Το Ισραήλ προσφέρει 1.000.000 δόσεις εμβολίων στους Παλαιστινίους - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Ιουνίου 18, 2021

Το Ισραήλ προσφέρει 1.000.000 δόσεις εμβολίων στους Παλαιστινίους


Ελπίδες για την εκτόνωση της έντασης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων -στον απόηχο της πρόσφατης ανάφλεξης της βίας- προκαλεί η είδηση για μία «εμβολιαστική συμφωνία» στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές.  

Το Ισραήλ θα δώσει περίπου 1 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech κατά του κορονοϊού στην Παλαιστινιακή Αρχή, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ.

Σύμφωνα με το Reuters, η Παλαιστινιακή Αρχή σε αντάλλαγμα συμφώνησε να δώσει στο Ισραήλ αντίστοιχο αριθμό δόσεων του συγκεκριμένου εμβολίου, όταν φθάσουν αργότερα φέτος οι προμήθειες που αναμένει.


Το Ισραήλ που άνοιξε ξανά την οικονομία του,έχοντας εμβολιάσει το 85% του ενήλικου πληθυσμού του, είχε δεχθεί κριτική για το γεγονός ότι δεν μοιράστηκε τα εμβόλια του με τα 4,5 εκατομμύρια των Παλαιστινίων που ζουν στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Ακτιβιστές λένε ότι το Ισραήλ, ως κατοχική δύναμη, ήταν υποχρεωμένο να παρέχει εμβόλια στους Παλαιστινίους. Το Ισραήλ αρνήθηκε πως έχει τέτοια υποχρέωση, επισημαίνοντας ενδιάμεσες ειρηνευτικές συμφωνίες που συνήφθησαν με τους Παλαιστινίους τη δεκαετία του 1990.

Σύμφωνα με αυτές τις συμφωνίες, η Παλαιστινιακή Αρχή η οποία έχει περιορισμένη αυτονομία σε τμήματα της Δυτικής Όχθης, είναι υπεύθυνη για την υγειονομική περίθαλψη, οι δύο πλευρές όμως πρέπει να συνεργάζονται για την καταπολέμηση των πανδημιών. Η Γάζα κυβερνάται από την ισλαμική μαχητική ομάδα Χαμάς, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ και τη Δύση.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε από τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση που ορκίστηκε την Κυριακή. Ανέφερε ότι θα μεταφέρει στους Παλαιστινίους εμβόλια Pfizer που λήγουν σύντομα και ότι η ΠΑ με τη σειρά της θα επιστρέψει παρόμοιο αριθμό εμβολίων, όταν τα παραλάβει από τη φαρμακευτική εταιρεία τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε ένα από τα πιο πετυχημένα προγράμματα εμβολιασμού στον κόσμο που του επέτρεψε να ανοίξει εκ νέου επιχειρήσεις και σχολεία. Αυτή την εβδομάδα, οι αρχές ήραν την υποχρέωση για τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, έναν από τους τελευταίους περιορισμούς που είχαν απομείνει.

Η ΠΑ δήλωσε ότι αποκτά τις δικές της προμήθειες μέσω συμφωνιών με ιδιωτικές εταιρείες και ενός προγράμματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις φτωχές χώρες. Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν οι αναμενόμενες δόσεις Pfizer παρέχονται μέσω αυτού του προγράμματος, γνωστό ως COVAX, ή μια ιδιωτική συμφωνία.








Με πληροφορίες απο Reuters, Guardian, Associated Press


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες