Αποζημίωση Πυρόπληκτων – Τα δικαιολογητικά και η αίτηση - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Αυγούστου 10, 2021

Αποζημίωση Πυρόπληκτων – Τα δικαιολογητικά και η αίτηση


Στο χθεσινό του μήνυμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε πως η γραφειοκρατία που συνδέεται με τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων θα «σαρωθεί» και πως οι αποζημιώσεις για τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών θα καταβάλλονται άμεσα με μια απλή αίτηση κάθε ενδιαφερομένου, την οποία θα υποβάλει σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού αποτελεί μια μεγάλη ανακούφιση για τους πυρόπληκτους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, που ήδη είναι αντιμέτωποι με την γραφειοκρατία που γεννά το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, το οποίο έχει καταστήσει αρμόδιο το υπουργείο Εσωτερικών για την καταβολή των αποζημιώσεων και το οποίο απαιτεί μια σειρά από δικαιολογητικά από διάφορους συναρμόδιους φορείς, που οι πυρόπληκτοι πολλές φορές δεν είναι σε θέση να παράσχουν άμεσα.

Το υπουργείο Εσωτερικών είναι αρμόδιο για τη χορήγηση:

Οικονομικής ενίσχυσης ποσού 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του.
Οικονομικής ενίσχυσης ποσού μέχρι 6.000 ευρώ κατά νοικοκυριό, για την επισκευή (απλές επισκευαστικές εργασίες) ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας.
Οικονομικής ενίσχυσης 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67% και άνω) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

Αλλά για να δοθούν τα σχετικά ποσά απαιτούνται σήμερα τα εξής έγγραφα:

Αίτηση του δικαιούχου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου.
Δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) τελευταίου φορολογικού έτους (για την επιβεβαίωση της κύριας ιδιόκτητης, μισθωμένης ή παραχωρημένης κατοικίας και τον αριθμό των εξαρτώμενων ή/και φιλοξενούμενων μελών του δικαιούχου).
Η τελευταία υποβληθείσα δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) συνοδευόμενης από υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνεται ότι δεν υπάρχει μεταβολή, σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας.
Η βεβαίωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Γνωμάτευση - βεβαίωση διευθυντή κλινικής νοσοκομείου ΕΣΥ στην οποία αναφέρεται ότι ο αιτών ή η αιτούσα υπέστη μόνιμη σωματική βλάβη, η οποία προκλήθηκε εξαιτίας φυσικής καταστροφής.
Γνωμάτευσης ΚΕ.Π.Α. (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) σε ισχύ, για το είδος της πάθησης, το ποσοστό αναπηρίας και τη διάρκειά της.

Από τις χθεσινές ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη συνάγεται πως τα έξι προαναφερόμενα δικαιολογητικά, τα οποία έπρεπε να δοθούν από τουλάχιστον τέσσερεις διαφορετικούς φορείς, δεν θα είναι πλέον άμεσα απαιτητά και πως η αίτηση των πυρόπληκτων θα αρκεί για τη χορήγηση της αποζημίωσης.









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες