Η πρακτική της σιωπής - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Ιανουαρίου 03, 2022

Η πρακτική της σιωπής

PHOTO CREDIT: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΣΤΟΥΡΟΣ

Υπάρχει μια ευλαβική σιωπή που μπορεί να την νιώσει ο καθένας σε στιγμές ιερότητας, σε στιγμές που το εγώ ξεχνιέται. Ένας τρόπος να ανοιχτούμε σε αυτή την ιερότητα είναι η εξάσκηση στη Mauna (ευγενής σιωπή).
Η λέξη Mauna είναι σανσκριτική και σημαίνει- συνοπτικά- ”σιωπή”. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές αποχρώσεις που είναι εγγενείς στη σημασία αυτής της λέξης και η εξάσκηση της αφορά διάφορους βαθμούς έντασης. Η πρακτική της σιωπής συνιστάται τόσο σε κλασικά κείμενα της γιόγκα όσο και σε πολλές σύγχρονες στοχαστικές παραδόσεις και –κατά τη διάρκεια των αιώνων- τιμάται ως μια ισχυρή μέθοδος σύνδεσης με το θείο.
Η πρακτική της Mauna έχει διάφορες μορφές: μπορεί να μείνουμε σιωπηλοί για μια ώρα, μια μέρα, μια βδομάδα ή και περισσότερο! Μπορεί, επίσης, να πάρει τη μορφή περιόδων ελεγχόμενης ομιλίας.
Μια τέτοια διαρκής σιωπή θεωρείται απαραίτητη στην ινδουιστική παράδοση, καθώς η κατανόηση αυτού που είναι πέρα από λόγια μπορεί να προέλθει μόνο από την άμεση εμπειρία.
Σύμφωνα με την Bhagavad Gita, η εξάσκηση της Mauna έχει να κάνει με την εκπαίδευση του μυαλού μας, όχι μόνο του στόματός μας, να σιωπά. Είναι βαθιά μεταμορφωτική γιατί μας βοηθά να ησυχάσουμε τις σκέψεις μας και, το πιο σημαντικό, να αναγνωρίσουμε το υπόβαθρο της Ακινησίας που είναι η Πραγματική μας Φύση.
Το Mauna είναι επίσης μια σημαντική μορφή tapas (συνειδητή λιτότητα). Ο Swami Sivananda συνέστησε την εξάσκηση στη σιωπή για ένα ή δύο χρόνια — κάτι που μπορεί να φαίνεται πολύ μακριά από τον τρέχοντα τρόπο σκέψης μας και τον φυσιολογικό βαθμό συμμετοχής στην κοινωνία.
Ωστόσο, το να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να μην μιλάει για μία μέρα (ή τουλάχιστον μισή μέρα) την εβδομάδα είναι ένας ισχυρός τρόπος για να καθαρίσουμε το μυαλό και να αναπτύξουμε μεγαλύτερη επίγνωση της ομιλίας.

Περιγράφοντας τα οφέλη του Mauna, ο Swami Sivananda επιβεβαίωσε: «Η ενέργεια σπαταλιέται σε άσκοπες συζητήσεις και κουτσομπολιά. Οι κοσμικοί άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν αυτό. Το Mauna εξοικονομεί ενέργεια και μπορείτε να κάνετε περισσότερη πνευματική και σωματική εργασία. Με την πρακτική του Mauna, η ενέργεια του λόγου μετασχηματίζεται αργά σε ojas shakti ή, αλλιώς, πνευματική ενέργεια. Το Mauna αναπτύσσει τη δύναμη της θέλησης, περιορίζει την παρόρμηση του λόγου και χαρίζει ψυχική ηρεμία. Είναι μια μεγάλη βοήθεια στην τήρηση της αλήθειας και τον έλεγχο του θυμού. Τα συναισθήματα ελέγχονται και ο εκνευρισμός εξαφανίζεται. Όταν κάποιος είναι άρρωστος, η τήρηση του Mauna θα δώσει μεγάλη ψυχική ηρεμία».

Όπως λέει και ο Hafiz: «μια μέρα σιωπής μπορεί να αποτελεί ένα ολόκληρο προσκύνημα».
Μαρία Χρυσοχεράκη-huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες