Πληθωρισμός: Ρεκόρ 11 ετών – Φόβοι για νέες ανατιμήσεις - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Ιανουαρίου 13, 2022

Πληθωρισμός: Ρεκόρ 11 ετών – Φόβοι για νέες ανατιμήσεις


Σήμερα το μεσημέρι η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα διαμορφωθεί πέριξ του 5,2%, επίπεδα που έχει να δει από τον Ιανουάριο του 2011, όταν και ήταν επίσης 5,2%.

Ενέργεια και διατροφή θα πρωταγωνιστήσουν και πάλι στην άνοδο του πληθωρισμού. Φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, καύσιμα, ελαιόλαδο, αρνί – κατσίκι σέρνουν τον χορό. Οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ θα κρίνουν πολλά… 

Στο οικονομικό επιτελείο εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι, ενώ δέχονται το σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση που ζητάει την λήψη μέτρων προκειμένου να μπει φραγμός στην ακρίβεια, που πλέον δείχνει για τα καλά τα δόντια της, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι το αμέσως προσεχές διάστημα η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Στο κυβερνητικό επιτελείο πάντως εκτός από μία ζοφερή κατάσταση έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ενδοκυβερνητικές αστοχίες. Η δημιουργία προσδοκιών για μείωση του ΦΠΑ σε κάποια είδη διατροφής και η γρήγορη διάψευση αυτών, μόνο καλό δεν κάνουν την παρούσα στιγμή στην εικόνα της κυβερνώσας παράταξης.

Η άσκηση ωστόσο μόνο εύκολη δεν είναι αφού από την μία πρέπει να δοθεί ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και από την άλλη δεν θα πρέπει να διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία.


Στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να βρουν την χρυσή τομή. Ήδη έχει ανακοινωθεί ένα πακέτο επιδότησης της διαφοράς σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο που εκτιμάται ότι αφενός θα δώσει μία ανάσα στα νοικοκυριά και αφετέρου θα λειτουργήσει ως ανάχωμα σε περαιτέρω αυξήσεις των βασικών αγαθών.

Θα ακολουθήσει το αμέσως προσεχές διάστημα η ανακοίνωση του νέου πακέτου για επιχειρήσεις κυρίως της εστίασης και της διασκέδασης που έχουν πληγεί από τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα.

Ταυτόχρονα όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί δηλώνουν σε όλους τους τόνους πως είναι έτοιμοι να παρέμβουν όταν αυτό απαιτηθεί από τις συνθήκες και με γνώμονα πάντα αφενός το κοινωνικό συμφέρον αλλά και το συμφέρον της οικονομίας.

Επόμενο στάδιο είναι οι συμφωνίες κυρίων, ένα εγχείρημα που έχει μεν αμφίβολο αποτέλεσμα, ωστόσο είναι σίγουρο ότι κάτι θα προσδώσει. Σημαντικό βάρος θα δοθεί στα σούπερ μάρκετ που στην περίοδο της πανδημίας ήταν από τους μεγάλους, αν όχι οι μοναδικοί, κερδισμένοι. Θα τους ζητηθεί να απορροφήσουν στο μέτρο του δυνατού τις επερχόμενες αυξήσεις.

Νεκρό γράμμα το ενδεχόμενο μειώσεων στον ΦΠΑ
Από το υπουργείο Οικονομικών, όταν αναφέρονταν στο ενδεχόμενο μειώσεων στο ΦΠΑ τόνιζαν ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση για δύο βασικούς λόγους. Ο ένας είναι ότι είναι μεγάλο το δημοσιονομικό κόστος το οποίο στην παρούσα φάση θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει.

Ειδικά μάλιστα σε μία περίοδο που η Ελλάδα προσπαθεί να επιστρέψει στις αγορές και να βγει από το καθεστώς της αυστηρής εποπτείας θα ήταν σίγουρα ένα κακό μήνυμα προς τις αγορές και τους δανειστές.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έσπευσε να βάλει φρένο σε οποιεσδήποτε ανάλογες σκέψεις λέγοντας ότι «δεν υφίσταται αυτήν τη στιγμή οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ». Επεσήμανε δε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο».

Στο ίδιο μήκος κύματος λίγη ώρα αργότερα και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, που ουσιαστικά ήταν αυτός που πυροδότησε το θέμα. Συγκεκριμένα τόνισε ότι «δεν είπα ποτέ ότι θα γίνει μείωση του ΦΠΑ. Είπα ότι εξετάζεται και αυτό το σενάριο. Άλλο το εξετάζεται, άλλο το θα γίνει. Η μείωση του ΦΠΑ έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και είναι και πολύ δύσκολη άσκηση ως προς το ποια προϊόντα θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει. Άρα, δεν είμαστε καθόλου προς αυτή την κατεύθυνση τώρα που μιλάμε».

Και κατέληξε: «έχουμε ακόμα πολλά άλλα μέτρα να θέσουμε σε κίνηση και θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση. Είμαστε πάνω από το πρόβλημα και δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του σε αυτή τη νέα μεγάλη διεθνή κρίση που μας συμβαίνει».

Πυρά από την αντιπολίτευση
Το θέμα της ακρίβειας πάντως φαίνεται να ανεβαίνει ως θέμα από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανεβάσει νέο σποτ με τίτλο «καν’ τους off», ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα κλιμακώσει την κριτική.

Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ χαρακτηρίζει παθητική τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις ανατιμήσεις. Με δήλωσή του ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει ανυπεράσπιστους τους πολίτες απέναντι στην ακρίβεια.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες