Bullying οικογένεια: Ο εκφοβισμός από αδέλφια επιφέρει ψυχικά τραύματα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Οκτωβρίου 02, 2021

Bullying οικογένεια: Ο εκφοβισμός από αδέλφια επιφέρει ψυχικά τραύματα


Ο εκφοβισμός από έναν αδελφό ή αδελφή στην παιδική ηλικία μπορεί να έχει διαρκή αποτελέσματα, απειλώντας την ψυχική υγεία στα εφηβικά χρόνια. Αυτό αποδείχθηκε σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ψυχική υγεία επηρεάστηκε, είτε κάποιος ήταν ο εκφοβιστής είτε το θύμα. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ήταν το εύρημα ότι ακόμη και εκείνοι που εκφοβίζουν τα αδέλφια τους, αλλά δεν εκφοβίζονται οι ίδιοι, είχαν φτωχότερα αποτελέσματα ψυχικής υγείας χρόνια αργότερα. Η νέα έρευνα ανέλυσε δεδομένα για 17.000 εφήβους για να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος του bullying μεταξύ αδελφών.



Λεπτομέρειες για την μελέτη σχετικά με το bullying

Οι συμμετέχοντες ήταν μέρος της μελέτης Millennium Cohort στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εν λόγω μελέτηυ ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Τα αδέλφια υμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με τον εκφοβισμό αδελφών σε ηλικία 11 και 14 ετών και για την ψυχική τους υγεία σε ηλικία 17 ετών. Την ίδια στιγμή, οι γονείς τους απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με την ψυχική υγεία του παιδιού τους σε αυτές τις ηλικίες. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι καθώς η συχνότητα του εκφοβισμού αυξανόταν στην πρώιμη έως τη μέση εφηβεία, η σοβαρότητα των προβλημάτων ψυχικής υγείας στα τέλη της εφηβείας αυξάνεται επίσης. Παρόλο που ο εκφοβισμός αδελφών είχε προηγουμένως συνδεθεί με κακά αποτελέσματα ψυχικής υγείας, δεν ήταν γνωστό αν υπάρχει σχέση μεταξύ της επιμονής του εκφοβισμού αδελφών και της σοβαρότητας των αποτελεσμάτων ψυχικής υγείας, μακροπρόθεσμα.



Διερευνήθηκαν ολοκληρωμένα μια σειρά από αποτελέσματα ψυχικής υγείας, τα οποία περιελάμβαναν μέτρα ψυχικής υγείας. Αυτό ίσχυσε για μέτρα τόσο θετικής ευεξίας και αυτοεκτίμησης όσο και αρνητικών συμπτωμάτων ψυχολογικής δυσφορίας. Ως θύμα εκφοβισμού μεταξύ αδελφών, ο δράστης ή και οι δύο είχαν μακροπρόθεσμη επίδραση τόσο στη θετική όσο και στην αρνητική ψυχική υγεία των εφήβων. Η μελέτη σημείωσε ότι η εφηβεία είναι μια ιδιαίτερα ευάλωτη περίοδος για την επιδείνωση της ψυχικής υγείας. Οι αδελφικές σχέσεις μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη αυτών των ζητημάτων. Οι ερευνητές πρότειναν ότι οι στρατηγικές πρόληψης και οι κλινικές παρεμβάσεις που μειώνουν τον εκφοβισμό αδελφών στην πρώιμη εφηβεία μπορεί να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας στα τελευταία εφηβικά χρόνια.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες