Κλιματική αλλαγή που τρομάζει: Πλημμύρες στη Βενετία αυγουστιάτικα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Αυγούστου 09, 2021

Κλιματική αλλαγή που τρομάζει: Πλημμύρες στη Βενετία αυγουστιάτικα


Σπάνιες καλοκαιρινές πλημμύρες βύθισαν τη διάσημη πλατεία της Βενετίας, την Piazza San Marco, ένα μέτρο κάτω από το νερό όλη τη νύχτα, φέροντας για άλλη μια φορά τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο τα απόνερα της κλιματικής αλλαγής.
MANUEL SILVESTRI VIA REUTERS


Η πόλη με τα περίφημα κανάλια πλήττεται συχνά από το λεγόμενο «υψηλό νερό» (acqua alta) το φθινόπωρο και το χειμώνα ενώ καταστροφικές πλημμύρες τον Νοέμβριο του 2019 προκάλεσαν ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.



MANUEL SILVESTRI VIA REUTERS

τόσο, αυτό που συνέβη το βράδυ της Κυριακής μπορεί να μην προκάλεσε ζημιές, αλλά σίγουρα κανείς δεν το περίμενε τέτοια εποχή.



Τα ζευγάρια στην πλατεία χόρεψαν υπό τον ήχος της μουσικής με το νερό σχεδόν μέχρι το γόνατο, τα παιδιά πλατσούριζαν τα χέρια και τα πόδια τους και οι τουρίστες περνούσαν με τα παπούτσια στο χέρι.


MANUEL SILVESTRI VIA REUTERS
MANUEL SILVESTRI VIA REUTERS


Τα περιστατικά «υψηλών υδάτων» της Βενετίας προκαλούνται από ένα συνδυασμό παραγόντων που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή - από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τις ασυνήθιστα υψηλές παλίρροιες έως την καθίζηση της γης που έχει προκαλέσει βύθιση του επιπέδου της πόλης.

Ενα φράγμα κατασκευάστηκε με μεγάλη καθυστέρηση για πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά ενεργοποιείται μόνο για να μπλοκάρει τις πιο δυνητικά καταστροφικές παλίρροιες άνω των 130 εκατοστών και έτσι δεν τέθηκε σε λειτουργία την Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες