Ελλάδα: Σε ιδιώτες ο περιβαλλοντικός έλεγχος βιομηχανιών, για το πρόστιμο θα αποφασίζει ο… υπουργός - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Οκτωβρίου 18, 2021

Ελλάδα: Σε ιδιώτες ο περιβαλλοντικός έλεγχος βιομηχανιών, για το πρόστιμο θα αποφασίζει ο… υπουργός


Σύμφωνα με διάταξη που ψηφίστηκε μόλις την περασμένη Πέμπτη (14.10.21) για τους περιβαλλοντικούς ελέγχους σε βιομηχανίες και επιχειρήσεις, προβλέπεται ότι οι αρμόδιοι ελεγκτές για την ρύπανση μετατρέπονται όπως φαίνεται σε… συμβούλους επιχειρήσεων. Το έργο τους ανατίθεται σε ιδιώτες και η δυνατότητά τους να επιβάλλουν πρόστιμα περιορίζεται σε σημαντικό βαθμό. Ακόμη όμως και αν το κάνουν την τελική απόφαση για το πόσο ρυπαίνει π.χ. μια βιομηχανία, δεν θα την πάρουν αυτοί, αλλά ο αρμόδιος υπουργός.

Αυτά με λίγα λόγια προβλέπονται στα άρθρα 50 και 51 νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορά και το θέμα των ελέγχων. Αποτελεί μάλιστα εξέλιξη του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου που είχε ψηφιστεί το Φθινόπωρο του 2020 μετά από εισήγηση του τότε υπουργού Κωστή Χατζηδάκη. Στην εισηγητική έκθεση των εν λόγω άρθρων αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «με την προτεινόμενη ρύθμιση, εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία για περιβαλλοντικούς ελέγχους, έτσι ώστε να διασφαλίζεται, ότι ως γενικός κανόνας οι έλεγχοι αποσκοπούν στη βελτίωση της περιβαλλοντικής διαχείρισης από πλευράς ελεγχόμενων και δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα». Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιεχόμενο των ελέγχων και το σκεπτικό με το οποίο επιβάλλονται ή δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε επιχειρήσεις είναι… απόρρητο για λόγους που σχετίζονται με το επιχειρηματικό απόρρητο.

Οι εν λόγω διατάξεις προβλήθηκαν από τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Σκρέκα ως η χρυσή τομή ώστε να μην οδηγούμαστε σε περιορισμό των δραστηριότητων των επιχειρήσεων κα κλείσιμο, ενώ ταυτόχρονα θα εφαρμόζεται απαρέγκλιτα η περιβαλλοντική νομοθεσία. Παρόλα αυτά εντελώς αντίθετη άποψη είχαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.Η παράγραφος 21 του άρθρου 50 του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος που προβλέπει ότι τον τελευταίο λόγο σε κάθε περιβαλλοντικό έλεγχο μπορεί να έχει ο εκάστοτε υπουργός

Μεταξύ άλλων τοποθετήσεων, η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ραλλία Χρηστίδου, επικαλέστηκε την αρνητική γνώμη της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «το λέει και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, όταν αναφέρεται στο άρθρο 50. Αφιερώνει το άρθρο 4, σελίδες ολόκληρες, και ζητά περαιτέρω προσδιορισμό των νομικών εννοιών του άρθρου. Θέτει ζήτημα ενδεχόμενης εφαρμογής της διάταξης και εντοπίζει σημεία που χρήζουν αναλυτικότερης περιγραφής, κατά το άρθρο 43 παράγραφος 2 του Συντάγματος. Επί της ουσίας οι ελεγκτές θα κρίνουν υποκειμενικά εάν μια παράβαση παραπέμπεται για ποινικές ευθύνες ή όχι. Πεδίο λοιπόν δόξης λαμπρό, ώστε να υφίστανται κάθε λογής πιέσεις και να ανθίσει, τι άλλο; Η διαπλοκή».

Για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας έκανε λόγο ο Κρίτων Αρσένης από το Μέρα 25 αναφερόμενος στην «οδηγία 213/33, για τις υπεράκτιες εργασίες πετρελαίου. Οδηγία 210, του’75, για τις βιομηχανικές εκπομπές. Κανένα δικαίωμα παράτασης της επιβολής προστίμου. Κανένα δικαίωμα να αναβληθεί η επιβολή προστίμου, για κανένα λόγο. Μας φέρνετε κάτι το οποίο παραβιάζει ξεκάθαρα αυτές τις οδηγίες». Επίσης αναφέρθηκε στην ανάθεση των ελέγχων σε ιδιώτες ρωτώντας αν «έχετε αξιολογήσει το μέτρο των ιδιωτών ελεγκτών περιβάλλοντος; Εμείς το έχουμε αξιολογήσει, με καταγγελίες πολιτών απ’ όλη την Ελλάδα που έχω τέτοια παραδείγματα και βλέπω ότι πραγματικά δεν λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος».

Η απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Την λογική της κυβέρνησης επιχείρησε να αναπτύξει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, αναφέροντας στην Ολομέλεια της Βουλής πως «εμάς μας ενδιαφέρει όπου υπάρχουν περιβαλλοντικά ζητήματα να λύνονται με επισπεύδουσα τη βιομηχανία ή την επιχείρηση η οποία υπέπεσε σε αυτό το περιβαλλοντικό λάθος και όχι να τους βάζουμε πρόστιμα άνευ περιεχομένου και το περιβάλλον να παραμένει έρμαιο της ρύπανσης και να κινδυνεύουν από δυσβάσταχτα πρόστιμα ή να είναι επιβαρυμένοι με αυτό».

Αναφερόμενος στην κριτική είπε πως με τις διατάξεις του νόμου αυξάνεται το πρόστιμο για παραβάσεις υψηλής επικινδυνότητας. Συνολικά εκτίμησε πως «ακούγονται πολλά και ανυπόστατα. Βεβαίως δεν θέλουμε να κλείσουν επιχειρήσεις. Βεβαίως δεν θέλουμε να χαθούν θέσεις εργασίας. Θέλουμε όμως η μεν περιβαλλοντική νομοθεσία να τηρείται μέχρι το τελευταίο κόμμα και τα πρόστιμα όπου πρέπει να πέσουν, να πέφτουν σε εκείνον που ευθύνεται για την παράβαση, διότι είμαστε ανένδοτοι σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος».

Στην τοποθέτηση του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου έγινε η βασική επεξεργασία του νομοσχεδίου ο υπουργός Περιβάλλοντος αιτιολόγησε την εμπλοκή ιδιωτών λέγοντας ότι «οι έλεγχοι που γίνονται, στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ περιορισμένοι. Έχουμε δεκάδες χιλιάδες, για να μην πω εκατοντάδες χιλιάδες, δραστηριότητες που πρέπει να ελεγχθούν και ελέγχονται λίγες δεκάδες, λίγες εκατοντάδες κάθε χρόνο και κυρίως μετά από καταγγελίες. Πολλές φορές ούτε τις καταγγελίες δεν προλαβαίνουν να ελέγξουν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος. Έτσι, προσπαθούμε μέσα από τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, μέσα από τη θέσπιση του μητρώου των ιδιωτών ελεγκτών περιβάλλοντος, να αρχίσουμε να διενεργούμε σοβαρούς και τακτικούς πια ελέγχους σε όλους όσους πρέπει να είναι ελεγχόμενοι. Βέβαια, θέλουμε όλα αυτά να γίνονται κάτω από τον ισχυρό έλεγχο και την παρακολούθηση της δημόσιας διοίκησης».

Επίσης ο Κώστας Σκρέκας περιέγραψε την διαδικασία ελέγχου αναφέροντας πως με το νέο μοντέλο «έρχεται ο ελεγκτής, ο όποιος θα είναι πολύ πιθανό και ιδιώτης περιβαλλοντικός ελεγκτής, θα διαπιστώνει τις μη συμμορφώσεις, εφόσον υπάρχουν, θα συμπληρώνει το φύλλο ελέγχου, θα δίνει τη δυνατότητα να υπάρξουν και θα προτείνει μέτρα συμμόρφωσης». Στην συνέχει είπε πως «θα υπάρχουν, τα μέτρα συμμόρφωσης που θα προτείνονται και έχει τη δυνατότητα εντός κάποιου χρονικού διαστήματος, 4 έως 6 μηνών ανάλογα τη δραστηριότητα, να συμμορφωθεί ο ελεγχόμενος και αν δεν συμμορφωθεί υπάρχει λίστα με τις κυρώσεις και τις ποινές τις διοικητικές και τις υπόλοιπες».

Πηγή: News 24/7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες