Λογαριασμοί ρεύματος Ιανουαρίου χωρίς την επιδότηση - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Φεβρουαρίου 05, 2022

Λογαριασμοί ρεύματος Ιανουαρίου χωρίς την επιδότηση


Λογαριασμοί χωρίς επιδότηση για τον μήνα Ιανουάριο άρχισαν να καταφτάνουν στους καταναλωτές, αποτέλεσμα της καθυστέρησης από πλευράς του ΔΕΔΔΗΕ αποστολής των αρχείων με τους δικαιούχους στους παρόχους, αφού από το νέο έτος καταργήθηκε η οριζόντια επιδότηση των οικιακών καταναλωτών και συνδέθηκε με την πρώτη κατοικία.

Τα στοιχεία των δικαιούχων γνωστοποιήθηκαν στις εταιρείες παροχής ρεύματος τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα σε ένα ποσοστό των καταναλωτών που έχει τιμολογηθεί ήδη για το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης του Ιανουαρίου και η αγορά το υπολογίζει στο 10%, να μην έχει περάσει η επιδότηση των 42 ευρώ που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Ηδη μάλιστα άρχισαν να εκδηλώνονται παράπονα και αντιδράσεις στους παρόχους από τους πρώτους καταναλωτές που διαπίστωσαν ότι στον λογαριασμό τους δεν υπάρχει επιδότηση για τον Ιανουάριο. Εκπρόσωποι ιδιωτών παρόχων αλλά και της ΔΕΗ εξηγούν στην «Κ» ότι δεν μπορούσαν να τιμολογήσουν με επιδοτήσεις χωρίς να γνωρίζουν ποιες παροχές αντιστοιχούν στην πρώτη κατοικία.

Τη διασταύρωση αυτών των στοιχείων έκανε ο ΔΕΔΔΗΕ βάσει αρχείου που παρέλαβε από την ΑΑΔΕ με στοιχεία μέχρι και τις 31/12/2021, διαδικασία που αποδείχθηκε χρονοβόρος λόγω της μη επικαιροποίησης του μητρώου πελατών του ΔΕΔΔΗΕ. Πέραν της καθυστέρησης, ερωτήματα διατυπώνονται από την αγορά και για την αποτελεσματικότητα της διασταύρωσης, δεδομένου ότι στους προμηθευτές στάλθηκαν στοιχεία μετρητών χωρίς ΑΦΜ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ καθυστέρησε να στείλει τα αρχεία με τους δικαιούχους στους παρόχους, καθώς επιδοτούνται πλέον μόνο οι πρώτες κατοικίες.

Εντοπίζεται επίσης αναντιστοιχία των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ για τους δικαιούχους του ΚΟΤ με αυτά των εταιρειών προμήθειας. Για παράδειγμα, πάνω από 1.000 πελάτες ιδιώτη προμηθευτή που είναι ενταγμένοι στο ΚΟΤ (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο) δεν συμπεριλαμβάνονται στις λίστες δικαιούχων του ΔΕΔΔΗΕ.
Ιδιώτες πάροχοι και ΔΕΗ αρχίζουν να περνούν την επιδότηση του Ιανουαρίου στις καταναλώσεις που τιμολογούν από αυτή την εβδομάδα και όσοι δεν πρόλαβαν να προσαρμόσουν τα συστήματά τους με τα νέα δεδομένα της κλιμακωτής χρέωσης (160 ευρώ/μεγαβατώρα για τις πρώτες 150 KWh και 120 ευρώ/MWh για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 KWh) θα περάσουν την επιδότηση μία εβδομάδα αργότερα.

Για τους καταναλωτές που έχουν ήδη τιμολογηθεί, η επιδότηση θα δοθεί αναδρομικά στους επόμενους λογαριασμούς. Η πλευρά των προμηθευτών επισημαίνει επίσης ότι δεν έχει ακόμη εκδοθεί η απαιτούμενη ΚΥΑ για την εξειδίκευση των νέων μέτρων επιδότησης, ενώ σε ό,τι αφορά τις τιμολογήσεις του Φεβρουαρίου εκτιμά ότι θα υπάρξει μια αντίστοιχη εικόνα με αυτή του Ιανουαρίου εάν καθυστερήσουν πολύ τα κυβερνητικά μέτρα για νέες επιδοτήσεις.









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες