Πάνω από τις μισές μέρες του καλοκαιριού είχαμε θερμοκρασία υψηλότερη από τη φυσιολογική - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 01, 2021

Πάνω από τις μισές μέρες του καλοκαιριού είχαμε θερμοκρασία υψηλότερη από τη φυσιολογική


Το καλοκαίρι του 2021 δεν χαρακτηρίστηκε μόνο από ακραία υψηλές τιμές θερμοκρασίας, με δύο σοβαρά κύματα καύσωνα κατά τη διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν νέα θερμοκρασιακά ρεκόρ, αλλά και από τις μεγάλες θερμοκρασιακές αποκλίσεις σε σχέση με τις μέσες τιμές κατά την προηγούμενη δεκαετία.
Το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) συνέκρινε σε μια σειρά από μετεωρολογικούς σταθμούς του τις ημερήσιες αποκλίσεις της μέγιστης θερμοκρασίας, κατά τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες του 2021, από τη μέση μηνιαία τιμή της περιόδου 2010-2019. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές του ΕΑΑ, η περίοδος σύγκρισης (2010-2019) αποτελεί τη θερμότερη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία των καταγραφών θερμοκρασίας, επομένως οι θετικές αποκλίσεις των φετινών τιμών έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.
Διαπιστώθηκε ότι στους περισσότερους μετεωρολογικούς σταθμούς η θερμοκρασία φέτος ήταν υψηλότερη από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα περισσότερες από τις μισές ημέρες του καλοκαιριού. Στην «κορυφή» των αποκλίσεων βρέθηκαν τα Τρίκαλα Θεσσαλίας, όπου θετικές αποκλίσεις καταγράφηκαν κατά τις 72 από τις 92, συνολικά, ημέρες του καλοκαιριού, ενώ 69 ημέρες με θετικές αποκλίσεις καταγράφηκαν στα Ιωάννινα.
Στην Αθήνα, οι μέγιστες θερμοκρασίες κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα, σε σχέση με τις μέγιστες τιμές της περιόδου 2010-19, συνολικά σε 44 μέρες του τριμήνου του καλοκαιριού (10 μέρες τον Ιούνιο, 18 τον Ιούλιο και 16 τον Αύγουστο).



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες