Γιατί ξαφνικά μετακομίζουν στην Ελλάδα συνταξιούχοι του εξωτερικού; - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Ιουλίου 16, 2021

Γιατί ξαφνικά μετακομίζουν στην Ελλάδα συνταξιούχοι του εξωτερικού;


Γιατί ξαφνικά μετακομίζουν στην Ελλάδα συνταξιούχοι του εξωτερικού;
Τη φορολογική τους κατοικία επιλέγουν να μεταφέρουν στην Ελλάδα ολοένα και περισσότεροι συνταξιούχοι του εξωτερικού, ξένοι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι αλλά και Έλληνες οι οποίοι έφυγαν από τη χώρα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, εκμεταλλευόμενοι τα φορολογικά κίνητρα που παρέχει η Ελλάδα. Δεκάδες αιτήσεις για φορολογική μετακόμιση στη χώρα μας έχουν υποβάλλει κάτοικοι του εξωτερικού αλλά και Έλληνες όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.
Με τον ν. 4646/2019, από το φορολογικό έτος 2020, ο φορολογούμενος, φυσικό πρόσωπο, που μεταφέρει την φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, δύναται να υπαχθεί για 15 έτη σε εναλλακτική φορολόγηση του εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή, εφόσον πληροί – σωρευτικά – συγκεκριμένες προϋποθέσεις, και μεταξύ αυτών, την πραγματοποίηση επένδυσης στην Ελλάδα ελάχιστου ύψους 500.000 ευρώ. Με την καταβολή, ετησίως, κατ’ αποκοπήν φόρου 100.000 ευρώ, εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση του φυσικού προσώπου για το εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή. Παράλληλα, ο φορολογούμενος απαλλάσσεται από φόρο κληρονομιών ή δωρεών περιουσίας που βρίσκεται στην αλλοδαπή. Η εναλλακτική φορολόγηση δύναται, με αίτηση του φορολογούμενου, να επεκταθεί και σε συγγενικά του πρόσωπα.

Το 2020, πρώτο έτος εφαρμογής των διατάξεων, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες του πρώτου κύματος της πανδημίας, υποβλήθηκαν 20 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν οι αιτήσεις 18 επενδυτών και 7 συγγενικών τους προσώπων.


Οι αιτήσεις αφορούν σε επενδυτές από 9 χώρες, κυρίως εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το σύνολο του βεβαιωθέντος και καταβληθέντος φόρου ανήλθε σε 1,9 εκατ. ευρώ το 2020.

Το 2021, ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, ήδη, ανήλθε σε 58.

news247.gr
Δείτε τι γράφει για το θέμα η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες