Πιστοποιητικά Covid -19 στο Dark Web – Οι «ταρίφες» και οι αναρτήσεις για Ελλάδα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 12, 2021

Πιστοποιητικά Covid -19 στο Dark Web – Οι «ταρίφες» και οι αναρτήσεις για Ελλάδα

 


Φωτογραφικά ντοκουμέντα από επιτήδειους και χάκερ που εμφανίζονται να πουλάνε πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού για τον κορονοϊό στο Dark Web («σκοτεινό διαδίκτυο»).


Οι σελίδες αυτές διαφημίζουν ότι διαθέτουν προς πώληση ψηφιακά πιστοποιητικά, τα οποία μπορούν να περάσουν απαρατήρητα στους ελέγχους. Όπως λένε, αποστέλλουν μέσω e-mail τα πιστοποιητικά που διαθέτουν QR Code, τα οποία μπορεί κάποιος να τα επιδείξει με το κινητό του τηλέφωνο όπου χρειαστεί.

Γέμισε με πλαστά έγγραφα εμβολιασμού το Dark Web.

Σε μία από τις σελίδες το πιστοποιητικό πωλείται 79 δολάρια και σε μία άλλη 75 δολάρια. Ανάμεσα στις χώρες για τις οποίες ισχυρίζονται ότι διαθέτουν πιστοποιητικά είναι και η Ελλάδα. Ο ενδιαφερόμενος καλείται να συμπληρώσει τα στοιχεία του σε ειδική φόρμα και να τα αποστείλει στον προμηθευτή της σχετικής κρυπτογραφημένης σελίδας. Το εντυπωσιακό είναι ότι στα σχόλια που υπάρχουν κάτω από τις αναρτήσεις για τα πιστοποιητικά υπάρχουν αναρτήσεις από άτομα που ισχυρίζονται ότι αγόρασαν τα πλαστά πιστοποιητικά και τα χρησιμοποίησαν στη χώρα μας.


Πώς δουλεύει το πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού

«Ευχαριστώ για το πιστοποιητικό εμβολιασμού για την Ελλάδα. Το σκάναρα στην εφαρμογή «Covid Free Gr», «Δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα στην Ελλάδα», γράφουν. Πως όμως οι επιτήδειοι αποκτούν πρόσβαση στα QR Code; Ειδικοί εξηγούν ότι ένας από τους τρόπους είναι να υποκλέπτουν γνήσια QR Code από χρήστες των social media που αναρτούν δημόσια τα προσωπικά τους δεδομένα (δηλαδή τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους).



Πλαστά πιστοποιητικά στο dark web








Αστυνομικές πηγές που ρωτήθηκαν για το φαινόμενο πώλησης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού στο διαδίκτυο, απάντησαν ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε επαφή με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους φαινόμενα. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα καταγεγραμμένο περιστατικό πώλησης πιστοποιητικού μέσω διαδικτύου στη χώρα μας. Εάν στους ελέγχους των πιστοποιητικών ζητείται η ταυτότητα του κατόχου, τότε δε μπορεί κανείς να ξεγελάσει τις Αρχές. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι δεν ζητείται πάντα στους ελέγχους η αστυνομική ταυτότητα του ατόμου που επιδεικνύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού του. Επίσης, κανείς δε μπορεί να γνωρίζει εάν πράγματι οι άνθρωποι αυτοί πλαστογραφούν πιστοποιητικά ή εάν διαφημίζουν ότι πουλάνε πιστοποιητικά για να πάρουν χρήματα από χρήστες του διαδικτύου χωρίς να τους παραδώσουν το προϊόν που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν».











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες