Αυτά είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα που «σαρώνει» παγκοσμίως - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Ιουνίου 29, 2021

Αυτά είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα που «σαρώνει» παγκοσμίως


Την ανάγκη τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας, ακόμη και από όσους έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, υπογράμμισε ο Χαράλαμπος Γώγος αναφερόμενος στη μετάλλαξη "Δέλτα", η οποία έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό.

"Έχουμε ξεπεράσει τα όρια της ανησυχίας για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, γιατί αυτό συμβαίνει σε παγκόσμια κλίμακα, και υπάρχουν χαρακτηριστικά της μετάλλαξης αυτής που την καθιστούν ιδιαίτερα ανησυχητική, κυρίως για το θέμα της μετάδοσης και κατά δεύτερο λόγο για το θέμα της δυνατότητας που έχει να προσδένεται ευκολότερα στα κύτταρα και να κάνει ευκολότερα λοίμωξη", είπε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Άρα, εξήγησε, είναι πιο δύσκολο στέλεχος από τα προηγούμενα, η διασπορά του είναι παγκόσμια και ταχεία. Μέσα σε λίγο καιρό έχουν διπλασιαστεί σε πολλά κράτη, έχει επικρατήσει σε πολλές χώρες. Ανησυχούμε ότι θα γίνει το επικρατούν στέλεχος σε ΕΕ και Ελλάδα".

Ποια είναι τα συμπτώματα
Αναφερόμενος στα συμπτώματα που παρουσιάζουν όσοι έχουν νοσήσει από τη μετάλλαξη "Δέλτα", ο Χαράλαμπος Γώγος σημείωσε πως "φαίνεται ότι τα καινούργια στελέχη αλλάζουν λίγο την κλινική εικόνα, δηλαδή έχουν γενικά συμπτώματα, όπως κεφαλαλγίες, βήχα και συνάχι", όπως είπε και ζήτησε να είμαστε ιδιαιτέρως παρατηρητικοί. Ο ίδιος υπογράμμισε πως "το ισχυρότερο όπλο που έχουμε γενικότερα για τον κορονοϊό αλλά και για τις μεταλλάξεις είναι η ευρεία και ταχεία εμβολιαστική κάλυψη, σε γενικότερο επίπεδο, όχι μόνο στη χώρα μας, ώστε να ελαττώσουμε την πιθανότητα να διασπαρεί και να πολλαπλασιαστεί ο ιός στην κοινότητα και να έχουμε το τείχος ανοσίας που χρειάζεται για αυτά τα δύσκολα στελέχη, που μπορεί να ξεπερνά το 70%".


Ο καθηγητής τόνισε σε αυτό το σημείο ότι "έχουμε μια παγκόσμια πανδημία άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία η παγκόσμια κάλυψη σε εμβολιασμούς" για να συμπληρώσει πως το νέο στέλεχος "δεν κάνει νόσο στους εμβολιασμένους, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα μετάδοσης σε ένα αριθμό εμβολιασμένων".

Γι' αυτό το λόγο, υπογράμμισε ότι "η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι στην ατζέντα μας, δηλαδή, η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους ή σε συγχρωτισμό". Ζήτησε, επίσης, να υπάρχει η δυνατότητα επιτήρησης σε όλες τις περιοχές της χώρας για την εμφάνιση κρουσμάτων, ειδικά της μετάλλαξης, ώστε να λαμβάνονται τοπικά μέτρα, εάν χρειαστεί. Ερωτηθείς για τις διευκολύνσεις προς τους εμβολιασμένους, ο κ. Γώγος είπε πως δεν είναι "προνόμια", αλλά δικαιώματα.











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες