Το φρούτο που μειώνει τη χοληστερίνη και τον κίνδυνο εγκεφαλικού έως 50% - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Νοεμβρίου 09, 2021

Το φρούτο που μειώνει τη χοληστερίνη και τον κίνδυνο εγκεφαλικού έως 50%


Το εγκεφαλικό είναι μια από τις πιο τρομακτικές παθήσεις σε παγκόσμια κλίμακα και είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν ώστε κάποιος να νοσήσει. Ένα φρούτο, ωστόσο, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου έως και κατά το ήμισυ.

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν η ροή του αίματος στον εγκέφαλο ξαφνικά εμποδίζεται. Για να αποφευχθεί η εμφάνιση τέτοιων περιστατικών στους ασθενείς συνταγογραφείται συνήθως φαρμακευτική αγωγή. Ένα φρούτο, ωστόσο, μπορεί να συμβάλει με απολύτως φυσικό τρόπο στη μείωση της πιθανότητας ενός εγκεφαλικού. Παράλληλα με άλλα λευκά φρούτα, τα αχλάδια θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου έως και κατά το ήμισυ.

Η συχνότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι υψηλή, αλλά ορισμένα προληπτικά μέτρα μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο της πάθησης.

Οι ερευνητές έχουν επισημάνει τα πολλαπλά οφέλη της ημερήσιας πρόσληψης φρούτων ως προς την καρδιαγγειακή υγεία. Συγκεκριμένα, τα φρούτα με λευκή σάρκα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω των μοναδικών αντιοξειδωτικών τους.

Τα οφέλη των αχλαδιών
Τα αχλάδια έχουν επίσης αποδειχθεί ότι συμβάλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της LDL χοληστερόλης, χάρη στις φυσικές τους ίνες, γνωστές ως πηκτίνη.

Το Harvard Health αναφέρει: «Τα αχλάδια είναι μια καλή πηγή ινών ενώ περιέχουν αρκετές ευεργετικές φυτικές ενώσεις (φυτοχημικά), συμπεριλαμβανομένης της κατεχίνης.
«Επίσης, η κατεχίνη βρίσκεται στα μήλα και στο κακάο. Η κατεχίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη βελτίωση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων και την αποθάρρυνση θρόμβων αίματος».

Το 2011, μια ομάδα Ολλανδών ερευνητών που μελέτησαν τα οφέλη των αχλαδιών ανέφεραν ότι τα φρούτα με το υψηλότερο φυτοχημικό περιεχόμενο θα μπορούσαν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η επικεφαλής της μελέτης, Linda M Oude Griep,δήλωσε: «Για να αποφευχθεί το εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να είναι χρήσιμο να καταναλώνουμε σημαντικές ποσότητες λευκών φρούτων και λαχανικών» ενώ συμπλήρωσε λέγοντας πως «η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα είναι ένας εύκολος τρόπος για να αυξηθεί η πρόσληψη λευκών φρούτων και λαχανικών».

«Ωστόσο, άλλες ομάδες φρούτων και λαχανικών μπορούν να προστατεύσουν από χρόνιες ασθένειες. Ως εκ τούτου, παραμένει σημαντικό να καταναλώνουμε πολλά φρούτα και λαχανικά».

Πώς πραγματοποιήθηκε η μελέτη
Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα από περισσότερους από 20.000 ενήλικες με μέση ηλικία τα 41έτη. Κανένα από τα προαναφερθέντα άτομα δεν είχε ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου στην αρχή της μελέτης, όπως αναφέρει δημοσίευμα της express.co.uk.

Οι ερευνητές ανέλυσαν προσεκτικά την κατανάλωση μήλων και αχλαδιών, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες και φλαβονοειδή. Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς περιόδου παρακολούθησης, τεκμηριώθηκαν συνολικά 233 εγκεφαλικά επεισόδια.

Συμπερασματικά, τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η συχνότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν 52%χαμηλότερη για όσους κατανάλωναν πολλά λευκά φρούτα και λαχανικά, σε σύγκριση με εκείνους που τα κατανάλωναν λιγότερο συχνά.

Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μειώθηκε κατά 9% με κάθε 25 γραμμάρια λευκών φρούτων και λαχανικών που καταναλώνονται την ημέρα.
Ο Heike Wersching, του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Münster στη Γερμανία, πρόσθεσε: «Η παρατηρούμενη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να οφείλεται περαιτέρω σε έναν γενικά πιο υγιεινό τρόπο ζωής ατόμων που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά».

Άλλες μελέτες έχουν αναδείξει τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.
Αυτός ο μειωμένος κίνδυνος, ωστόσο, είναι πιο σημαντικός για τις γυναίκες από ό, τι για τους άνδρες.


 

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες