Εξαπάτηση μέσω αγγελιών (συνήθως στο διαδίκτυο) για αγορά/πώληση αγαθών - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Νοεμβρίου 19, 2021

Εξαπάτηση μέσω αγγελιών (συνήθως στο διαδίκτυο) για αγορά/πώληση αγαθών


Εξαπάτηση μέσω αγγελιών (συνήθως στο διαδίκτυο) για αγορά/πώληση αγαθών

Επιτήδειοι τηλεφωνούν σε ανυποψίαστους πολίτες και με πρόφαση ότι ενδιαφέρονται να αγοράσουν άμεσα το προς πώληση προϊόν, ζητούν από τα θύματα τους να τους δώσουν είτε τα στοιχεία της κάρτας τους είτε τους κωδικούς του e-banking τους και τους κωδικούς μίας χρήσης (OTP) που λαμβάνουν εκείνη την στιγμή στο κινητός τους ώστε δήθεν να τους καταθέσουν/βάλουν τα χρήματα.

Άλλες φορές οι ίδιοι οι επιτήδειοι αναρτούν αγγελίες στο διαδίκτυο για δήθεν πώληση προϊόντων και εξαπατούν τους υποψήφιους αγοραστές, οι οποίοι αποστέλλουν τα χρήματα, χωρίς όμως ποτέ μετά να παραλάβουν αυτό που αγοράσανε.

Άλλες φορές πάλι οι ανυποψίαστοι πολίτες, ως πωλητές, πείθονται από τους δράστες ότι :
είτε έχουν ήδη εξοφληθεί για το προϊόν που πούλησαν, κυρίως με το να τους επιδεικνύουν πλαστή βεβαίωση μεταφοράς εμβασμάτων.
είτε ότι δήθεν εκ παραδρομής τους έχουν καταθέσει μεγαλύτερο χρηματικό ποσό και ζητούν την επιστροφή της διαφοράς. Συνήθως ισχυρίζονται ότι κατά την πληκτρολόγηση του ποσού «πάτησαν κατά λάθος» ένα μηδενικό παραπάνω και αντί π.χ. για 800 ευρώ κατέθεσαν 8.000. Και σε αυτή την περίπτωση για να αποδείξουν τον ισχυρισμό τους, αποστέλλουν πλαστό αποδεικτικό της κατάθεσης χρημάτων.

Τι πρέπει να προσέχετε
Μην αποκαλύπτετε για κανέναν λόγο (ακόμη και με την πρόφαση ότι έτσι θα μπορέσουν να σας καταθέσουν τα χρήματα) σε τρίτους τους κωδικούς πρόσβασής σας στο e-banking, τους κωδικούς μίας χρήσης (OTP) που λαμβάνετε μέσω SMS/Viber, τα στοιχεία της κάρτας σας καθώς και τα προσωπικά και οικονομικά σας στοιχεία. Αρκεί να τους δώσετε μόνο τον λογαριασμό IBAN σας.
Να ελέγχετε την κίνηση των λογαριασμών σας στο e-Banking για το ακριβές ποσό το οποίο σας έχει πιστωθεί από τον αγοραστή. Μην βασίζεστε μόνο σε τυχόν αποδείξεις κατάθεσης που σας προσκομίζει ο αγοραστής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες