Εικόνες ντροπής με φοιτητές να περιμένουν στην ουρά για ένα γεύμα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Οκτωβρίου 07, 2021

Εικόνες ντροπής με φοιτητές να περιμένουν στην ουρά για ένα γεύμα

Ουρές για τη Λέσχη του ΑΠΘ  STAVROS PANAGIOTIDIS/FACEBOOK

Άνοιξαν τα ελληνικά Πανεπιστήμια με εικόνες χάους. Αυτό που προβληματίζει τους πανεπιστημιακούς και τους φοιτητές είναι η πρόβλεψη για μέχρι και για 100% πληρότητα των αμφιθεάτρων την ώρα που υπάρχουν μεγάλα οργανωτικά ζητήματα.
Έναρξη δια ζώσης φοιτητικής ζωής λοιπόν για το νέο έτος, ωστόσο τα προβλήματα δε λείπουν, λόγω των μέτρων για την πανδημία.
Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου άνοιξαν σταδιακά τα Πανεπιστήμια, ωστόσο ορισμένα ιδρύματα, όπως το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ανακοίνωσαν ότι τα μαθήματα θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου, για την "καλύτερη προετοιμασία τους στην εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου". Στο ΕΚΠΑ, όπως και σε άλλα πανεπιστήμια, υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς την έναρξη των μαθημάτων, ανά σχολή. Για παράδειγμα στο Τμήμα Φιλολογίας ξεκίνησαν τη Δευτέρα, ενώ το Τμήμα Ψυχολογίας και στη Νομική Σχολή θα ξεκινήσουν στις 11 Οκτωβρίου

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, τα μαθήματα, θεωρητικά και εργαστηριακά, θα πραγματοποιηθούν υποχρεωτικά δια ζώσης με αυξημένα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ωστόσο, τα νέα μέτρα έχουν προκαλέσει ήδη την ταλαιπωρία δεκάδων φοιτητών που προσπαθούν να φτάσουν στη φοιτητική Λέσχη για να προμηθευτούν φαγητό.
Βάσει κανονισμών λειτουργίας, το φοιτητικό εστιατόριο και το κυλικείο θα λειτουργούν με τους όρους των αντίστοιχων καταστημάτων εστίασης. Η κατανάλωση τροφίμων εντός του εσωτερικού χώρου του φοιτητικού εστιατορίου επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο. Για τους δικαιούμενους σίτισης που δεν έχουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης, ή που δεν διαθέτουν βεβαίωση εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου, το φαγητό παραλαμβάνεται σε πακέτο αποκλειστικά και μόνο από την είσοδο του εστιατορίου και η κατανάλωσή του μπορεί να γίνεται εκτός των σημείων ελέγχου που βρίσκονται στις εισόδους του Ιδρύματος. Παρομοίως, για τον χώρο του κυλικείου, τα τραπεζοκαθίσματα που είναι τοποθετημένα εσωτερικά, μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο από πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, άλλως, για όσους διαθέτουν βεβαίωση εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου, τα τρόφιμα ή ροφήματα θα παραλαμβάνονται σε πακέτο αλλά η κατανάλωσή τους θα γίνεται στους εξωτερικούς χώρους του Ιδρύματος.

Δείτε παρακάτω την ανάρτηση που έκανε ο διδάκτορας Ιστορίας, Σταύρος Παναγιωτίδης. Οι εικόνες είναι ενδεικτικές για το χάος που προκλήθηκε στο ΑΠΘ, με δεκάδες φοιτητές να σχηματίζουν ουρές έξω από αυτό. Πραγματικά προκαλεί εύλογες απορίες το γιατί εδώ και τόσους μήνες δεν έχει βρεθεί ένας χώρος που να μπορεί να ικανοποιήσει τις έκτακτες ανάγκες της νέας "κανονικότητας" για να εξυπηρετηθούν οι φοιτητές.


Όπως γράφει χαρακτηριστικά ο ίδιος: "Αυτή είναι η φοβερή προετοιμασία που έκανε ο πρύτανης του ΑΠΘ και το υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα του Ιδρύματος. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του μεγαλύτερου πανεπιστημίου των Βαλκανίων περιμένουν για πάρα πολλή ώρα σε αυτήν την τεράστια ουρά για να φάνε στη Λέσχη. Σε λίγες μέρες που ο καιρός θα κρυώσει τι θα γίνεται; Για αυτο το πραγμα θα απολογηθεί κάποιος; Ο Δήμος δεν ενδιαφέρεται να ασχοληθεί; Έχει μείνει κάποιος που να ντρέπεται λιγο;Ποιος από αυτούς που είναι υπεύθυνοι για αυτό το αίσχος θα άφηνε ποτέ το δικό του παιδι να σταθεί μια ώρα στην ουρά μέσα στο κρύο για να φάει ένα πιάτο φαγητό;;;".
Στα αμφιθέατρα χωρίς αποστάσεις

Πρωτόγνωρες είναι όμως οι εικόνες και μέσα στις αίθουσες. Οι φοιτητές προσήλθαν στη δια ζώσης διδασκαλία, με μάσκες αλλά, λόγω έλλειψης χώρων, σε πολλές σχολές οι απαραίτητες αποστάσεις δεν ήταν δυνατόν να τηρηθούν. Η χρήση μάσκας στα πανεπιστήμια είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ όπου υπάρχει συνωστισμός. Εξαιρούνται περιπτώσεις όπου η φύση του διδασκόμενου μαθήματος δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή τους με χρήση μάσκας (π.χ. αθλήματα σε Σχολές Φυσικής Αγωγής, χρήση πνευστών μουσικών οργάνων σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών).Πρεμιέρα για τα δια ζώσης μαθήματα στη Φιλοσοφική Αθήνας INTIME NEWS
Μέτρα και προϋποθέσεις

Στην τελευταία υπουργική απόφαση προβλέπεται, ότι το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, όταν προσέρχονται στα Πανεπιστήμια, οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις:

-να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για Covid-19, τον οποίο έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών ή

-να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή

-να επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορονοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Επίσης, δημιουργήθηκε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, το edupass, στην οποία οι φοιτητές θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά εμβολιασμού, νόσησης, εργαστηριακών τεστ.

Τα πιστοποιητικά θα επιβεβαιώνονται από το σύστημα, το οποίο συνδέεται με τις βάσεις του ΕΟΔΥ, ενώ τα δεδομένα θα διαγράφονται μετά από επτά ήμερες.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα σύμβασης παροχής υπηρεσιών από τα πανεπιστήμια να προσλαμβάνουν άτομα για τον αποκλειστικό έλεγχο της διασφάλισης τήρησης των μέτρων.

Το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων προβλέπει ότι κάθε Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου, ορίζει τον υπεύθυνο διαχείρισης Covid-19 και τον αναπληρωτή του, μέτρο για το οποίο αντιδρούν πολλά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
ΠΟΣΔΕΠ: Επιπλέον μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των πανεπιστημίων

"Υπέρ της επιστροφής στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία" τάσσεται η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού) με ανακοίνωσή της, ζητώντας όμως επιπλέον μέτρα ασφαλείας.

Εκτός των μέσων προστασίας (μάσκες, χρήση αντισηπτικών, τήρηση αποστάσεων και εφαρμογή των πρωτοκόλλων που προτείνουν οι ειδικοί), απαιτεί "να διαμορφωθούν κατάλληλα οι χώροι εκπαίδευσης, να αναζητηθούν νέοι και να εξασφαλιστεί ο καθαρισμός και ο εξαερισμός τους με τη συντήρηση ή προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο".

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, η ΠΟΣΔΕΠ κάνει έκκληση σε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να εμβολιαστούν το συντομότερο.

Επισημαίνει, όμως, ότι η "εξαγγελία του υπουργείου για την λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων σε όλα τα campus των Πανεπιστημίων έχει καθυστερήσει και πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα".

Παράλληλα, τονίζεται στην ανακοίνωση, "θα πρέπει να ενισχυθούν ή να εγκατασταθούν σε κατάλληλους χώρους κλιμάκια του ΕΟΔΥ, πιθανώς σε συνεργασία και με τις Ιατρικές Σχολές στα Πανεπιστήμια που διαθέτουν, για τη διενέργεια συχνών δειγματοληπτικών τεστ (screening) σε ασυμπτωματικά άτομα, rapid ή μοριακών τεστ όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, καθώς και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας".

Η ΠΟΣΔΕΠ εξακολουθεί να θεωρεί "ακατανόητη και ανεδαφική τη θέση του υπουργείου για "διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών (σε ποσοστό 100%) και στην μέγιστη πληρότητα των αιθουσών", όταν σε πολλές περιπτώσεις η πληρότητα ξεπερνά το 100% (με ορθίους στις αίθουσες), πολλές αίθουσες δεν έχουν εξαερισμό ή υπάρχει αδυναμία τακτικού καθαρισμού, και όταν σε άλλους χώρους συγκέντρωσης ατόμωνορίζεται πληρότητα 50-80% (όπως στα θεάματα)".

H τελευταία υπουργική απόφαση, υποστηρίζει η ΠΟΣΔΕΠ, "έχει εντείνει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια του διδακτικού προσωπικού, καθώς τα μέτρα επιβάλλονται οριζόντια και δεν λαμβάνονται υπόψη τοπικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες Τμημάτων ή Σχολών, ούτε επιτρέπονται εναλλακτικές επιλογές και προσαρμογή των μέτρων εκεί όπου δεν είναι εκ των πράγματων εφικτή η εφαρμογή τους".

Επίσης ζητά να λαμβάνεται πρόνοια για εξαιρέσεις σε περιπτώσεις ατόμων ευάλωτων, με επιβαρυμένη υγεία.

Η ΠΟΣΔΕΠ σημειώνει, ότι οι διδάσκοντες έχουν την αρμοδιότητα να κρίνουν αν το μάθημά τους διεξάγεται σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας, και, σε περίπτωση που διαπιστώνουν μη συμμόρφωση ή ελλιπή τήρηση των οριζόμενων μέτρων, να το διακόψουν ή να λάβουν κάθε άλλη αναγκαία απόφαση για την οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Τέλος, πέραν των μέτρων εκείνων που αφορούν άμεσα τη λειτουργία των πανεπιστημίων, ζητά επίσης ευρύτερα μέτρα και πολιτικές περιορισμού της μετάδοσης του ιού και αντιμετώπισης των επιπτώσεών του, τα οποία επηρεάζουν την ασφάλεια της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και όλων των πολιτών, όπως η βελτίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς για ασφαλέστερη μετακίνηση και η ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Χρήστος Δεμέτης-news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες