Ενέργεια: Οι ανατιμήσεις φέρνουν αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Οκτωβρίου 05, 2021

Ενέργεια: Οι ανατιμήσεις φέρνουν αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων


Το κύμα ανατιμήσεων σε φυσικό αέριο, ρεύμα και καύσιμα φέρνει απόγνωση στους καταναλωτές που αναρωτιούνται πώς θα ζεστάνουν το σπίτι τους τον χειμώνα. Η αύξηση της τιμής της ενέργειας φέρνει και ανατιμήσεις σε βασικά είδη που έχουν ήδη γίνει αισθητές και όλοι κρατούν στάση αναμονής περιμένοντας τις υπουργικές αποφάσεις που θα ελαφρύνουν τις αυξήσεις.


Η τριπλή ανατίμηση σε ρεύμα, καύσιμα και φυσικό αέριο σπρώχνει τους καταναλωτές να αναζητήσουν φθηνές λύσεις στο πρόβλημα του πώς θα ζεσταθούν το χειμώνα. Air condition και τζάκια αποτελούν εναλλακτικές που οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν όπως μπορούν, σε περίπτωση που η τιμή του πετρελαίου ξεφύγει. 

Το ρεύμα αύριο θα πωληθεί 171 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό που κατέγραψε τον περασμένο μήνα, όπως και το πετρέλαιο που φλερτάρει με τα 80 δολάρια το βαρέλι ενώ το φυσικό αέριο πωλείται στα 64 δολάρια.

Με αυτές τιμές  η κιλοβατώρα κοστίζει στη λιανική 0,185/σεντς χωρίς την επιδότηση, το πετρέλαιο κίνησης 1,434 € το λίτρο  και το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει να πωλείται 1,05 €  .Όσο για το φυσικό αέριο κοστίζει  8 € η μεγαβατωρα από 4,5 πέρσι. Ο ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων, Απόστολος Μπλέτσος, δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open ότι υπολογίζουν η τιμή του πετρελαίου να ξεκινάει από 1€ - 1,10€ το λίτρο. «Ο κόσμος ανησυχεί, ρωτάει, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να τούς απαντήσουμε υπεύθυνα ποια θα είναι η τιμή εκκίνησης», είπε. 


Αυξήσεις σε δεκάδες βασικά προϊόντα
Η εκτίναξη στο κόστος της ενέργειας έχει παρασύρει την τιμή σε δεκάδες προϊόντα στο καλάθι της νοικοκυράς με πρώτο το ψωμί. Όπως υποστηρίζουν οι αρτοποιοί οι αυξήσεις σε έλαια , βούτυρο , αλεύρι και ζάχαρη είναι συνεχείς. «Για να επιβιώσουμε κάνουμε αυτές τις αυξήσεις», εξήγησε ο αρτοποιός Γρηγόρης Στρατής.  Στο ψωμί η αύξηση που έχει περάσει στον καταναλωτή φθάνει το 20%. Οι αρτοποιοί  δεν αποκλείουν και νέα αύξηση στο αλεύρι πριν το τέλος του έτους  . 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες