Έρευνα: 25 μεγαλουπόλεις εκτοξεύουν την εκπομπή αερίων για ολόκληρο τον πλανήτη - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Ιουλίου 13, 2021

Έρευνα: 25 μεγαλουπόλεις εκτοξεύουν την εκπομπή αερίων για ολόκληρο τον πλανήτη

CHINA STRINGER NETWORK VIA REUTERS
12 Ιανουαρίου 2019, Χαντάν - Κίνα. Μία γυναίκα με μάσκα στο πρόσωπο περπατάει ανάμεσα σε κτίρια μία ημέρα όπου καταγράφεται αυξημένη ποσότητα ρύπων στην ατμόσφαιρα. Όλα αυτά, προ κορονοϊού... REUTERS/Stringer/File Photo

25 μεγαλουπόλεις - σχεδόν όλες στην Κίνα - παράγουν περισσότερο από το ήμισυ των αερίων που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του κλίματος, έπειτα από έρευνα κατά την οποία εξετάστηκαν δείγματα 167 αστικών κέντρων σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, σε όρους παραγωγής ρύπων κατά κεφαλήν, οι εκπομπές από πόλεις στα πλουσιότερα μέρη του κόσμου είναι γενικά υψηλότερες από αυτές των αστικών κέντρων στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με ερευνητές στη μελέτη που δημοσίευσε το ηλεκτρονικό περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης Frontiers in Sustainable Cities.

Η μελέτη συνέκρινε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που αναφέρθηκαν από 167 πόλεις σε 53 χώρες και διαπίστωσε ότι 23 κινεζικές πόλεις - μεταξύ των οποίων η Σαγκάη, το Πεκίνο και το Χαντάν - μαζί με τη Μόσχα και το Τόκιο, αντιπροσώπευαν το 52% του συνόλου.

Περιλάμβανε περισσότερες πόλεις από την Κίνα, την Ινδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της μεγαλύτερης συμβολής τους στις παγκόσμιες εκπομπές και της σημασίας που έχει αυτό στη συζήτηση για το κλίμα.

Τα ευρήματα υπογράμμισαν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι πόλεις στη μείωση των εκπομπών, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Shaoqing Chen, επιστήμονας με ειδίκευση στο Περιβάλλον στο Πανεπιστήμιο Sun Yat-sen στην πόλη Guangzhou της νότιας Κίνας.

«Είναι απλό, λογικό», είπε. «Εάν δεν δράσετε, τελικά θα υποφέρετε από την (κλιματική αλλαγή)», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν ήδη αυξηθεί κατά περισσότερο από 1 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την προ-βιομηχανική γραμμή βάσης και εξακολουθούν να βρίσκονται σε «καλό δρόμο» για να ξεπεράσουν το όριο 1,5-2 βαθμών, που ορίζεται στη Συμφωνία του Παρισιού.

Ο Τσεν και άλλοι επιστήμονες προειδοποίησαν, ωστόσο, ότι ορισμένα από τα διαθέσιμα δεδομένα για χρήση στη μελέτη τους ήταν ασαφή, με ορισμένες πόλεις να αναφέρουν αριθμούς από το 2005.

Η έλλειψη συνοχής στον τρόπο με τον οποίο οι πόλεις αναφέρουν τις εκπομπές αερίων καθιστά επίσης τις συγκρίσεις δύσκολες, πρόσθεσε.
VIA ASSOCIATED PRESS12 Ioυλίου 2021. Μία συνηθισμένη - όχι απαραίτητα συννεφιασμένη - ημέρα στο Πεκίνο. (AP Photo/Andy Wong)

Κίνα, Ινδία και Αφρική ακολουθούν (δυστυχώς) τη Δύση

Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2018 στο περιοδικό Environmental Research Letters ανέλυσε ένα πολύ μεγαλύτερο δείγμα από 13.000 πόλεις, μεγάλες και μικρές, διαπιστώνοντας ότι 100 πόλεις όπου κατοικεί το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού παράγουν το 18% του αποτυπώματος άνθρακα.

Ωστόσο, η νέα ανάλυση «συμβάλλει στην αυξανόμενη βιβλιογραφία και στην κατανόησή μας για τις αστικές εκπομπές», δήλωσε η καθηγήτρια της Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Yale και της αστικής επιστήμης Karen Seto, η οποία συνέγραψε το άρθρο του 2018.

«Είναι πραγματικά δύσκολο να συγκρίνουμε ακόμα και ”μήλα με μήλα”, όταν μιλάμε για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από μία πόλη, αλλά πρέπει να το δοκιμάσουμε και η νέα έρευνα κάνει μια πολύ καλή προσπάθεια», πρόσθεσε ο Dan Hoornweg, καθηγητής Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οντάριο και πρώην σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις βιώσιμες πόλεις και την κλιματική αλλαγή.

68 πόλεις - κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες - έχουν θέσει απόλυτους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων.

Ωστόσο, μόνο 30 πόλεις έχουν δείξει μείωση. Οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη.

Ενώ οι πιο ανεπτυγμένες οικονομίες στην Ευρώπη και αλλού μπορούν τώρα πια να αναπτυχθούν χωρίς να αυξάνονται οι εκπομπές αερίων, ο κόσμος εξακολουθεί να κινείται με διαφορετικές ταχύτητες, δήλωσε ο Hoornweg.

«Δημιούργησαν τεράστιες εκπομπές αερίων για να φτάσουν εκεί που βρίσκονται σήμερα (σε επίπεδο ανάπτυξης) και η Κίνα βρίσκεται σε αυτό το στάδιο τώρα. Γνωρίζουμε ότι η Ινδία θα φτάσει κι εκείνη κάποια στιγμή, ενώ η τελευταία μεγάλη ώθηση σε όλο αυτό το πρόβλημα θα δοθει από την Αφρική», είπε.

.huffingtonpost.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες