Ρόδος – Κατάσκοποι: Δεκάδες μηνύματα για τις θέσεις πολεμικών πλοίων της Ελλάδας - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Οκτωβρίου 03, 2021

Ρόδος – Κατάσκοποι: Δεκάδες μηνύματα για τις θέσεις πολεμικών πλοίων της Ελλάδας


Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη δράση του 53χρονου πρώην μάγειρα πλοίου και του 36χρονου γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο που κατηγορούνται για κατασκοπεία.
Στην εισαγγελική πρόταση 32 σελίδων αποκαλύπτεται πλήθος ευρημάτων από τις έρευνες για τους δύο δύο άνδρες που κατηγορούνται για τις πράξεις της υποστήριξης πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, της παραβίασης μυστικών της πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και της προδοτικής κατασκοπείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Οι εκθέσεις αναφέρονται στις εκτεταμένες έρευνες που έγιναν στις ηλεκτρονικές συσκευές τους, που κατασχέθηκαν. Σύμφωνα με την «Δημοκρατική» της Ρόδου, από το κινητό τηλέφωνο στο κινητό του 53χρονου μάγειρα προκύπτει πλήθος κλήσεων προς το κινητό του 36χρονου, ενώ σε τέσσερις κλήσεις το στίγμα του κινητού του ενεργοποιείται από κεραία στο Καστελόριζο.

Οι περισσότερες κλήσεις γίνονται λίγο πριν αναχωρήσει το πλοίο «ΣΤΑΥΡΟΣ», στο οποίο εργαζόταν ο 53χρονος, από το λιμάνι της Ρόδου. Στο κινητό του τηλέφωνο βρέθηκαν επίσης και τέσσερις φωτογραφίες πλοίων του πολεμικού ναυτικού «από υψομετρική διαφορά, ώστε να είναι εμφανής ο εξοπλισμός και ο οπλισμός τους πάνω σε αυτά» αναφέρει η έκθεση.
Στα μηνύματα φαίνεται ότι οι δύο άνδρες κατέγραφαν και τις θέσεις των πλοίων. Σε μήνυμα που έστειλε ο 36χρονος στον 53χρονο ζητά διευκρινίσεις για το σκάφος P32:

– Το σκάφος Ρ32 δεν είναι ορατό στο σημείο. Είναι σωστός ο αριθμός;

– Δεν φαίνεται εντελώς επειδή είναι σκοτεινά, απαντά ο 53χρονος

Στη συνέχεια ο 36χρονος φαίνεται να ψάχνει στην επίσημη ιστοσελίδα του πολεμικού ναυτικού, προφανώς αναζητώντας το προαναφερόμενο σκάφος.



Κατά το χρονικό διάστημα άρσης του απορρήτου, ήτοι από 1/10/2020 έως την 30/11/2020, οι δύο κατηγορούμενοι συνομιλούν μεταξύ τους 61 φορές, κάτι που αποδεικνύει ότι η παροχή πληροφοριών ήταν συνεχής.

Από την έκθεση ανάλυσης δεδομένων του Τμήματος Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών Νοτίου Αιγαίου της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛΑ.ΑΣ. προκύπτει πληθώρα διαδικτυακών συνομιλιών μεταξύ των κατηγορουμένων μέσω των εφαρμογών facebook/messenger, viber και what’s up.

Οι δύο άνδρες επικοινωνούσαν συχνά μέσω διαδικτύου, ενώ ο 36χρονος τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2020 κάνει συχνές κλήσεις σε μία πληθώρα τουρκικών αριθμών τηλεφωνίας (κωδικός +90), πράγμα που αποδεικνύει, όπως επισημαίνει η Εισαγγελέας, ότι ο κατηγορούμενος μετέδιδε τις πληροφορίες που ελάμβανε σε άτομα που έμεναν στην Τουρκία.

Σημειώνεται πως στο κινητό τηλέφωνο του 36χρονου βρέθηκαν αποθηκευμένες μεταξύ άλλων τρεις φωτογραφίες ελληνικού πολεμικού πλοίου αγκυροβολημένου στο Καστελόριζο, αλλά και σκάφους του λιμενικού σώματος με στοιχεία Ρ-206 τραβηγμένες από την συσκευή κινητού τηλεφώνου του 53χρονου και από κοντινή απόσταση. Ο 53χρονος είχε φροντίσει να βγάλει φωτογραφία και από την πάνω πλευρά ώστε να ορατός ο ακριβής εξοπλισμός του, η ετοιμότητά του και η κατάσταση συντήρησής του.

Μάλιστα, σε φωτογραφίες που βρέθηκαν στο κινητό του 36χρονου, ο 53χρονος φαίνεται να έχει τραβήξει άνδρες του πολεμικού ναυτικού μέσα σε πλοία εν ώρα καθήκοντος.

Η εισαγγελέας αναφέρει πως από κοντά ο 53χρονος ήταν πιο αποτελεσματικός στην παρακολούθηση των πλοίων σε σχέση με την φωτογράφηση μέσω drone και παρείχε απόρρητες πληροφορίες σχετικά με την ισχύ, την ετοιμότητα και
αποτελεσματικότητα των ελληνικών πολεμικών δυνάμεων. Οι κοντινές φωτογραφίες έδιναν πληροφορίες για το είδος, την ποιότητα και την ετοιμότητα του οπλισμού και των ναυτικών που μεταφέρουν.

Ο 53χρονος έδινε και προφορικά πληροφορίες για τους αριθμούς και τις θέσεις των ελληνικών πολεμικών πλοίων που συναντούσε κατά τον πλου στην ανοικτή θάλασσα.

Όπως αναφέρει η έκθεση οι φωτογραφίες, επεξεργαζόμενες κατάλληλα από έμπειρο πρόσωπο, δίνουν πληροφορίες σχετικά με τον οπλισμό του, την κατάσταση και την ετοιμότητα του πλοίου και του πληρώματος.

Παράλληλα, βρέθηκε αποθηκευμένη και φωτογραφία ενός περιπολικού λιμενικού σκάφους με στοιχεία Ρ206, στο λιμάνι της Μεγίστης, η οποία επίσης προκύπτει ότι έχει τραβηχτεί από το κινητό τηλέφωνο του 53χρονου.

Η εισαγγελέας τονίζει πως η αποτελεσματικότητα ενός πλοίου ως πολεμικού όπλου εξαρτάται όχι μόνο από τον τύπο του, αλλά και από τον οπλισμό του, το φερόμενο ναυτικό πυροβολικό, τις τορπίλες, τους πυραύλους και σε δευτερεύοντα ρόλο τις νάρκες και βόμβες πίεσης ή βυθού που φέρει.

Αναφέρει, δε, πως όταν η εικόνα είναι κοντινή και από μικρό ύψος και συνδυάζει πληροφορίες για τον οπλισμό που φέρει, την κατάσταση του πλοίου και το προσωπικό που μεταφέρει, ο συνδυασμός των τριών στοιχείων παρέχει πληροφορίες που είναι απόρρητες – προσιτές μόνο στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και την στρατιωτική ηγεσία και δεν μπορεί να τυγχάνουν καταγραφής και επεξεργασίας.

Τέτοιες είναι οι φωτογραφίες που έστελνε ο 53χρονος στον 36χρονο, ενώ, τονίζεται, ότι μετέφερε και πληροφορίες για την θέση και τους αριθμούς των ελληνικών πολεμικών πλοίων στην ανοικτή θάλασσα και τον αριθμό των στρατιωτών που μετέφερε με το πλοίο όπου εργαζόταν στην Μεγίστη.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ακόμη και αν τα οπλικά συστήματα που φέρει ένα πλοίο είναι γνωστά στον αντίπαλο, το αν φέρει τα λεγόμενα στρατηγικά όπλα, αν ο οπλισμός του είναι
 αναβαθμισμένος και «έμφορτος» – γομωμένος, δηλαδή έτοιμος για χρήση, αποτελεί μία λεπτομέρεια πολύ σημαντική σε συνθήκες έντασης, όπως αυτές που επικρατούσαν κατά το χρονικό διάστημα της επικοινωνίας των δύο κατηγορουμένων. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποκαλυφθεί μόνο από κοντινή παρατήρηση και κατόπιν ανάλυσης της εικόνας από εμπειρογνώμονα, ειδικό στα οπλικά συστήματα.

Παράλληλα, ο αριθμός των προσώπων που επιβαίνουν στα πλοία, όπως και ο αριθμός των στρατιωτών που αποβιβάζονται στο νησί, σε συνδυασμό με τους αριθμούς, τον οπλισμό και τις θέσεις των πλοίων στην ανοικτή θάλασσα, δίνουν πληροφορίες για την διάταξη και σύνθεση των στρατιωτικών δυνάμεων. Οι πληροφορίες αυτές είναι απόρρητες και γνωστές μόνο στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς αφορούν στην αμυντική ετοιμότητα της χώρας και η γνώση τους στερεί το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού έναντι του εχθρού.

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες