Σε 10 χρόνια η ανάκαμψη στα καμένα – Διαφορετική η περιβαλλοντική καταστροφή ανά περιοχή - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Αυγούστου 09, 2021

Σε 10 χρόνια η ανάκαμψη στα καμένα – Διαφορετική η περιβαλλοντική καταστροφή ανά περιοχή


Σε μια 10ετια αν υπάρξουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις εκτίμησε ο καθηγητής Γεωλογίας ότι θα υπάρξει μια ανάκαμψη στα καμένα από τις φωτιές των τελευταίων ημερών

Στην εκτίμηση ότι η ανάκαμψη των περιοχών που κάηκαν από τις φωτιές των τελευταίων ημερών μπορεί να γίνει μέσα σε μια 10ετία προχώρησε ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας σύμφωνα με τον οποίο οι εκτάσεις που έχουν καεί τα τελευταία 24ωρα είναι της τάξης τουλάχιστον των 500.000 στρεμμάτων.

Παράλληλα, όμως, διευκρίνισε ότι ο χρόνος αποκατάστασης ποικίλει από περιοχή σε περιοχή και εξαρτάται από το δυναμικό. «Για παράδειγμα στην Ηλεία το 2007 είχαμε να κάνουμε με μια καταστροφή της τάξεως των 2 εκατ. καμένων στρεμμάτων είχαμε μια ανάκαμψη με ελάχιστες παρεμβάσεις σε λίγα χρόνια και αυτό οφειλόταν στις αρκετές βροχές και το γόνιμο έδαφος» εξήγησε στο MEGA ο κ. Λέκκας.

«Πρόκειται για μια περιβαλλοντική καταστροφή με διαφορετικά χαρακτηριστικά ανά περιοχή. Δεν έχουμε το ίδιο περιβάλλον στην Εύβοια, την Αττική, τη Ρόδο ή αλλού» πρόσθεσε ο Ευθύμιος Λέκκας συμπληρώνοντας ότι «το επόμενο διάστημα θα έχουμε άλλες απειλές που ουσιαστικά συνοδεύουν τα πλημμυρικά φαινόμενα». «Έχουμε να κάνουμε με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Έχουμε επιπτώσεις στο έδαφος, στο υπέδαφος, την χλωρίδα, την πανίδα, τον αέρα» πρόσθεσε ο καθηγητής Γεωλογίας.

«Θα πρέπει να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν πλημμυρικά φαινόμενα και η μόλυνση των υδάτινων πόρων» εξήγησε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Ειδικά για τη φωτιά στην Εύβοια αφού εξέφρασε την ελπίδα να τεθεί υπό έλεγχο το μέτωπο εξέφρασε την άποψη ότι «είναι καλές οι συνθήκες για να συμβεί αυτό» προσθέτοντας ότι «στην Εύβοια ίσως και να μην μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα λόγω των υψηλών θερμικών φορτίων».

Ερωτηθείς για την Αττική και τις επιπτώσεις από τη μεγάλη φωτιά είπε ότι η καμένη έκταση υπολογίζεται στα 50.000 στρέμματα υποστηρίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι η κατάσταση της ατμόσφαιρας λόγω και της φύσης του αστικού ιστού αλλά και των καμένων οχημάτων, κτηρίων και άλλων υλικών.









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες