει η συμφωνία με την τράπεζα αλλά και με το Δημόσιο όσον αφορά την απολαβή του επιδόματος στέγασης ο δανειολήπτης θα υπογράψει υπεύθυνη δήλωση στο πλαίσιο της πτώχευσης βάσει της οποίας αποδέχεται τη μεταβίβαση της πρώτης κατοικίας του στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων του Δημοσίου, όταν αυτός ξεκινήσει τη λειτουργία του (την άνοιξη του 2022).

6. Εφόσον ξεκινήσει η λειτουργία του Φορέα, το ακίνητο περνά στον έλεγχο του και, εν συνεχεία, ο Φορέας το επαναμισθώνει στον δανειολήπτη. Επί της ουσίας, άπαξ και το ακίνητο μεταφερθεί στον Φορέα, ο πρώην δανειολήπτης ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να μείνει στο ακίνητο πληρώνοντας ενοίκιο στον Φορέα για 12 έτη, χωρίς όμως να έχει την ιδιοκτησία του ακινήτου, αλλά και χωρίς να μπορεί να τον διώξει κανείς από αυτό, αρκεί να πληρώνει το ενοίκιο προς τον Φορέα.

7. Με τη μεταβίβαση του ακινήτου στον Φορέα σβήνεται, στο πλαίσιο της πτώχευσης και το δάνειο. Αν στο μεσοδιάστημα μέχρι να συσταθεί ο Φορέας είτε το Δημόσιο είτε ο δανειολήπτης δεν πληρώσουν για 3 μήνες τη δόση, τότε θα χάνεται η προστασία.

Με δεδομένο ότι πρόκειται για βαθιά κόκκινα δάνεια, τα οποία σε σχεδόν απόλυτο βαθμό έχουν καταγγελθεί και οι δανειολήπτες τους δεν έχουν τη δυνατότητα να τα εξυπηρετήσουν, οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης συμφώνησαν με την κυβέρνηση ότι θα επικοινωνήσουν με τους κατόχους των δανείων, με στόχο να ενταχθούν σε καθεστώς πτώχευσης και να παγώσουν οι πλειστηριασμοί των ακινήτων (οι περισσότεροι έχουν πάρει ημερομηνία διεξαγωγής) μέχρι τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Κώστας Παπαγρηγόρης-news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες