Τρίτη δόση: Κίνδυνοι λόγω της μη έγκρισης του ΕΜΑ -Γιατί βιάζεται η κυβέρνηση - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 21, 2021

Τρίτη δόση: Κίνδυνοι λόγω της μη έγκρισης του ΕΜΑ -Γιατί βιάζεται η κυβέρνηση


Με ένα σημαντικό «αστερίσκο» ότι δεν έχει γίνει ακόμη σύσταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για χορήγηση Γ’ δόσης, κάτι που επιβεβαιώνει και η Κομισιόν, η Ελληνική Κυβέρνηση, αποφάσισε να «μιμηθεί» χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες το παίρνουν πάνω τους και προωθούν ενισχυτικές δόσεις εμβολίων στον πληθυσμό.
Όπως ανακοινώθηκε, στη χώρα μας, στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού για τους άνω των 60 ετών αλλά και τους υγειονομικούς. Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα που διαμένουν στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Υπενθυμίζεται ότι η τρίτη δόση θα χορηγείται αφού περάσουν 6 μήνες από τον εμβολιασμό τους με δεύτερη δόση.
Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική και πλήρως εμβολιασμένος θεωρείται κάποιος που έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίων (Pfizer, AstraZeneca, Moderna) ή μία με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

Ωστόσο, η αναμνηστική δόση, όπως είπε, αποτελεί ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί περισσότερο η προστασία.
Ο «αστερίσκος»

Την ίδια ώρα όμως προβληματίζει το γεγονός ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) , έχει δηλώσει πως χρειάζεται περισσότερα δεδομένα πριν μπορέσει να εγκρίνει τη χρήση ενισχυτικών δόσεων! «Αυτή τη στιγμή οι ενισχυτικές δόσεις δεν περιλαμβάνονται στην έγκριση της διάθεσης των εμβολίων κατά της COVID-19 και δεν έχουν ακόμη υποβληθεί σε επιστημονική αξιολόγηση από τον EMA, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα», ανέφερε η Κομισιόν σε δήλωσή της προς το Reuters.

Το «μπαλάκι» στα Κράτη Μέλη

Κάπως έτσι, η ευθύνη για την απόφαση να περιληφθούν ενισχυτικές δόσεις στις εκστρατείες εμβολιασμού πηγαίνει… στα Κράτη Μέλη, με την εξής επισήμανση: Στην περίπτωση μη αναμενόμενων παρενεργειών, που μπορούν να συνδεθούν με τις ενισχυτικές δόσεις, τα κράτη της Ε.Ε. ενδέχεται να φέρουν πλήρως την ευθύνη για οποιεσδήποτε νομικές συνέπειες και αιτήματα αποζημιώσεων! Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες λαμβάνουν πλήρη νομική απαλλαγή.
Η Ελληνική «βιασύνη»

Τόσο η Μαρία Θεοδωρίδου όσο και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παραδέχθηκαν ότι ο εμβολιασμός με τρίτη δόση στους άνω των 60 γίνεται χωρίς την έγκριση του EMA. Υποστήριξαν πάντως ότι η έγκριση αυτή «αναμένεται» και ανέφεραν ότι χωρίς τη σχετική έγκριση έχουν προχωρήσει και άλλες χώρες στον εμβολιασμό αυτής της ηλικιακής ομάδας. Απαντώντας μάλιστα σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, h κα Θεοδωρίδου υποστήριξε ότι κάθε χώρα χαράσσει τη δική της γραμμή ακολουθώντας και τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών. Ωστόσο, εξήγησε πως «αλλά είναι τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή στη Δανία κι άλλα στην Ελλάδα». Και πρόσθεσε: «Θα θέλαμε να είναι πιο έγκαιρη η απόφαση του ΕΜΑ», επισημαίνοντας πως τώρα στόχος μας είναι να προστατέψουμε τον πληθυσμό και να προλάβουμε ενδεχομένως πιο άσχημες καταστάσεις στο μέλλον.
…και το πολιτικό κόστος

Σε αυτό το σημείο των δηλώσεων αποκαλύπτεται η πραγματική αιτία της ελληνικής «βιασύνης», διότι η χώρα μας ομολογουμένως έχει μείνει πίσω στα ποσοστά εμβολιασμών, το 4ο κύμα είναι προ των πυλών, η εικόνα της κυβέρνησης σωρευτικά δεν είναι και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και μια προβληματική διαχείριση του νέου κύματος θα φέρει εσωτερικές αναταραχές και βεβαίως πολιτικό κόστος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


Άλλωστε οι σχέσεις μεταξύ Επιτροπής και Κυβέρνησης είναι ήδη σε τεντωμένο σχοινί. Θυμίζουμε ότι πριν λίγες ημέρες η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου είχε βάλει «φρένο» στα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης για την τρίτη δόση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.
Το «μπάλωμα»

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας σήμερα σε εκπομπή του ΑΝΤ1 και ερωτηθείς γιατί προχωρήσαμε σε αποφάσεις για την τρίτη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού πριν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, είπε ότι αυτό δεν χρειαζόταν καθώς έχει ήδη γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο και στο σύνολο της σχεδόν η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί για τη χρησιμότητα του. Ο κ.Θεμιστοκλέους είπε ακόμη ότι η τρίτη δόση χαρακτηρίζεται ως ενισχυτική και παρότι ακόμη είναι νωρίς για να υπάρχει βεβαιότητα, μάλλον θα είναι και η τελευταία που χρειαζόμαστε για να θωρακιστούμε από τον κορωνοϊό, όπως είπε και ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, Άντονι Φάουτσι.

Σε ότι αφορά το τείχος ανοσίας είπε ότι ναι μεν βρισκόμαστε κοντά στο να το χτίσουμε, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη…aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες