Ανατιμήσεις: Νέα ρεκόρ καταγράφει ο πληθωρισμός - Αγωνία για νέο κύμα αυξήσεων την "αυγή" του 2022 - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 10, 2021

Ανατιμήσεις: Νέα ρεκόρ καταγράφει ο πληθωρισμός - Αγωνία για νέο κύμα αυξήσεων την "αυγή" του 2022


Τον Νοέμβριο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή έφτασε στο 4,3%, κάτι που παραπέμπει σε αύξηση άνω του 4,5% στον εθνικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Αναμένονται ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ.
Σε επίπεδα ρεκόρ κινείται ο πληθωρισμός με "καύσιμο" τις τιμές ενέργειας, πρώτων υλών και κόστους μεταφορών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Νοέμβριο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, σύμφωνα με την Eurostat, στην Ελλάδα έφτασε στο 4,3%, κάτι που παραπέμπει σε νούμερα άνω του 4,5% για τον εθνικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ο οποίος ανακοινώνεται το μεσημέρι από την ΕΛΣΤΑΤ.
Εκεί αναμένεται να αποτυπωθεί αυτό που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες νοικοκυριά με τις ανατιμήσεις σε κλάδους όπως τα ενεργειακά προϊόντα, το φυσικό αέριο και τα τρόφιμα.
Νέες αυξήσεις το 2022

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις και για την επόμενη χρονιά δεν είναι και η πιο αισιόδοξη καθώς προβλέπεται νέος γύρος αυξήσεων σε προϊόντα στους τιμοκαταλόγους που θα σταλούν σε σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο από το νέο έτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι για κορύφωση του πληθωρισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2022 κάνει λόγο πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η ετήσια μεταβολή του ΔΤΚ αναμένεται να προσεγγίσει το 4,5% το 4ο τρίμηνο του 2021 και να υπερβεί το 5% το 1ο τρίμηνο του 2022, υποχωρώντας στο 3,5% το 2ο τρίμηνο και στο 0,6%, κατά μέσο όρο το 2ο εξάμηνο του 2022. Συνολικά, η ετήσια μεταβολή του δείκτη εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 2,5% το 2022. Η πρόβλεψη της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό είναι για πληθωρισμό 0,5% φέτος και 1% για το 2022.
Οι προηγούμενοι μήνες

Υπενθυμίζεται ότι πληθωρισμός ήταν στο 2,2% τον Σεπτέμβριο κι έφτασε στο 3,4% τον Οκτώβριο. Μια νέα εκτίναξη ατυόματα θα φέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για το πόσο επηρεάζεται η ζήτηση, βασικός πυλώνας τροφοδότησης της ανάπτυξης αλλά και βέβαια το εάν θα απαιτηθεί επέκταση των μέτρων στήριξης για την αναπλήρωση των απωλειών στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς την ώρα που βασικό όμως μέλημα δημοσιονομική ανάγκη ο δραστικός περιορισμός του ελλείμματος.
Η ενέργεια

Στο φόντο αυτό με δεδομένες τις δημοσιονομικές πιέσεις αναφέρεται ότι έχει τεθεί στη συζήτηση η υιοθέτηση κριτηρίων ότι στις κατανομές των επιδοτήσεων στους οικιακούς λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου

Χτες πάντως, sτα 231,83 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για αύριο Παρασκευή 10/12/2021. Η τιμή σημείωσε άνοδο 1% σε σχέση με την τιμή της Πέμπτης. Ωστόσο τα σημάδια είναι ανησυχητικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενδεικτικό είναι ότι οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης ηλεκτρικής ενέργειας με παράδοση την επόμενη χρονιά είναι αυξημένες κατά 11% στη Γερμανία και κατά 7% στη Γαλλία.

Σε απόλυτες τιμές οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, , έχουν φθάσει στα 184,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το αντίστοιχο γαλλικό συμβόλαιο έχει κάνει άλμα στα 211 ευρώ.

Ανησυχητικά είναι, και με βάση το Bloomberg, τα μηνύματα από το μέτωπο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η πτώση της θερμοκρασίας ανεβάζει τη ζήτηση σε όλη την ΕΕ.
Ενισχύσεις

Πάντως με βάση όσα ανέφερε, χτες, μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ελληνική κυβέρνηση έχει διαθέσει 670 εκατ. ευρώ το τελευταίο 4μηνο για τις αυξήσεις των τμών ρεύματος, σύμφωνα με

Μάλιστα ο κ. Σκρέκας υπεραμύνθηκε των πολιτικών που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, με αφορμή δηλώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την τροπολογία του ΥΠΕΝ στο νομοσχέδιο της απολιγνιτοποίησης.

Ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση διέθεσε το χρηματικό ποσό των 670 εκατ. ευρώ για να στηρίξει τα ελληνικά νοικοκυριά, για να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, ενώ «η Ελλάδα έχει λάβει μεγαλύτερα μέτρα από άλλες χώρες».

Στη συνέχεια, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι υπερπλεονάσματα από τις δημοπρασίες ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα αλλά και από τα περισσεύματα του ειδικού λογαριασμού που στηρίζει τις ΑΠΕ, κατευθύνονται προς τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας έτσι ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση μέχρι τις 300 πρώτες κιλοβατώρες που καταναλώνει ένα νοικοκυριό.
Τι αναφέρει το Υπ. Οικονομικών

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, μιλώντας χτες στα Παραπολιτικά FM ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι «Η μεγάλη εικόνα για την πορεία της οικονομίας είναι αισιόδοξη, είναι ικανοποιητική. Δεν είναι μόνο οι ρυθμοί ανάπτυξης, είναι η μείωση της ανεργίας, είναι η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, είναι το γεγονός ότι οι τζίροι των επιχειρήσεων το ‘21 έχουν φτάσει στο επίπεδο του τζίρου του ’19, είναι η συνεχιζόμενη αύξηση των καταθέσεων, είναι η βελτίωση της βιομηχανικής παραγωγής άρα το σύνολο των δεικτών είναι ικανοποιητικό.

Όμως η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί επιπλέον ανασφάλειες εξαιτίας δίδυμων κρίσεων... Είπατε ότι η ανάκαμψη των οικονομικών συνοδεύεται με μια αύξηση του πληθωρισμού αυτό είναι αληθές όμως εδώ έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού παγκοσμίως που θα κρατήσει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις όμως εξακολουθούμε να πιστεύουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι θα είναι παροδική.

Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει να υλοποιεί πολιτικές που θα βελτιώνουν κατά μόνιμο τρόπο το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη για να καλύπτει πρόσκαιρες αναταράξεις, που μπορεί να είναι πιο ισχυρές το Δεκέμβριο. Άρα μόνιμες πολιτικές , αυτές είναι να συνεχίσουμε να διατηρούμε χαμηλούς φόρους και να μειώνουμε όσο μπορούμε φόρους. Δεύτερον να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό και ξέρετε ότι θα προχωρήσουμε σε μια δεύτερη πρωτοβουλία το 2022 αφού συζητήσουμε με τους αρμόδιους φορείς. Και τρίτον, να λαμβάνουμε πρόσκαιρες πολιτικές για όσο κρατά αυτή η έντονη κρίση.

Σε αυτή την κατεύθυνση σας απαντάω ότι ναι εάν αυτή η κρίση ...που κατά πάσα πιθανότητα στο ενεργειακό πεδίο θα πάει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του ’22, η κυβέρνηση θα παραμείνει κοντά στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ενδεικτικά θα σας πω ότι αύριο, σύμφωνα με αυτά που είχαμε δεσμευτεί, θα καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης σε πολλές χιλιαδες νοικοκυριά, συνεχίζεται το σκέλος της επιδότησης της ενέργειας κυρίως από πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο Ενέργειας, θα καταβληθεί διπλάσιο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε λίγες ημέρες και ήδη καταθέτουμε χθες και σήμερα τις διατάξεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους υγειονομικούς και τα ΑΜΕΑ».

Γιώργος Αλεξάκης-news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες