Γιατί δεν πείθονται οι ανεμβολίαστοι; - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Αυγούστου 29, 2021

Γιατί δεν πείθονται οι ανεμβολίαστοι;


Εντονη είναι η ανησυχία των υγειονομικών αρχών για την πορεία των εμβολιασμών για τον κορονοϊό και ειδικά στους ευάλωτους πληθυσμούς των ηλικιωμένων συμπολιτών μας εκ των οποίων μόνο το 80% έχει εμβολιαστεί. Αναζητώντας τις βασικές αιτίες για την μη συμμόρφωση των πολιτών αυτών -και όχι μόνο- με τις επιταγές της επιστήμης και της Πολιτείας για εμβολιασμό, διαπιστώνουμε ότι μερίδα της ιατρικής κοινότητας αλλά και μια μεγάλη μερίδα του κλήρου, τάσσονται κατά του εμβολίου επηρεάζοντας τους πολίτες.
Ίσως να είναι η πρώτη φορά που ιατρική και θρησκεία συμφωνούν στην καταδίκη ενός επιστημονικού επιτεύγματος! Την ίδια ώρα και το υπαραισιόδοξο αφήγημα της Κυβέρνησης ότι θα περνούσαμε ένα χαλαρό καλοκαίρι καθώς λόγω του εμβολιασμού του 60% μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα εξασφάλιζαν την αναχαίτιση της επιδημίας, προκάλεσε τη χαλάρωση πολλών πολιτών. Για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση βιάστηκε να εκφράσει τη σιγουριά της, καταφέρνοντας τα αντίθεα αποτελέσματα.
ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ

Σύμφωνα με τις απόψεις εκπροσώπων επιδημιολόγων, η επιτυχία της ευρείας εμβολιαστικής κάλυψης σε πολλές χώρες αποδίδεται στο ότι το σύνολο της ιατρικής κοινότητας συντάχθηκε υπέρ των εμβολιασμών. Ειδικότερα, ο εμβολιασμός των πολιτών σε ποσοστά άνω του 90% ειδικά στις μεγάλες ηλικίες και στις ευπαθείς ομάδες, επιτεύχθηκε καθώς κανένας γιατρός -πλέον ελάχιστων ίσως περιπτώσεων- δεν προωθούσε κάποιο μήνυμα μη εμβολιασμού.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς κάθε επιστήμονας μπορεί να διατυπώνει τη δική του άποψη ελαφρά τη καρδία και φυσικά να μην υπόκεινται σε κυρώσεις.


Είναι λογικό όταν καθηγητές πανεπιστημίου, γιατροί του ΕΣΥ αλλά και ένας γιατρός και πρώην αναπληρωτής υπουργός διαδηλώνουν την αμφισβήτηση για τα οφέλη του εμβολιασμού, ένα ποσοστό του πληθυσμού να μην μεταπείθεται ή καλύτερα να "βολεύει" τους φόβους τους στις προαναφερόμενες επιφυλάξεις. Την ίδια στιγμή πολλοί γιατροί, ειδικά γυναικολόγοι και παιδίατροι συμβουλεύουν τους πολίτες να μην επιδοθούν τουλάχιστο άμεσα σε εμβολιασμό.
ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα των αντιεμβολιαστών πριν από ένα μήνα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου είχε αναφέρει ότι γι' αυτούς δεν θα έλεγε τίποτα "διότι δεν έχουν αυτιά να ακούσουν. Αυτό είναι ένα γεγονός και μάλιστα προσπαθούν πολύ να πείσουν κι αυτόν που πρεσβεύει υπέρ του εμβολιασμού. Νομίζω ότι τους έχουμε δώσει πάρα πολύ χώρο και αν έχουν συνέπειες οι συναθροίσεις που κάνουν για τις διαμαρτυρίες, πιστεύω ότι κάποιοι θα κατανοήσουν πόσο λάθος ήτανε όταν βρεθούν στο νοσοκομείο".

Για το ίδιο θέμα ο κύριος Θεμιστοκλέους, είχε τονίσει ότι προβληματίζει η συμμετοχή γιατρών και οι διαφορετικές απόψεις γιατρών οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτό το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

"Εδώ δεν είναι θέμα ελευθερίας ούτε Δημοκρατίας ούτε η ελεύθερη έκφραση της άποψης. Κάποιος που είναι υγειονομικός είναι επιστήμονας και είναι υποχρεωμένος με βάση την ιατρική δεοντολογία και με βάση τη νομοθεσία αλλά όπως σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα του κόσμου, να ακολουθεί κάποιους κανόνες. Είναι πολύ εύκολο κάποιος όποιος έχει ονομαστεί από την ιστορία ως τσαρλατάνος ή οτιδήποτε άλλο, σε μια πολύ μεγάλη δυσκολία με πρόβλημα υγείας να θέλει να εκμεταλλευτεί αυτό, με μια διαφορετική άποψη. Η διαφορετική άποψη στο επιστημονικό πεδίο που δεν είναι πολιτικό, δεν έχει κανένα έρεισμα κανένα δημοκρατικό δικαίωμα ή ελευθερία έκφρασης. Είναι υποχρέωση το συνταγμένο όργανο της πολιτείας είτε είναι δημόσια διοίκηση είτε ιατρικοί σύλλογοι, να αποσιωπήσουν και να περιθωριοποιήσουν και να τιμωρήσουν τους γιατρούς αυτούς".

Αντί λοιπόν να επιβάλλεται στους πολίτες η άμεση ή έμμεση υποχρεωτικότητα να εμβολιαστούν, θα πρέπει τα πειθαρχικά όργανα των επιστημονικών ενώσεων να αναλάβουν δουλειά.Σύμφωνα με τις απόψεις εκπροσώπων επιδημιολόγων, η επιτυχία της ευρείας εμβολιαστικής κάλυψης σε πολλές χώρες αποδίδεται στο ότι το σύνολο της ιατρικής κοινότητας συντάχθηκε υπέρ των εμβολιασμών. AP
ΘΡΗΣΚΟΛΗΨΙΑ ΚΑΙ ΑΚΡΑΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ

Με ενδιαφέρον αναμένουμε την έναρξη της υλοποίησης του σχεδίου για εμβολιασμούς στις πλατείες έξω από μεγάλους ναούς των αστικών κέντρων.

Ειδικότερα τη διενέργεια πιλοτικού προγράμματος εμβολιασμού σε πλατείες έξω από ιερούς ναούς, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Οι εμβολιασμοί θα γίνονται από Κινητές Ομάδες του Υπουργείου Υγείας και θα ξεκινήσουν από αυτή την Κυριακή στην Κρήτη και έπειτα σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι το πρόγραμμα θα επεκταθεί και στους χώρους έξω από τις εκκλησίες με τη συνεργασία των ιερέων και της Ιεράς Συνόδου, υπενθυμίζοντας την έμπρακτη στήριξη που έδωσε στο πρόγραμμα εμβολιασμού ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν τον περασμένο Ιούλιο.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας «η οργανωμένη πολιτεία δείχνει κοινωνική αλληλεγγύη και η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, οι επαγγελματικές ομάδες, στηρίζουν τη μεγάλη προσπάθεια για την προάσπιση του αγαθού της δημόσιας υγείας, την προστασία της ζωής», τονίζοντας ότι τα στοιχεία αποτυπώνουν πως ο εμβολιασμός μειώνει 20 φορές τον κίνδυνο νοσηλείας στους ανθρώπους άνω των 60 ετών.

Την ίδια ώρα όμως οι φωνές αρκετών "πατέρων" της εκκλησίας επιμένουν κατά του εμβολίου, ακόμη και κατά της χρήσης της μάσκας. Μπορεί το Ιερατείο και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος να τονίζει την αξία του εμβολίου, όμως την ίδια ώρα δεν έχει προχωρήσει σε συστάσεις προς όλους εκείνους που δε συμμορφώνονται.

Μένει να δούμε λοιπόν αν δίπλα στις ομάδες εμβολιασμού έξω από τις εκκλησίες θα δούμε και πολίτες με πανό και εξαπτέρυγα να εμποδίζουν τις χορηγήσεις εμβολίου.
ΤΑ ΛΑΘΟΣ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Όπως αναφέραμε, σε ένα βαθμό αρκετοί πολίτες βλέποντας και τη σημαντική προσέλευση για εμβολιασμό κατά την άνοιξη και ακούγοντας τα αισιόδοξα μηνύματα για ένα "πιο κανονικό" καλοκαίρι, άφησαν τη δική τους ασφάλεια και ανοσία στην ευθύνη άλλων πολιτών οι οποίο θα εμβολιάζονταν. Η μετάλλαξη Δέλτα όμως άλλαξε άρδην αυτό το αφήγημα και φυσικά με τους πιεσμένους πολίτες να είναι με το ένα πόδι στις διακοπές, οι παραινέσεις για εμβολιασμό πήγαν στο βρόντο.

Μην ξεχνάμε και όλη την παραφιλολογία σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και τόσο μπερδεμένοι βρεθήκαμε όλοι σχετικά με τη χορήγηση του.
Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ SELF TEST

Μία ακόμη παράμετρος την οποία μάλλον δεν έχουμε λάβει σοβαρά υπόψη, είναι και τα αυτοδιαγνωστικά τεστ. Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί πολίτες οι οποίοι έκαναν τεστ και βρέθηκαν θετικοί, δεν προχώρησαν σε επανέλεγχο. Το πιο πιθανό λοιπόν είναι να πέρασαν κορονοϊό και να θεωρούν ότι πια έχουν απαλλαγεί από τον κίνδυνο.

Αυτό όμως δεν ισχύει. Αφενός ο κίνδυνος επαναλοίμωξης είναι πιθανός σε κάποιο χρονικό διάστημα, αφετέρου ακόμη και αν έχουν νοσήσει χρειάζονται μια δόση εμβολίου. Επίσης δεν έχουν καταχωρηθεί στο μητρώο covid στερώντας πολύτιμες πληροφορίες για την ανοσία του πληθυσμού.

Να αναφέρουμε ότι για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-test μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 42 εκατομμύρια συσκευές self-test σε περίπου 4,6 εκατομμύρια πολίτες. Περίπου 32 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ 1,1 εκατομμύρια ήταν οι επανέλεγχοι. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας ήταν σχεδόν 85.000.

news247.gr-ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες