Ουρολοίμωξη: Πέντε πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Ιανουαρίου 22, 2022

Ουρολοίμωξη: Πέντε πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε


Η ουρολοίμωξη προκαλείται από την είσοδο βακτηρίων στην ουροδόχο κύστη μέσω της ουρήθρας και στη συνέχεια τον πολλαπλασιασμό τους, προκαλώντας λοίμωξη στο τοίχωμα της ουροποιητικής οδού.

Βασικά συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι η συχνουρία, το τσούξιμο κατά την ούρηση και ο πόνος στην ευρύτερη περιοχή της πυέλου.

Επειδή στόχος είναι να υποχωρήσει η λοίμωξη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, δείτε παρακάτω πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που έχετε πάθει ουρολοίμωξη.

  1. Μην αναβάλλετε την επίσκεψη στον γιατρό: Όσο καθυστερείτε, τόσο εξαπλώνεται η λοίμωξη και ο κίνδυνος επιπλοκών. Η καθυστέρηση στην έναρξη θεραπείας μπορεί να κάνει μια απλή ουρολοίμωξη να εξελιχθεί σε λοίμωξη των νεφρών που θα καταστήσει αναγκαία τη χορήγηση ενδοφλέβιας αντιβίωσης. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καθυστερημένη διάγνωση κάποιας πιο σοβαρής πάθησης, όπως είναι μια κολπική λοίμωξη, ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, πέτρες στα νεφρά κ.α.
  2. Μην σταματάτε την αντιβίωση: Ο γιατρός θα σας συστήσει αντιβίωση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς κρίνει ότι τόσο χρειάζεται για να εξουδετερωθεί πλήρως η λοίμωξη. Κάθε αντιβίωση πρέπει να λαμβάνεται για όσο διάστημα απαιτείται και δεν πρέπει να τη σταματάτε μόλις δείτε ότι τα συμπτώματα έχουν αρχίσει να υποχωρούν. Η διακοπή της αγωγής βοηθά τα βακτήρια να αναπτύξουν άμυνες (αντίσταση) ενάντια στα αντιβιοτικά.
  3. Πίνετε αρκετό νερό: Οι επίπονες επισκέψεις στην τουαλέτα σίγουρα σας αποτρέπουν από την κατανάλωση υγρών, ωστόσο η αφυδάτωση είναι «σύμμαχος» της ουρολοίμωξης, αφού διευκολύνει την επιβίωση και την ανάπτυξη των βακτηρίων στην κύστη. Η επαρκής ενυδάτωση συνεπάγεται συχνότερη ούρηση, επομένως καθαρίζονται τα τοιχώματα της ουροποιητικής οδού και απομακρύνονται ευκολότερα οι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Επίσης, το νερό βοηθά να μεταφερθεί αποτελεσματικότερα η αντιβίωση στο σημείο της λοίμωξης.
  4. Μη καταναλώνετε πολύ καφέ και αλκοόλ: Περιορίστε την ενυδάτωση στο νερό και αποφύγετε τον καφέ και το αλκοόλ, καθώς συνδέονται με εντονότερη εκδήλωση των συμπτωμάτων της ουρολοίμωξης. Εάν θέλετε να πιείτε κάτι πέρα από νερό, προτιμήστε τον χυμό κράνμπερι χωρίς ζάχαρη, καθώς βοηθά στην ταχύτερη ανάρρωση από τη λοίμωξη.
  5. Μην καθυστερείτε την επίσκεψη στην τουαλέτα: Αυτή η κακή συνήθεια αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση της ουρολοίμωξης και επίσης συντελεί στην παράταση των ενοχλήσεων. Ο λόγος είναι ότι συγκρατούνται στην κύστη τα βακτήρια που υπάρχουν στα ούρα και προκαλούν την ουρολοίμωξη αντί να απομακρύνονται από τον οργανισμό.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες