Πετρέλαιο θέρμανσης: Με τιμές «φωτιά» ξεκινάει η διάθεση – Οι εκτιμήσεις - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2021

Πετρέλαιο θέρμανσης: Με τιμές «φωτιά» ξεκινάει η διάθεση – Οι εκτιμήσεις


Συναγερμός και ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση για τις πολύ υψηλές τιμές στην ενέργεια, με το οικονομικό επιτελείο να προσπαθεί να χτίσει αναχώματα και να στηρίξει τα ευάλωτα νοικοκυριά.


Οι τιμές στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στις διεθνείς αγορές έχουν πάρει την ανιούσα, με αποτέλεσμα να συμπαρασύρονται και οι εγχώριες τιμές. Κρας τεστ αποτελεί η Παρασκευή που ξεκινά η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, με τις τιμές του λίτρου να αναμένονται αρκετά αυξημένες. Με  βάση τα σημερινά δεδομένα οι αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να ξεκινούν από το 30% στα μεγάλα αστικά κέντρα και να ξεπερνούν το 50% στις νησιώτικες περιοχές.

Όπως είχε αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου στα μεγάλα αστικά κέντρα το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει να πωλείται στο 1,13 – 1,15 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα από 0,798 ευρώ πέρυσι ενώ στα νησιά η τιμή του λίτρου ενδεχομένως να ξεπεράσει το 1,25 ευρώ το λίτρο.

Στα σκαριά επίδομα θέρμανσης

Το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης είναι διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι και οι δικαιούχοι θα υπερβούν το 1 εκατ. έναντι 707.000 πέρυσι. Το επίδομα εφέτος θα το λάβουν και εκείνοι που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Επίσης, να σημειωθεί ότι διευρυμένα είναι τα κριτήρια, τόσο τα εισοδηματικά όσο και τα περιουσιακά.

Το επίδομα αυξάνεται κατά 36% για νοικοκυριά χωρίς παιδιά, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα παιδί, κατά 59% για νοικοκυριά με δύο παιδιά και κατά 68% για νοικοκυριά με τρία παιδιά. Για κάθε προστατευόμενο παιδί αυξάνεται κατά 20% (αντί για 10% που ίσχυε). Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται από 80 ευρώ σε 100 ευρώ.

Παρεμβάσεις έχουν γίνει και στο κομμάτι τόσο του ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και του φυσικού αερίου (το δεύτερο σκέλος).

Πιο συγκεκριμένα:

Η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου αυξάνεται από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα. Πρακτικά, η επιδότηση ανεβαίνει από τα 9 στα 18 ευρώ το μήνα.

Επιπλέον, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε πρόσθετες εκπτώσεις για τις καταναλώσεις από 300 - 600 κιλοβατώρες το μήνα, πάνω από την έκπτωση 30% που χορηγεί από τον Αύγουστο και απευθύνει σύσταση στους εναλλακτικούς προμηθευτές να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις.

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 24 ευρώ το μήνα.
Στο φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προχωρήσει σε έκπτωση 15% προς τους προμηθευτές προκειμένου εκείνοι να την μετακυλήσουν στους οικιακούς καταναλωτές. Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι το φυσικό αέριο (όπως και άλλα καύσιμα θέρμανσης πέρα από το πετρέλαιο) εντάχθηκε στο επίδομα θέρμανσης.

Τέλος τα συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης σαρώνουν την αγορά προκειμένου, τουλάχιστον να αποκρούσουν τις αχρείαστες αυξήσεις, ειδικά σε κάποια προϊόντα και υπηρεσίες που δεν είναι λειτουργεί ικανοποιητικά ο ανταγωνισμός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν κατέθεσε χθες, Τετάρτη εργαλειοθήκη με προτάσεις για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών στην ενέργεια που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φοροελαφρύνσεις σε ευάλωτα νοικοκυριά και εγγυήσεις για αποφυγή αποσυνδέσεων ρεύματος.











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες